Aromatická vína – nejlepší z Líbalovy palety

30. 11. 1999

Po loňské premiéře mělo Vinařství Líbal z Horních Dunajovic ve Viničním altánu očekávanou reprízu. Marek Líbal přivezl na ochutnání jedenáct vzorků z ročníků 2005 až 2009 – sedm bílých, jedno růžové a dvě červená vína. Pestrá odrůdová skladba a pěkná kvalita, především u drtivé většiny bílých vín.

Hrozny na jejich výrobu pocházejí převážně z vinic místního velkovinohradníka (tedy Agry Horní Dunajovice, a.s.), s nímž má vinař nepochybně velmi dobré vztahy.

Vstupním vínem byl jakostní Müller Thurgau 2008, nekomplikované, ale poměrně vstřícné víno s ovocitou vůní a chutí (zřetelné citrusy). V chuti až nečekaně plné víno, poměrně pikantní, které se dá pít i celý večer. Někteří členové „vrcholového týmu“ však k němu byli možná až příliš přísní.

To svým způsobem platí i o následujícím Veltlínském červeném raném 2009 v pozdním sběru. Kvalitního vína z této odrůdy rychle ubývá; víno od Líbalů bylo velmi pěkné a rozhodně mi chutnalo. Již polosladké (12,5 g/l zbytkového cukru), ale pěkně vyvážené víno s vůní ovoce (citrusy) a květin. V chuti jemně nasládlé, hodně ovocné a zakulacené s jemnou pikantní dochutí. Slušně extraktivní – 24 g/l bezcukerného extraktu.

Dost podobné, snad jen s lehkou kořenitostí navíc a s trošku štíhlejším tělem, bylo polosladké Veltlínské zelené VOC 2009. Ve vůni kombinace světlého ovoce, lučních květin a lehké mandlové kořenitosti. V těle zakulacené, decentně nasládlé s měkce ovocitou pikantností v závěru, ve kterém byly cítil také jemné minerály i vzdálené tóny čerstvě oloupaných mandlí.

A pokračovali jsme v obdobném stylu. Polosladký Ryzlink rýnský VOC 2009 (12,4 g/l zbytkového cukru) kombinoval ve vůni citrusy, lipovinu i náznak „potrolejové“ stopy. V těle identické, lehce zakulacené víno, kterému by slušelo ještě chvíli ležet v láhvi.

Zdařilé, i když pro mne s trochu netradiční lehce bylinnou chutí (náznak „lékárny“) bylo Rulandské šedé 2005 ve výběru z hroznů. Suché víno se zřetelným zbytkovým cukrem (4 g/l) a atraktivní zlatavou barvou. Bohatá vůně (nazrálé ovoce, květy, jemné minerály a stopa medu) a velmi extraktivní tělo (28 g/l bezcukerného extraktu). V chuti nazrálé světlé ovoce, příjemně pikantní s lehkým bylinným závojem v závěru. Měl jsem pocit, že cítím dotyk ušlechtilé plísně.

Na Pálavu jsem se moc těšil. Líbalova byla polosladká z ročníku 2008 v pozdním sběru. Krásná vůně (muškáty, exotické liči a citrusy), svěží a příjemně pikantní tělo, které působí jen lehounce nasládle. Chuť bohatá (citrusy, sušená citrusová kůra a stopa bergamotu), svěží a příjemně pitelná Pálava.

Sauvignon 2009 v pozdním směru měl pěknou a charakteristickou aromatiku (světlé ovoce, černý rybíz, černý bez). A to platí i o bohaté, ale výrazně sladké chuti (40 g/l zbytkového cukru). Ale právě na můj vkus vysoký zbytkový cukr poněkud zakrýval ovocitost a bohaté rybízové tóny, včetně jemné pikantnosti vína.

Tramín červený 2009 ve výběru z hroznů měl všechno, jen ne kyselinu (pouhé 3,5 g/l). A díky tomu toto víno s krásnou vůní (liči, čajové růže) působilo ve sladší chuti (25,7 g/l zbytkový cukr) trošku nevýrazným dojmem. Nicméně čisté víno bez nepříjemné hořčiny v dochuti. Jen málo živé.

Polosladké Zweigeltrebe rosé 2009 v jakostním provedení (14,9 g/l zbytkového cukru) vonělo po jemných peckovinách se stopou minerálů. V chuti rovněž třešně a višně, trošku jemnější, než by bylo ideální. V dochuti náznak pecičkové hořčiny a opět závan minerálů. Slušelo by mu více pikantnosti. Ale celkem příjemné pití.

Červená vína nepatřilo rozhodně k těm předním v ochutnávkové sestavě. Jakostní Cabernet Moravia 2006 voněl po nazrálých peckovinách, trošku v džemovitém provedení. V chuti obdobné, ale s výraznější kyselinou a málo extraktivní, dost tenké víno. Hrozny nebyly zřejmě v ideální kondici, třebaže šlo o zdařilý ročník pro červená vína.

Zřetelně lepší bylo závěrečné jakostní Svatovavřinecké 2007. Víno zrálo rok v několikrát použitém barikovém sudu. Myslím, že mu to prospělo, byť ani toto víno asi nebylo vyrobeno z dostatečně vyzrálé suroviny. Ve vůni nazrálé tmavé ovoce, stopa vanilky a karamelu. V chuti obdobné, dost pikantní s jemnou karamelovou dochutí. Pije se příjemně, ale moc extraktivní víno to opravdu není.

A jak hodnotil Líbalova vína „vrcholový tým“? Tady je jeho verdikt:

Pálava 2008 – 8,7 bodu (z 10 možných), Sauvignon a Rulandské šedé – 8,5 b., Veltlínské zelené VOC 2009 a Ryzlink rýnský VOC 2009 – 8,4 b., Veltlínské červené rané, Tramín červený a Svatovavřinecké – 8,3 b., Cabernet Moravia – 8,7 b., Zweigeltrebe rosé – 7,7 b. a Müller Thurgau – 7,6 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist