Novinky

Patria Kobylí, a.s. Pozvánka na ochutnávku vín

10.10.2018 7:00:00

Patria Kobylí byla jedním z prvních moravských vinařství, které představilo svá vína ve Viničním altánu. Po roce máte opět možnost ochutnat tato výborná vína v pražské Gröbovce. Konkrétně ve čtvrtek 11. října v 19 hod. Patria Kobylí, a.s. Ing. Milan Bartůněk, "obchodní vyslanec" vinařství pro Čechy, pro vás vybral deset vín z ročníků 2015 až 2017, a k tomu jednu... Celý článek

Petrény – laskající kvalita z Egeru

8.10.2018 7:00:00

Po delší době jsme měli ve Viničním altánu příležitost ochutnat kvalitní maďarská vína. Jakub Pernica ze společnosti vinovnici.cz, která vína dováží, propaguje a prodává (včetně moravských) nám představil prvotřídní vinařství z maďarského Egeru - Petrény Winery. Ochutnali jsme deset vín, především červených, z ročníků 2009 až 2015. A to ze tří kvalitativních řad - Silver, Gold a Superior. A byl to skutečně krásný vinný zážitek. Vstupním vínem bylo Petrény Silver... Celý článek

Vinařství Ampelos (Vrbovec). Pozvánka na ochutnávku vín

5.10.2018 8:43:00

Jedno z nejlepších vinařství na Znojemsku, známé také svými šlechtitelskými úspěchy, Vám po roce opět představí svá skvělá vína ve Viničním altánu. Očekáváme vás v úterý 9. října v 19 hod. Vinařství Ampelos (Vrbovec) Ve Viničním altánu velmi známé vinařství Ampelos, Šlechtitelská stanice vinařská Znojmo se sklepem ve Vrbovci, Vám ... Celý článek

Srdečně zveme na výstavu: Václav Benedikt OBRAZY

4.10.2018 7:29:00

Srdečně zveme na výstavu: Václav Benedikt OBRAZY Viniční altán 8. 10. - 26. 10. 2018 Vernisáž Po 8. 10. 2018, 18h Václav Benedikt Malíř a grafik. Narodil se 10. 7. 1952 v Plzni. Vyrůstal skromně, domácí prostředí malbě ani výtvarnému umění příliš nepřálo. Od raných počátků si musel postupně svůj postoj vydobýt, svou neochvějností až zarputilostí a přesvědčením, že poetičnost, ... Celý článek

Společenský klub

Alsasko – spíše v aromatickém stylu

6.4.2011 12:50:00

Alsaská vína jsme v počtu větším než jedno ve Viničním altánu ještě neochutnávali. Tentokrát jich bylo sedm, a k tomu navíc dva sekty známé burgundské firmy, jen s poněkud utajeným původem hroznů. Jiří Čáp z dovozní společnosti Víno Plus, s.r.o. nám představil produkty alsaského rodinného vinařství Louis Sipp, které patří mezi nejznámější v této stylem spíše „německé“ vinařské oblasti Francie.

„Předskokanem“ byl již zmíněný sekt Geisweiler Monopole Blanc de Blanc Brut. Jednoduchý, ovocný, se středně bohatým perlením, vyráběný metodou charmat. Osvěží, ale za stejnou cenu jsou již k mání moravské sekty, navíc vyráběné tradiční metodou zráním v láhvi - a lepší.

Prvním ze sedmičlenné vinné rodinky Sippů byl Sylvaner 2009. Ve vůni nazrálé světlé ovoce s lehce minerálním závojem. V těle bylo sylvánské zaoblené, plnější, až jemně máslové. V dochuti jemně pikantní a uhlazenější. Méně živé a svěží, ale s bohatší a elegantní strukturou.

Louis Sipp Pinot Blanc 2008 byl ve vůni, lehce máslový a výrazně bohatší (broskve, meruňky). V chuti měkce ovocné, prakticky identické, hezky zakulacené s příjemnou dochutí, v níž vyniká měkce pikantní, ovocitý ocásek.

Ještě vzácnější než samotná alsaská vína je ve Viničním altánu přítomnost odrůdy Auxerrois. Námi ochutnávaná byla z ročníku 2009 a své tradiční vlastnosti nikterak nezapřela. Ve vůni příjemné ovocité tóny (obdobné jako u Pinot Blanc). V těle pak ještě kulatější, lehce nasládlé s jemnou pikantností a uhlazeným závěrem. Víno s mazlivým stylem, který u našich vín není tak častý. Ale chybí my šťavnaté tělo a pikantnost.

Pro mne vrcholem večera byl Louis Sipp Riesling 2007. Víno s výraznou vůní světlého ovoce (především meruňky) a s lehce minerální stopou, která dává tušit brzký příchod „petrolejových“ tónů. V chuti suché, výrazně ovocité s pikantní kyselinou. V dochuti jen náznak medu a květin, ale také signál, že známá „petrolejová“ dochuť udělala již první krůček i do těla toho výborného a stále velmi svěžího vína.

Alsaský závěr byl ve znamení tří spíše aromatických odrůd, což možná trochu rozmrzelo nás, milovníky tamních ryzlinků. Louis Sipp Muscat 2009 nabídlo plnou, ale spíše jemnou vůni zralého hroznu se špetkou muškátových květů. V chuti převládaly nasládlé citrusy, možná kombinace pomerančů, mandarinek a grepu. Zakulacené, malinko nasládlé víno s jemnou pikantností na patře.

Louis Sipp Pinot Gris bojoval o mou přízeň s ryzlinkem. Ve vůni hodně nazrálé jižní ovoce, meruňka, citrusy, ale také zpočátku zřetelný živočišný závan. V chuti velmi bohaté a plné víno, macaté s lehce nasládlou koncovkou. Opravdová elegance...

Závěrečným pozdravem z Alsaska byl tamní, jistě proslulý Gewürtztraminer - tento z ročníku 2009. V mnohovrstevné vůni můžete cítit nazrálé světlé ovoce (například meruňku), ale také jemné čajové růže, exotické liči i různý byliny. A navíc lehounký minerální závan. V ovocně-kořenité, vlastně identické chuti, byl tento Tramín kořenný nasládlý, hodně zakulacený, jen s malou jiskřičkou (ale byla tam) pikantnosti v závěru. A právě na patře jste mohli zaznamenat příjemnou dochuť sladkého grepu a sušené citrusové kůry. Hezké víno, ale řekl bych - jen s mírou!

Nasládlou alsaskou chuť jsme na závěr spláchli sektem Geisweiler Monopole Rosé Brut. Suchý, ovocitý a nekomplikovaný sekt, dobře pitelný s velmi jemným perlením. Příjemný a osvěžující závěr - v tomto případě nebyla cena tak dramatická!

Celkově působila alsaská vína ze základní řady vinařství Louis Sipp trošku nevýrazným, nicméně solidním dojmem. Škoda, že jsme neměli možnost ochutnat více nearomatických odrůd. Tím spíše, že právě ta aromatická měla nejméně příznivý poměr cena/výkon.

Takto vína hodnotil velmi oslabený „vrcholový tým“:

Louis Sipp Pinot Gris - 9 bodů (z 10 možných), Louis Sipp Riesling - 8,8 b., Louis Sipp Pinot Blanc - 8,7 b., Louis Sipp Muscat - 8,5 b., Louis Sipp Gewurztraminer a Louis Sipp Auxerrois - 8,4 b., Louis Sipp Sylvaner - 8,2 b., Geisweiler Monopole Rosé Brut - 7,9 b. a Geisweiler Monopole Blanc de Blanc Brut - 7,8 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist