Novinky

Viňa Chocalán (Chile) & Carlos Reynolds (Portugalsko). Pozvánka na ochutnávku vín

16.10.2018 17:25:00

Skvělá vína dvou vyhlášených vinařských zemí v Evropě a na jižní polokouli - Portugalska a Chile - máte možnost ochutnat na společné premiéře ve Viničním altánu v pražské Gröbovce. Očekáváme Vás ve čtvrtek 18. října v 19 hod. Viňa Chocalán (Chile) & Carlos Reynolds (Portugalsko) Přijďte si porovnat dva vinné světy. Náš pravidelný host Josef Uhlík ze společnosti Productos Latinos pro Vás tentokrát... Celý článek

Tichá krása od Tichého

15.10.2018 7:00:00

Snad nejvyšší (a jistě nepřehlédnutelný) moravský vinař Lubomír Tichý z Dolních Dunajovic byl letos ve Viničním altánu již podruhé. V květnu na degustací Ryzlinků vlašských čtrnácti vinařů ze spolku Dunajovské kopce (je to jeho předseda), nyní opět po roce s prezentací desítky vlastních vín. Všechna byla z ročníku 2017 - jedno červené, dvě růžová a sedm bílých. A vstupním bylo právě červené - zemský Cabernet Moravia, spontánně ... Celý článek

Vinařství Kern (Březí). Pozvánka na ochutnávku vín

12.10.2018 7:52:00

Od května již páté vinařství ze Spolku Dunajovské kopce na Mikulovsku představí samostatně vína na své premiéře ve Viničním altánu. Na této atraktivní degustací Vás očekáváme v úterý 16. října v 19 hod. Vinařství Kern (Březí) Rodinné Vinařství Kern z Březí bude mít ve Viničním altánu premiéru, třebaže jedno jejich víno jsme ochutnali letos v květnu na unikátní degustaci Ryzlinků vlašských... Celý článek

Potěšení z veltlínů a ryzlinků

11.10.2018 8:41:00

Další krásnou ukázku rakouských a německých vín nám ve Viničním altánu po roce opět připravil jejich dovozce Václav Chochola. Byla to vína z rakouských vinařství v oblastech Wagram a Burgenland, z Německa pak z Rheingau, Mosely a Pfalze. Ochutnali jsme celkem dvanáct vín, sedm z rakouských a pět z německých vinařství. Opravdu ideálním vstupním vínem bylo FRITZI 2017... Celý článek

Společenský klub

Alsasko – spíše v aromatickém stylu

6.4.2011 12:50:00

Alsaská vína jsme v počtu větším než jedno ve Viničním altánu ještě neochutnávali. Tentokrát jich bylo sedm, a k tomu navíc dva sekty známé burgundské firmy, jen s poněkud utajeným původem hroznů. Jiří Čáp z dovozní společnosti Víno Plus, s.r.o. nám představil produkty alsaského rodinného vinařství Louis Sipp, které patří mezi nejznámější v této stylem spíše „německé“ vinařské oblasti Francie.

„Předskokanem“ byl již zmíněný sekt Geisweiler Monopole Blanc de Blanc Brut. Jednoduchý, ovocný, se středně bohatým perlením, vyráběný metodou charmat. Osvěží, ale za stejnou cenu jsou již k mání moravské sekty, navíc vyráběné tradiční metodou zráním v láhvi - a lepší.

Prvním ze sedmičlenné vinné rodinky Sippů byl Sylvaner 2009. Ve vůni nazrálé světlé ovoce s lehce minerálním závojem. V těle bylo sylvánské zaoblené, plnější, až jemně máslové. V dochuti jemně pikantní a uhlazenější. Méně živé a svěží, ale s bohatší a elegantní strukturou.

Louis Sipp Pinot Blanc 2008 byl ve vůni, lehce máslový a výrazně bohatší (broskve, meruňky). V chuti měkce ovocné, prakticky identické, hezky zakulacené s příjemnou dochutí, v níž vyniká měkce pikantní, ovocitý ocásek.

Ještě vzácnější než samotná alsaská vína je ve Viničním altánu přítomnost odrůdy Auxerrois. Námi ochutnávaná byla z ročníku 2009 a své tradiční vlastnosti nikterak nezapřela. Ve vůni příjemné ovocité tóny (obdobné jako u Pinot Blanc). V těle pak ještě kulatější, lehce nasládlé s jemnou pikantností a uhlazeným závěrem. Víno s mazlivým stylem, který u našich vín není tak častý. Ale chybí my šťavnaté tělo a pikantnost.

Pro mne vrcholem večera byl Louis Sipp Riesling 2007. Víno s výraznou vůní světlého ovoce (především meruňky) a s lehce minerální stopou, která dává tušit brzký příchod „petrolejových“ tónů. V chuti suché, výrazně ovocité s pikantní kyselinou. V dochuti jen náznak medu a květin, ale také signál, že známá „petrolejová“ dochuť udělala již první krůček i do těla toho výborného a stále velmi svěžího vína.

Alsaský závěr byl ve znamení tří spíše aromatických odrůd, což možná trochu rozmrzelo nás, milovníky tamních ryzlinků. Louis Sipp Muscat 2009 nabídlo plnou, ale spíše jemnou vůni zralého hroznu se špetkou muškátových květů. V chuti převládaly nasládlé citrusy, možná kombinace pomerančů, mandarinek a grepu. Zakulacené, malinko nasládlé víno s jemnou pikantností na patře.

Louis Sipp Pinot Gris bojoval o mou přízeň s ryzlinkem. Ve vůni hodně nazrálé jižní ovoce, meruňka, citrusy, ale také zpočátku zřetelný živočišný závan. V chuti velmi bohaté a plné víno, macaté s lehce nasládlou koncovkou. Opravdová elegance...

Závěrečným pozdravem z Alsaska byl tamní, jistě proslulý Gewürtztraminer - tento z ročníku 2009. V mnohovrstevné vůni můžete cítit nazrálé světlé ovoce (například meruňku), ale také jemné čajové růže, exotické liči i různý byliny. A navíc lehounký minerální závan. V ovocně-kořenité, vlastně identické chuti, byl tento Tramín kořenný nasládlý, hodně zakulacený, jen s malou jiskřičkou (ale byla tam) pikantnosti v závěru. A právě na patře jste mohli zaznamenat příjemnou dochuť sladkého grepu a sušené citrusové kůry. Hezké víno, ale řekl bych - jen s mírou!

Nasládlou alsaskou chuť jsme na závěr spláchli sektem Geisweiler Monopole Rosé Brut. Suchý, ovocitý a nekomplikovaný sekt, dobře pitelný s velmi jemným perlením. Příjemný a osvěžující závěr - v tomto případě nebyla cena tak dramatická!

Celkově působila alsaská vína ze základní řady vinařství Louis Sipp trošku nevýrazným, nicméně solidním dojmem. Škoda, že jsme neměli možnost ochutnat více nearomatických odrůd. Tím spíše, že právě ta aromatická měla nejméně příznivý poměr cena/výkon.

Takto vína hodnotil velmi oslabený „vrcholový tým“:

Louis Sipp Pinot Gris - 9 bodů (z 10 možných), Louis Sipp Riesling - 8,8 b., Louis Sipp Pinot Blanc - 8,7 b., Louis Sipp Muscat - 8,5 b., Louis Sipp Gewurztraminer a Louis Sipp Auxerrois - 8,4 b., Louis Sipp Sylvaner - 8,2 b., Geisweiler Monopole Rosé Brut - 7,9 b. a Geisweiler Monopole Blanc de Blanc Brut - 7,8 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist