Novinky

Utěšený návrat z ivančického sklepa

14.12.2017 7:00:00

Po dvou letech se objevil ve Viničním altán nám blízký vinař Roman Komarov z Ivančic. Představil nám tucet vín, a přitom znovu potvrdil jejich trvale vzestupnou kvalitu. Vypadá to tak, že Komarova vína mají jeden hlavní problém: je jich méně, než by bylo žádoucí. V poslední době se o to postaralo nepřející a nevypočitatelné počasí. Navzdory tomu však vinaře neopustila dobré nálada a optimismus, alespoň doufám... Celý článek

Špičková vína z Bulharska. Pozvánka na ochutnávku vín

13.12.2017 12:05:00

Další skvělá série bulharských vín, která k nám dováží Georgi Ivančev, na Vás čeká ve Viničním altánu v pondělí 18. prosince v 18.30 hod. Špičková vína z Bulharska Sympatický dovozce pro Vás letos již potřetí připravil deset krásných vín ze čtyř špičkových bulharského vinařství, včetně několika novinek ve Viničním altánu. Tentokrát to bude jedno bílé (Chardonnay) a devět červených vín z různých odrůd (Cabernet Sauvignon, Syrah, Malbec, Mavrud... Celý článek

Krásný svět vín Pisoni

11.12.2017 7:00:00

Po půl roce opět ve Viničním altánu vína z rodinného vinařství Pisoni v oblasti Trentino. Tentokrát nám vína nepředstavil jako tradičně jejich dovozce Roberto Lupo (tentokrát hlavně v roli tlumočníka), ale sám spolumajitel vinařství Marco Pisoni. Kdo nepřišel, ten může jen litovat. Ochutnali jsme dvanáct vzorků z celkového počtu šestnácti vín, která severoitalské vinařství dnes nabízí... Celý článek

Ani portské, ani sherry - Košulič!

7.12.2017 7:29:00

Sezona sladších vín začíná ve Viničním altánu s menší či větší pravidelností každoročně v první polovině listopadu tokajskými víny, a letos, alespoň symbolicky, skončí 13. prosince závěrečnou dvojtečkou v podobě dvou likérových vín z Rodinného vinařství DeVino. Fortifikovaná vína z hustopečského Vinařství Košulič nejsou samozřejmě ani portská, ani sherry... Celý článek

Společenský klub

Alsasko – spíše v aromatickém stylu

6.4.2011 12:50:00

Alsaská vína jsme v počtu větším než jedno ve Viničním altánu ještě neochutnávali. Tentokrát jich bylo sedm, a k tomu navíc dva sekty známé burgundské firmy, jen s poněkud utajeným původem hroznů. Jiří Čáp z dovozní společnosti Víno Plus, s.r.o. nám představil produkty alsaského rodinného vinařství Louis Sipp, které patří mezi nejznámější v této stylem spíše „německé“ vinařské oblasti Francie.

„Předskokanem“ byl již zmíněný sekt Geisweiler Monopole Blanc de Blanc Brut. Jednoduchý, ovocný, se středně bohatým perlením, vyráběný metodou charmat. Osvěží, ale za stejnou cenu jsou již k mání moravské sekty, navíc vyráběné tradiční metodou zráním v láhvi - a lepší.

Prvním ze sedmičlenné vinné rodinky Sippů byl Sylvaner 2009. Ve vůni nazrálé světlé ovoce s lehce minerálním závojem. V těle bylo sylvánské zaoblené, plnější, až jemně máslové. V dochuti jemně pikantní a uhlazenější. Méně živé a svěží, ale s bohatší a elegantní strukturou.

Louis Sipp Pinot Blanc 2008 byl ve vůni, lehce máslový a výrazně bohatší (broskve, meruňky). V chuti měkce ovocné, prakticky identické, hezky zakulacené s příjemnou dochutí, v níž vyniká měkce pikantní, ovocitý ocásek.

Ještě vzácnější než samotná alsaská vína je ve Viničním altánu přítomnost odrůdy Auxerrois. Námi ochutnávaná byla z ročníku 2009 a své tradiční vlastnosti nikterak nezapřela. Ve vůni příjemné ovocité tóny (obdobné jako u Pinot Blanc). V těle pak ještě kulatější, lehce nasládlé s jemnou pikantností a uhlazeným závěrem. Víno s mazlivým stylem, který u našich vín není tak častý. Ale chybí my šťavnaté tělo a pikantnost.

Pro mne vrcholem večera byl Louis Sipp Riesling 2007. Víno s výraznou vůní světlého ovoce (především meruňky) a s lehce minerální stopou, která dává tušit brzký příchod „petrolejových“ tónů. V chuti suché, výrazně ovocité s pikantní kyselinou. V dochuti jen náznak medu a květin, ale také signál, že známá „petrolejová“ dochuť udělala již první krůček i do těla toho výborného a stále velmi svěžího vína.

Alsaský závěr byl ve znamení tří spíše aromatických odrůd, což možná trochu rozmrzelo nás, milovníky tamních ryzlinků. Louis Sipp Muscat 2009 nabídlo plnou, ale spíše jemnou vůni zralého hroznu se špetkou muškátových květů. V chuti převládaly nasládlé citrusy, možná kombinace pomerančů, mandarinek a grepu. Zakulacené, malinko nasládlé víno s jemnou pikantností na patře.

Louis Sipp Pinot Gris bojoval o mou přízeň s ryzlinkem. Ve vůni hodně nazrálé jižní ovoce, meruňka, citrusy, ale také zpočátku zřetelný živočišný závan. V chuti velmi bohaté a plné víno, macaté s lehce nasládlou koncovkou. Opravdová elegance...

Závěrečným pozdravem z Alsaska byl tamní, jistě proslulý Gewürtztraminer - tento z ročníku 2009. V mnohovrstevné vůni můžete cítit nazrálé světlé ovoce (například meruňku), ale také jemné čajové růže, exotické liči i různý byliny. A navíc lehounký minerální závan. V ovocně-kořenité, vlastně identické chuti, byl tento Tramín kořenný nasládlý, hodně zakulacený, jen s malou jiskřičkou (ale byla tam) pikantnosti v závěru. A právě na patře jste mohli zaznamenat příjemnou dochuť sladkého grepu a sušené citrusové kůry. Hezké víno, ale řekl bych - jen s mírou!

Nasládlou alsaskou chuť jsme na závěr spláchli sektem Geisweiler Monopole Rosé Brut. Suchý, ovocitý a nekomplikovaný sekt, dobře pitelný s velmi jemným perlením. Příjemný a osvěžující závěr - v tomto případě nebyla cena tak dramatická!

Celkově působila alsaská vína ze základní řady vinařství Louis Sipp trošku nevýrazným, nicméně solidním dojmem. Škoda, že jsme neměli možnost ochutnat více nearomatických odrůd. Tím spíše, že právě ta aromatická měla nejméně příznivý poměr cena/výkon.

Takto vína hodnotil velmi oslabený „vrcholový tým“:

Louis Sipp Pinot Gris - 9 bodů (z 10 možných), Louis Sipp Riesling - 8,8 b., Louis Sipp Pinot Blanc - 8,7 b., Louis Sipp Muscat - 8,5 b., Louis Sipp Gewurztraminer a Louis Sipp Auxerrois - 8,4 b., Louis Sipp Sylvaner - 8,2 b., Geisweiler Monopole Rosé Brut - 7,9 b. a Geisweiler Monopole Blanc de Blanc Brut - 7,8 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist