Vinná kvalita od Rýna a Mosely

26.11.2018 7:00:00

     Pravidelný host Viničního altánu Vladislav Pajdla, který nám každoročně v listopadu představuje německá vína z nabídky své malé dovozní firmy VSP Všenory, nám tentokrát nabídl k ochutnání devět vín od Rýna a přítoků Mosely. Pět z oblasti Rheinhessen, dvě z Rheingau a stejný počet z Mosel-Saar-Ruwer. Osm bílých a jedno závěrečné červené.
      Zahájili jsme příjemně pitelným vínem Riesling Bechtolsheimer 2017 QbA z vinařství Ernst Bretz (Rheinhessen). Ve vůni ovocně minerální se zřetelnými světlými peckovinami. Poměrně harmonické víno s ovocnou chutí a stopou jemných minerálů. Opět převládaly světlé peckoviny v lehce zakulacené, šťavnaté a měkce pikantní chuti. Víno k jídlu i na delší pití.
      Jedním z nejlepších vín večera byl pro mne ještě mladý, ale velmi perspektivní Riesling Reverchon QbA 2017 z Weingut Weingut Reverchon Filzener. Ve vůni ovocný s dotykem lipoviny. V chuti spíše ovocně-minerální, nazrálá, lehounce nasládlé, šťavnaté a zřetelně pikantní víno.
      A další ryzlink, tentokrát Riesling Spätlese Trocken 2015 z Weingut Binz (Rheinhessen). Ve výraznější vůni citrusy, petrolej (použitá čistící bavlna z garáže - „pucvol”). V chuti ovocně minerální, velmi jemný petrolej ve šťavnatém a pikantním závěru.
      Poměrně nečekaný byl pro mne Sauvignon Blanc QbA 2016 z Weingut Binz (Rheinhessen). Ve vůni broskvově-meruňkový a jemně minerální. V chuti ovocný, světlé peckoviny, šťavnatý a výrazně pikantní s lehounkou citrusovou hořčinkou.
      Asi nejméně mne oslovil Elbling urgestein QbA 2016 z vinařství Nittel (Mosel-Saar-Ruwer). Víno z velmi staré evropské odrůdy pěstované hlavně v Německu a Alsasku nikdy nevyniká bohatým tělem a šťavnatou kyselinou. V tomto případě to však bylo trošku odlišné. Ve vůni jemně minerální světlé peckoviny. V ovocně-minerální chuti bylo uhlazené, bez plnějšího těla, možná malinko unylé, ale nakonec docela pikantní. Pro někoho možná příjemně pitelné, ale pro mne málo zajímavé, takové neutrální víno.
      Velkým překvapením večera a nečekaným vítězem u členů „vrcholového týmu” byl Gewürztraminer feinherb QbA 2016, polosuché víno z Weingut Dr. Heiko Bastian (Rheinhessen). V příjemné, jemně kořenité vůni byly zřetelné vyzrálé citrusy, zvláště mandarinka. Chuť květinově-citrusová, lehounce kořenitá. Šťavnaté a poměrně pikantní víno.
      Mně však nejvíce chutnal Riesling feinherb kabinett 2016 z Weingut Molitor (Rheingau) s atraktivní ovocně-minerální vůní včetně jemného petroleje (opět „pucvol”). V lehce nasládlé chuti nazrálé světlé ovoce s minerální stopou. Šťavnaté a pikantní víno.
Hodně sladký (66,7 g/l zbytkového cukru) byl Kerner Spätlese 2015 z Weingut Bretz (Rheinhessen). Ve vůni přezrálé citrusy a světlé peckoviny, lehounce minerální. Ve sladší, ovocité chuti bylo víno jemně minerální, trošku lehčí, ale poměrně pikantní díky vysoké kyselině (9,9 g/l).
      Závěrečným vínem večera byl Dornfelder trocken Bechtolsheim QbA 2016 z Weingut Bretz (Rheinhessen). Ve vůni tmavé ovoce, především peckoviny. V chuti tmavé ovoce, uhlazené až sametové s měkce pikantním ocáskem. Vstřícné červené na delší pití.
      Vína od Rýna a Mosely ocenil nekompletní „vrcholový tým” takto:
Gewürztraminer (H. Bastian) - 8,9 bodu (z 10 možných), Riesling (Molitor) a Riesling (Binz) - 8,8 b., Riesling (Bretz), Sauvignon Blanc (Binz) a Dornfelder (Bretz) - 8,7 b., Kerner (Bretz) - 8,6 b. a Elbling (Nittel) - 8,5 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist