Atraktivní Lahofer s fracouzskými „vetřelci”

3. 6. 2012

     Vinařství Lahofer z Dobšic se nám jako již tradičně představilo s víny vysoké kvality, třebaže ne všechna zcela vyhověla náladám mého patra. Problém jsem měl s těmi, která obsahovala pro mne přece jen větší množství zbytkového cukru. Ale těch bylo v menšině.
Jaroslav Chaloupecký nám tentokrát představil třináct vzorků, z toho dva jihofrancouzské provenience, nicméně doškolené v Dobšicích. A jedním z nich, v tomto případě Merlotem 2010, jsme začali. Víno určené pro doplnění sortimentu vinařství, již řádně zdecimovaného zájmem konzumentů, přesně splnilo to, co jsem od něj očekával. Solidní kvalita nekomplikovaného vína z Languedocu, bohatě ovocný, středně plný merlot s jemnou tříslovinou. Klidně k jídlu i na delší pití.
     Druhé červené, Zweigeltrebe 2009 v pozdním sběru, pocházelo z velmi známé viniční trati Babičák. Víno, které krátce zrálo v repasovaném dubovém sudu, nebylo tak extraktivní jako o rok mladší francouzské, nicméně zajímavé bylo mnohovrstevností ve vůni (tmavé ovoce, živočišné tóny i jemné minerály) i v chuti (kůže, zřetelná tříslovina). Víno je stále ještě pikantní v dochuti.
     A po něm bílé, a to z jižní Francie z u nás málo frekventované odrůdy Viognier (ročník 2010), která tak proslavila Chateau-Grillet v Severní Rhôně. Suché, ovocně-květinové víno se stopou citrusů ve vůni i chuti. Lehčí, jemně pikantní víno již připravené ke konzumaci.
     Bílá vína z Lahoferu odstartoval kabinetní Müller Thurgau 2011 z viniční trati Špičák. Zřetelně suché, ovocné víno podobné sauvignonu (ve vůni i chuti byly kromě ovoce zřetelné také tóny černého rybízu). Lehčí, poměrně pikantní víno, které potěší především v teplejších letních dnech.
     Kabinetní bylo také Veltlínské zelené 2011 z Volného pole. Ovocné, příjemně kořenité víno s jemnou mineralitou v měkce pikantní dochuti a krásným poměrem cena/výkon.
     A přišlo výraznější kvalitativní skok – Sauvignon 2011 v pozdním sběru (viniční trať Šác). Víno na hranici suchého a polosuchého (5,1 g/l zbytkového cukru, 6,9 g/l kyselin) s pěknou vůní nazrálého světlého ovoce a černého rybízu. Chuť téměř identická, lehce zakulacená, jen tóny černého rybízu vystřídala jemná bezinková dochuť.
     Neméně pěkný byl Ryzlink rýnský 2011 v pozdním sběru (viniční trať Špičák), víno někde mezi polosuchým a polosladkým (13 g/l zbytkového cukru) s pěknou ovocnou vůní (broskve, meruňky). V chuti měkce ovocné s elegantním stylem a pikantním závěrem s náznakem sladkého ocásku. Označení VOC mu bude rozhodně slušet!
     Dalším vínem, které mne dostatečně oslovilo, bylo Svatovavřinecké rosé 2011 v pozdním sběru. Polosuché víno s vůní nazrálé tmavé lesní směsi. V chuti plnější, uhlazené a jemně pikantní.
     Pak přišla na řadu vína pro milovníky zbytkových cukrů. Nejprve sladký Muškát moravský 2011 v pozdním sběru (kombinace hroznů z viničních tratí  Ke Křídluvkám a Šác v poměru 60/40). Vůně více ovocná s tóny vyzrálého grepu. Také v chuti, kde se objevila stopa majoránky. Sladší (41,3 g/l zbytkového cukru), ale jemně pikantní víno díky zřetelné kyselině – 7,9 g/l.
     Možná překvapivě sladší (51,7 g/l zbytkového cukru) byl Müller Thurgau 2011 ve výběru z hroznů (trať U Hájku). Ve vůni i chuti nazrálé světlé peckoviny. Chuť sladká, hutná a decentně pikantní.
     Výrazně sladké bylo Rosé Lahofer 2011 v pozdním sběru, cuvée odrůd Zweigeltrebe (60 % – Babičák) a Svatovavřinecké (40 % – Šác). Ve vůni „sladký vítr” jemných tmavých peckovin. Chuť sladká (68 g/l zbytkového cukru), ovocná se špetkou pikantnosti.
     Sice velmi sladký, ale i pro mne nesmírně zajímavý byl Tramín červený 2011 ve výběru z bobulí (viniční trať Šác). Výrazný zbytkový cukr (63,5 g/l) byl doprovázen příjemnou kyselinou (6,7 g/l). A i proto rozhodně nebyl přeslazeně fádní. Pěkná vůně (grapefruit, bergamotová silice a med), v chuti identický, velmi čistý a elegantní tramín, sladký, ale měkce pikantní s nepřehlédnutelným bezcukerným extraktem (26 g/l).
     Opravdovou sladkou tečkou (78 g/l zbytkového cukru) byla Pálava 2011 ve výběru z hroznů (viniční tratě Babičák a Šác). Nižší alkohol (10,6 %), vůně muškátově-tramínová, lehce kořenitá. V chuti sladce ovocné víno s tóny citrusů a bergamotu. Příjemně pikantní, elegantní víno s koncovkou sladkých grepů.
     Rozhodně chutnalo i členům „vrcholového týmu”. Tady je celkové hodnocení:
     Ryzlink rýnský 2011 a Pálava 2011 – 9,2 bodu (z 10 možných), Tramín červený 2011 – 9,1 b., Sauvignon – 9 b., Svatovavřinecké rosé, Muškát moravský a Veltlínské zelené – 8,7 b., Müller Thurgau 2011, kabinet a Müller Thurgau 2011, výběr z hroznů – 8,6 b., Viognier – 8,5 b., Rosé Lahofer 2011 – 8,3 b., Merlot 2010 a Zweigeltrebe 2009 – 8,2 bodu.
    Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist