Novinky

Mádl (Velké Bílovice). Ochutnávka vín

20.4.2018 6:01:00

Rekordman v počtu účastí ve Viničním altánu - velkobílovický vinař Stanislav Mádl - Vám na svém patnáctém koštu od roku 2005 představí svá nová vína. Tentokrát v úterý 24. dubna v 19 hod. Váš vinař Staňa Mádl (Velké Bílovice) Tentokrát ochutnáte dvanáct odrůdových vín převážně z ročníku 2017, v drtivé většině pozdní sběry. Tradiční Staňovy odrůdy - osm bílých, jedno růžové a tři červená vína.... Celý článek

Reisten je stále třída

16.4.2018 7:00:00

Každý rok se velmi těším na vína z Reistenu, k nimž už neoddělitelně patří náš dlouholetý a pravidelný host Václav Šmach. Tentokrát nám přivezl ze sklepa v Pavlově deset kousků z „dílny” sklepmistra Zdeňka Musila. A byla to radost! Ochutnali jsme devět bílých vín a jedno růžové z ročníků 2015 a 2016, a to z řad Classic a Maindenburg. Prvním vínem byl Ryzlink vlašský Classic 2016 v pozdním sběru z milovické viniční trati Strážný vrch... Celý článek

Velmi silné vinné EGO

10.4.2018 6:12:00

Vína řady EGO ze Zámeckého vinařství Bzenec patří mezi má nejoblíbenější z moravské provenience. Ve Viničním altánu jsme měli možnost ochutnat celkem deset těchto vín na jediné prezentaci - a byl to opravdový zážitek. Díky zástupci vinařství Ivo Kaňovskému to bylo již druhé setkání s víny z nejvyšších řad Zámeckého vinařství Bzenec za uplynulého půl roku. Řadě EGO totiž předcházela vína z kolekce TERROIR. Zahájili jsme vínem EGO No.72, tedy Veltlínským zeleným 2016... Celý článek

Mladá vína od Průdků

6.4.2018 7:08:00

Na premiéře vín z malého rodinného vinařství ve Velkých Pavlovicích nám ve Viničním altánu jeho mladý majitel a sklepmistr Víno Průdek Jakub Průdek představil deset vín, z toho devět mladých z ročníku 2017. Osm bílých včetně jednoho frizzante, a dvě růžová (jedno frizzante). A na závěr vyzrálejší červené z ročníku 2015. Zavínili jsme se Veltlínským zeleným, suchým vínem, které mi ze všech bílých chutnalo nejvíce. Mladý svěží „veltlín”... Celý článek

Společenský klub

Alsasko – spíše v aromatickém stylu

6.4.2011 12:50:00

Alsaská vína jsme v počtu větším než jedno ve Viničním altánu ještě neochutnávali. Tentokrát jich bylo sedm, a k tomu navíc dva sekty známé burgundské firmy, jen s poněkud utajeným původem hroznů. Jiří Čáp z dovozní společnosti Víno Plus, s.r.o. nám představil produkty alsaského rodinného vinařství Louis Sipp, které patří mezi nejznámější v této stylem spíše „německé“ vinařské oblasti Francie.

„Předskokanem“ byl již zmíněný sekt Geisweiler Monopole Blanc de Blanc Brut. Jednoduchý, ovocný, se středně bohatým perlením, vyráběný metodou charmat. Osvěží, ale za stejnou cenu jsou již k mání moravské sekty, navíc vyráběné tradiční metodou zráním v láhvi - a lepší.

Prvním ze sedmičlenné vinné rodinky Sippů byl Sylvaner 2009. Ve vůni nazrálé světlé ovoce s lehce minerálním závojem. V těle bylo sylvánské zaoblené, plnější, až jemně máslové. V dochuti jemně pikantní a uhlazenější. Méně živé a svěží, ale s bohatší a elegantní strukturou.

Louis Sipp Pinot Blanc 2008 byl ve vůni, lehce máslový a výrazně bohatší (broskve, meruňky). V chuti měkce ovocné, prakticky identické, hezky zakulacené s příjemnou dochutí, v níž vyniká měkce pikantní, ovocitý ocásek.

Ještě vzácnější než samotná alsaská vína je ve Viničním altánu přítomnost odrůdy Auxerrois. Námi ochutnávaná byla z ročníku 2009 a své tradiční vlastnosti nikterak nezapřela. Ve vůni příjemné ovocité tóny (obdobné jako u Pinot Blanc). V těle pak ještě kulatější, lehce nasládlé s jemnou pikantností a uhlazeným závěrem. Víno s mazlivým stylem, který u našich vín není tak častý. Ale chybí my šťavnaté tělo a pikantnost.

Pro mne vrcholem večera byl Louis Sipp Riesling 2007. Víno s výraznou vůní světlého ovoce (především meruňky) a s lehce minerální stopou, která dává tušit brzký příchod „petrolejových“ tónů. V chuti suché, výrazně ovocité s pikantní kyselinou. V dochuti jen náznak medu a květin, ale také signál, že známá „petrolejová“ dochuť udělala již první krůček i do těla toho výborného a stále velmi svěžího vína.

Alsaský závěr byl ve znamení tří spíše aromatických odrůd, což možná trochu rozmrzelo nás, milovníky tamních ryzlinků. Louis Sipp Muscat 2009 nabídlo plnou, ale spíše jemnou vůni zralého hroznu se špetkou muškátových květů. V chuti převládaly nasládlé citrusy, možná kombinace pomerančů, mandarinek a grepu. Zakulacené, malinko nasládlé víno s jemnou pikantností na patře.

Louis Sipp Pinot Gris bojoval o mou přízeň s ryzlinkem. Ve vůni hodně nazrálé jižní ovoce, meruňka, citrusy, ale také zpočátku zřetelný živočišný závan. V chuti velmi bohaté a plné víno, macaté s lehce nasládlou koncovkou. Opravdová elegance...

Závěrečným pozdravem z Alsaska byl tamní, jistě proslulý Gewürtztraminer - tento z ročníku 2009. V mnohovrstevné vůni můžete cítit nazrálé světlé ovoce (například meruňku), ale také jemné čajové růže, exotické liči i různý byliny. A navíc lehounký minerální závan. V ovocně-kořenité, vlastně identické chuti, byl tento Tramín kořenný nasládlý, hodně zakulacený, jen s malou jiskřičkou (ale byla tam) pikantnosti v závěru. A právě na patře jste mohli zaznamenat příjemnou dochuť sladkého grepu a sušené citrusové kůry. Hezké víno, ale řekl bych - jen s mírou!

Nasládlou alsaskou chuť jsme na závěr spláchli sektem Geisweiler Monopole Rosé Brut. Suchý, ovocitý a nekomplikovaný sekt, dobře pitelný s velmi jemným perlením. Příjemný a osvěžující závěr - v tomto případě nebyla cena tak dramatická!

Celkově působila alsaská vína ze základní řady vinařství Louis Sipp trošku nevýrazným, nicméně solidním dojmem. Škoda, že jsme neměli možnost ochutnat více nearomatických odrůd. Tím spíše, že právě ta aromatická měla nejméně příznivý poměr cena/výkon.

Takto vína hodnotil velmi oslabený „vrcholový tým“:

Louis Sipp Pinot Gris - 9 bodů (z 10 možných), Louis Sipp Riesling - 8,8 b., Louis Sipp Pinot Blanc - 8,7 b., Louis Sipp Muscat - 8,5 b., Louis Sipp Gewurztraminer a Louis Sipp Auxerrois - 8,4 b., Louis Sipp Sylvaner - 8,2 b., Geisweiler Monopole Rosé Brut - 7,9 b. a Geisweiler Monopole Blanc de Blanc Brut - 7,8 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist