Atraktivní Chile s „horskou” delikatesou

10. 1. 2012

Není Chile jako Chile, a platí to i o vínech. Pokaždé mne některé z tamních vín překvapí a potěší. Nejinak tomu bylo i na ochutnávce vín z Viňa MontGras v oblasti Colchagua. Dominik Kos z dovozní společnosti Noble, s.r.o. pro nás připravil osm vzorků, a byla to vína opravdu mimořádně zajímavá, v několika případech bych řekl, že naprosto excelentní, navíc za poměrně rozumné ceny.
V Colchagua Valley se pěstuju největší množství odrůdy Syrah ze všech chilských vinařských oblastí. A tak není divu, že právě z této odrůdy jsme ochutnali ta nejlepší vína.
Nicméně začali jsme dvěma bílými. Sauvignon blanc Reserva 2010 byl přímo ukázkovým příkladem krásně pitelného a šťavnatého sauvignonu, který by rozhodně chutnal i zapřisáhlým milovníkům těch moravských. Víno s malinko vyšším zbytkovým cukrem (5 g/l) zaujalo již bohatou ovocně minerální vůní a neméně plnou, velmi šťavnatou chutí. Zakulacené tělo plné světlého jižního ovoce (broskve, meruňky, ananas) a dokonce s jemným náznakem medu. Pikantní a čisté víno, které se dá pít hodně dlouho!
Následující Chardonnay Reserva 2010 bylo z poněkud jiného soudku, v tomto případě dubového, v němž zrálo asi 4 měsíce. Velmi vyvážené víno: 4 g/l zbytkového cukru a jen o špetku více kyselin. Ve vůni ovocně vanilkové s aromatickou „dubovou stopou”. V chuti plné, ovocné, velmi elegantní s výraznými vanilkovými tóny a jen s lehkou pikantností v závěru. Víno ze starších keřů (kolem 18 let) by se mohlo ještě vylepšit zráním v láhvi – tak do jednoho roku.
Prvním červeným byl Cabernet Sauvignon z nižší řady Soleus. Víno s vůní vyzrálé lesní směsi a s výraznými tóny černého rybízu bylo již na svém vrcholu, takže bych s jeho vypitím dlouho neotálel. Chuti opět nazrálé, zřetelně černorybízové s náznakem hořké čokolády. V těle ještě bohaté na sládnoucí třísloviny. V tomto případě však není požadovaný poměr cena/výkon již tak ideální.
Ten je naopak příznivější u Carmenére Reserva 2008. Ve vůni kořenité nazrálé tmavé ovoce. Stejně v chuti, ale navíc i troška čokolády, vanilky a karamelu. Což je stopa po pětiměsíčním zrání v bariku. Zajímavé a příjemně srovnané Carmenére s již trochu vyšším alkoholem (14 %).
Ale ještě lepší než tato chilská „kultovní” odrůda byl Merlot Reserva 2009. Ve vůni tmavá lesní směs, především ostružiny. „Čistá” a plná chuť lesních plodů s jemným vánkem vanilky a hořké čokolády. Pěkná práce s francouzskými barikovými sudy, v nichž víno zrálo osm měsíců.
A následovalo první víno s podílem odrůdy Syrah. Cuvée s Cabernetem Sauvignon (60 %) v řadě Reserva z ročníku 2008. Ve vůni nazrálé tmavé ovoce s jemnou stopou černého rybízu a čokolády. V chuti plné, uhlazené a příjemně nazrálé s lehkou kořenitostí. Víno prošlo relativně složitým, hodně kombinovaným zráním, konkrétně devítiměsíčním v bariku z francouzském a americkém dubu u poloviny vína. Část byla ve starším sudu. Druhá polovina vína zrála jen v nerezu. Velmi příjemné a rozhodně zajímavé cuvée s nepřekvapivě vyšším alkoholem (14,5 %).
Ještě lepší a hlavně bohatší bylo následující víno Quatro 2007, velké cuvée odrůd Cabernet Sauvignon (30 %), Malbec (30 %), Syrah (25 %) a Carmenére (15 %). Bohatá vůně ostružin a borůvek. Chuť identická, plná a elegantní. Opravdu harmonické víno s delší, příjemně pikantní dochutí a s jemnou tříslovinou v závěru. Víno zrálo 12 měsíců v nových barikových sudech z francouzského (90 %) a amerického (10 %) dubu. A bylo jimi velmi pěkně políbeno!
Nakonec krásný vrchol z nejvyšší polohy: „Horské” víno Antu 2007 z vinice Ninquén. Víno s rekordně vysokým alkoholem (15,2 %), který však v žádném případě nevyčuhoval. Ve vůni vyzrálé tmavé lesní ovoce, stopa kůže se vzdáleným závanem cedrového dřeva. Bohatá a vyzrálá ovocná chuť s pikantním dlouhým závěrem se stopou čokolády a špetičkou vanilky. Překvapivě svěží víno z vysokohorské vinice zrálo 18 měsíců v bariku z francouzského dubu. Opravdové potěšení na závěr nesmírně zajímavého chilského večera.
To také ocenil i „vrcholový tým”, i když tentokrát dost oslabený:
Antu Ninquen Syrah – 9,3 bodu (z 10 možných), Quatro 2007 – 9,1 b., Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon-Syrah a Merlot Reserva – 8,9 b., Carmenére Reserva – 8,8 b., Soleus Cabernet Sauvignon – 8,7 b. a Chardonnay Reserva – 8,6 b.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist