Z Němčiček v Buriánkově stylu

29.10.2018 7:00:00

     Opět po roce jsme měli příležitost přesvědčit se o tom, jakým směrem orientuje vína sklepmistr Vinařství ZD Němčičky Pavel Buriánek. A bylo to velmi příznivé zjištění.
      Zástupce vinařství a náš pravidelný host Jaroslav Jakubec nám představil deset vín z ročníků 2015 až 2017 - sedm bílých, jeden „klaret” a dvě závěrečná červená.
      Vstupním vínem bylo Veltlínské zelené 2017 v pozdním sběru z řady Premium. Suché víno s vůní kořenitého světlého ovoce se stopou bílého pepře. V chuti lehce kompotované světlé peckoviny s náznakem bylin a koření, pikantní a měkce šťavnaté.
      Následoval Hibernal 2017, zemské víno z řady Klasik. Ve vůni citrusy, grep a zřetelné tóny černého rybízu. V chuti suché, pikantní a šťavnaté s tóny citrusů, zvláště grepu, a černého rybízu.
      Následoval Rivaner (povolené synonymum pro odrůdu Müller-Thurgau) 2017, zemské víno z řady Klasik. Suché víno s vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (6 g/l a 6,1 g/l). Výraznější aroma s náznakem muškátu. Chuť ovocně-květinová, šťavnatá a pikantní.
      Velmi příjemná byla formálně ještě suchá Pálava 2017 v pozdním sběru (Premium) s vyrovnaným zbytkovým cukrem (7 g/l) a kyselinou (7,4 g/l). Ve vůni světlé ovoce, květiny, jemné byliny a stopa minerálů. V chuti identické, šťavnaté a plnější, lehounce nasládlé, zakulacené, příjemně harmonické.
      Chardonnay 2016, zemské víno vyrobené metodou batonáže, řada Premium. Suché víno s poměrně vyrovnaným zbytkovým cukrem (6,3 g/l) a kyselinou (7,7 g/l). Ve vůni hodně nazrálé světlé ovoce s jemnou stopou medu a minerálů. V chuti ovocné, lehounce nasládlé, delikátně kořenité, šťavnaté a pikantní s minerální hořčinkou v koncovce. Víno ze starých keřů.
      Velmi mi chutnalo André 2016, zemské víno blanc de noir, tedy svým způsobem klaret. Polosuché víno se šťavnatou kyselinou (7,7 g/l). Ve vůni jemná lesní směs, lehce minerální s náznakem slabounkých petrolejových tónů. V chuti kombinace tmavých lesních plodů a jemných minerálů. Šťavnaté a pikantní víno se vzdálenou pecičkovou hořčinkou.
      Vrcholem večera bylo pro mne polosladké Rulandské bílé 2015 v pozdním sběru (Premium). Ve vůni citrusy, med, kompotované ovoce a náznak máslových tónů. V lehce nasládlé chuti jsem cítil máslové světlé ovoce včetně nazrálé hrušky. Tělo uhlazené a pikantní s delším závěrem.
      Poměrně atraktivní byl sladký Tramín červený 2015 ve výběru z hroznů z řady Premium (51,5 g/l zbytkového cukru). Ve vůni citrusy, med, sušená citrusová kůra. V chuti sladký, bohatě ovocný, šťavnatý a pikantní se stopou medu. Velmi mazlivé víno.
      A nakonec dvě červená. Nejprve Zweigeltrebe 2015 v pozdním sběru (Premium). Zřetelně suché víno s vůní višní a třešní v lehce kompotovém provedení. V chuti trošku tenčí, výrazně ovocné, uhlazené a jemně pikantní. Vínu, které by mohlo ještě ležet v láhvi, však nechyběla již nyní jistá elegance.
      Pro mne příjemná byla závěrečná červená tečka - Frankovka 2016 ve výběru z hroznů. O malinko plnější víno s vůní tmavého ovoce, jemné kůže, ale i se stopou čokolády. V chuti spíše lehce džemovité tmavé peckoviny, opět dotyk kůže v uhlazeném a měkce pikantním těle. Tato frankovka má ještě před sebou příznivou perspektivu ležení v láhvi.
      Tentokrát kompletní „vrcholový tým” ocenil vína z Němčiček takto:
Rulandské bílé 2015 - 9,2 bodu (z 10 možných), Chardonnay 2016 - 9 b., Pálava 2017 a Tramín červený 2015 - 8,8 b., Veltlínské zelené 2017 a Frankovka 2016 - 8,7 b., Hibernal 2017 a Rivaner 2017 - 8,6 b., André 2016, blanc de noir a Zweigeltrebe 2016 - 8,5 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist