Novinky

Skvělý závěr z modrých hroznů

12.11.2018 7:58:00

Čtyři slovenská vinařství včetně několika novinek nám po téměř třech letech představili Otomar Frühauf, jenž k nám tato vína léta dovážel, a další pravidelný host Viničního altánu, znalec slovenských vín Jiří Flosman. Tentokrát to bylo prostřednictvím společnosti Exiner, s.r.o., která se dovozům těchto vín nyní věnuje. A bylo co ochutnávat. Z vinařství LVD Limbach to byla dvě mladší vína z ročníku 2017 a jedno o rok starší... Celý článek

Pozvánka na degustaci. Slepá degustace moravských vín se someliérem ČR 2017 Kamilem Prokešem

10.11.2018 7:00:00

Unikátní ochutnávku máte možnost navštívit ve Viničním altánu v pražské Gröbovce. Očekáváme Vás ve čtvrtek 15. listopadu v 18.30 hod. Slepá degustace moravských vín se someliérem ČR 2017 Kamilem Prokešem MojeLahve.cz – databáze hodnocení českých a moravských vín – vám připravily jedinečnou degustaci, při které si vyzkoušíte, ... Celý článek

Jasná jednička - Vitrum Blend

9.11.2018 7:00:00

Tak trochu srovnávací ochutnávku pro nás ve Viničním altánu připravil pravidelný host Josef Uhlík ze společnosti Productos Latinos. A to ve spolupráci se svým obchodním partnerem, Chilanem Rodrigo Schmidtem. Na pořadu byla chilská vína (sedm vzorků) z vinařství Viňa Chocalán a portugalská (tři vzorky) z vinařství Carlos Reynolds. Nejprve jsme ochutnali dvě bílá chilská vína. Prvním byl Sauvignon... Celý článek

Vítězové z Březí: Chardonnay a modrý pinot

8.11.2018 8:35:00

Letos již poslední vinařství ze spolku Dunajovské kopce ve Viničním altánu nás potěšilo svými výbornými víny z vyhlášených viničních tratí Ořechová hora a Liščí vrch v Březí. David Kern z rodinného Vinařství Kern nám představil deset vín z ročníků 2015 až 2017 - sedm bílých, jedno růžové a dvě červená. Vstupním vínem byl můj oblíbený Ryzlink vlašský, v tomto případě ročník 2017 v pozdním sběru... Celý článek

Společenský klub

Alsasko – spíše v aromatickém stylu

6.4.2011 12:50:00

Alsaská vína jsme v počtu větším než jedno ve Viničním altánu ještě neochutnávali. Tentokrát jich bylo sedm, a k tomu navíc dva sekty známé burgundské firmy, jen s poněkud utajeným původem hroznů. Jiří Čáp z dovozní společnosti Víno Plus, s.r.o. nám představil produkty alsaského rodinného vinařství Louis Sipp, které patří mezi nejznámější v této stylem spíše „německé“ vinařské oblasti Francie.

„Předskokanem“ byl již zmíněný sekt Geisweiler Monopole Blanc de Blanc Brut. Jednoduchý, ovocný, se středně bohatým perlením, vyráběný metodou charmat. Osvěží, ale za stejnou cenu jsou již k mání moravské sekty, navíc vyráběné tradiční metodou zráním v láhvi - a lepší.

Prvním ze sedmičlenné vinné rodinky Sippů byl Sylvaner 2009. Ve vůni nazrálé světlé ovoce s lehce minerálním závojem. V těle bylo sylvánské zaoblené, plnější, až jemně máslové. V dochuti jemně pikantní a uhlazenější. Méně živé a svěží, ale s bohatší a elegantní strukturou.

Louis Sipp Pinot Blanc 2008 byl ve vůni, lehce máslový a výrazně bohatší (broskve, meruňky). V chuti měkce ovocné, prakticky identické, hezky zakulacené s příjemnou dochutí, v níž vyniká měkce pikantní, ovocitý ocásek.

Ještě vzácnější než samotná alsaská vína je ve Viničním altánu přítomnost odrůdy Auxerrois. Námi ochutnávaná byla z ročníku 2009 a své tradiční vlastnosti nikterak nezapřela. Ve vůni příjemné ovocité tóny (obdobné jako u Pinot Blanc). V těle pak ještě kulatější, lehce nasládlé s jemnou pikantností a uhlazeným závěrem. Víno s mazlivým stylem, který u našich vín není tak častý. Ale chybí my šťavnaté tělo a pikantnost.

Pro mne vrcholem večera byl Louis Sipp Riesling 2007. Víno s výraznou vůní světlého ovoce (především meruňky) a s lehce minerální stopou, která dává tušit brzký příchod „petrolejových“ tónů. V chuti suché, výrazně ovocité s pikantní kyselinou. V dochuti jen náznak medu a květin, ale také signál, že známá „petrolejová“ dochuť udělala již první krůček i do těla toho výborného a stále velmi svěžího vína.

Alsaský závěr byl ve znamení tří spíše aromatických odrůd, což možná trochu rozmrzelo nás, milovníky tamních ryzlinků. Louis Sipp Muscat 2009 nabídlo plnou, ale spíše jemnou vůni zralého hroznu se špetkou muškátových květů. V chuti převládaly nasládlé citrusy, možná kombinace pomerančů, mandarinek a grepu. Zakulacené, malinko nasládlé víno s jemnou pikantností na patře.

Louis Sipp Pinot Gris bojoval o mou přízeň s ryzlinkem. Ve vůni hodně nazrálé jižní ovoce, meruňka, citrusy, ale také zpočátku zřetelný živočišný závan. V chuti velmi bohaté a plné víno, macaté s lehce nasládlou koncovkou. Opravdová elegance...

Závěrečným pozdravem z Alsaska byl tamní, jistě proslulý Gewürtztraminer - tento z ročníku 2009. V mnohovrstevné vůni můžete cítit nazrálé světlé ovoce (například meruňku), ale také jemné čajové růže, exotické liči i různý byliny. A navíc lehounký minerální závan. V ovocně-kořenité, vlastně identické chuti, byl tento Tramín kořenný nasládlý, hodně zakulacený, jen s malou jiskřičkou (ale byla tam) pikantnosti v závěru. A právě na patře jste mohli zaznamenat příjemnou dochuť sladkého grepu a sušené citrusové kůry. Hezké víno, ale řekl bych - jen s mírou!

Nasládlou alsaskou chuť jsme na závěr spláchli sektem Geisweiler Monopole Rosé Brut. Suchý, ovocitý a nekomplikovaný sekt, dobře pitelný s velmi jemným perlením. Příjemný a osvěžující závěr - v tomto případě nebyla cena tak dramatická!

Celkově působila alsaská vína ze základní řady vinařství Louis Sipp trošku nevýrazným, nicméně solidním dojmem. Škoda, že jsme neměli možnost ochutnat více nearomatických odrůd. Tím spíše, že právě ta aromatická měla nejméně příznivý poměr cena/výkon.

Takto vína hodnotil velmi oslabený „vrcholový tým“:

Louis Sipp Pinot Gris - 9 bodů (z 10 možných), Louis Sipp Riesling - 8,8 b., Louis Sipp Pinot Blanc - 8,7 b., Louis Sipp Muscat - 8,5 b., Louis Sipp Gewurztraminer a Louis Sipp Auxerrois - 8,4 b., Louis Sipp Sylvaner - 8,2 b., Geisweiler Monopole Rosé Brut - 7,9 b. a Geisweiler Monopole Blanc de Blanc Brut - 7,8 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist