Atraktivní Reisten se smůlou v patách

27. 12. 2010

Štěstěna se k nám a vinařství Reisten poněkud otočila zády. Nejprve ukončil práci ve vinařství obchodní ředitel Petr Očenášek, náš pravidelný host, se kterým jsem degustace domlouval, poté těsně před akcí onemocněla Barbora Nádeníčková, očekávaná průvodkyně víny z Reistenu, a do třetice všeho zlého: sněhová kalamita v Praze (a tedy i v městské dopravě) znemožnila velké části přihlášených hostů účast ve Viničním altánu. Nedobrovolným průvodcem víny z Pavlova, Mikulova a Sedlce jsem se nakonec stal já. Vína z Reistenu mám sice velmi rád a průběžně je ochutnávám, nicméně o jejich zrodu toho moc nevím. Snad mi to architekt Nepraš pro jednou promine!

Podstatné je, že vína z Moravy šťastně dorazila, a to v sestavě s drtivou většinou novinek z ročníku 2009. Společně s hosty jsem se tak dostal do role vinného průzkumníka.

Zahájili jsme Sauvignonem 2009 v pozdním sběru z řady Classic (Sedlec, viniční trať Nad Nesytem). Výrazně suché víno (1,9 g/l zbytkového cukru, 6,4 g/l kyselin) bylo ve vůni ovocně-minerální. V těle velmi pikantní s náznakem citrusů, medových tónů a černého rybízu. V dochuti nechybí lehký závan minerálů. Doporučuji otevřít láhev o trochu dřív, lépe se v chuti rozvine.

Následoval Riesling 2009 v pozdním sběru z řady Classic (Mikulov, trať Valtická). Na můj vkus poněkud skromnější ryzlink. Vůně méně výrazná (ovoce, květiny, lípový květ), taktéž chuť. Tady převládaly tóny lipoviny a minerálů. Na můj vkus bylo víno málo šťavnaté, rozhodně potřebuje poněkud zakulatit.

Nadchl mne Pinot Blanc 2009 v pozdním sběru z řady Classic (Mikulov, trať Valtická). Pěkně vyvážené, ještě suché víno (zbytkový cukr 7,1 g/l, kyselina 6 g/l) s vůní nazrálého jižního ovoce (žlutý meloun, ananas). V chuti měkce ovocné, jemně minerální, pikantní a zároveň příjemně boubelaté s elegantním závěrem.

Jakostní Ryzlink vlašský 2009 z viniční trati Pod Pálavou v Pavlově byl pro mne malinko hádankou. Cukernatost v moštu odpovídající pozdnímu sběru, zbytkový cukr 8,6 g/l, kyselina 6,4 g/l. Tedy již polosuché víno s poněkud netypickou vůní (květiny, hrušky, zpočátku i živočišné tóny). V chuti ovocně-květinové, pikantní s lehce zakulacenou dochutí. Vínu chybí výraznější charakter „vlašáku“, snad se ležením v láhvi dostane do lepší kondice.

Tu má již nyní Maidenburg Ryzlink vlašský 2009 v pozdním sběru (Pavlov, viniční trať U Božích muk). Formálně ještě suché víno (7,8 g/l zbytkového cukru, 6 g/l kyselin) z nejvyšší řady Maidenburg rozhodně patří mezi nejlepší vína z této odrůdy, jaká jsme letos ve Viničním altánu ochutnávali (a nebylo jich málo). Ve vůni nazrálé světlé ovoce (snad i mango) a jemný vlašský oříšek. V ovocité chuti již převládaly spíše limetové tóny. Víno je pikantní, příjemně zakulacené a mazlivě elegantní v závěru. Jen ta cena!

Rozhodně lepším poměrem cena/výkon se mohlo pochlubit polosuché Chardonnay 2009 v pozdním sběru z řady Classic (Sedlec, viniční trať Nad Nesytem). Ve vůni vyzrálé jižní ovoce (i banán) a sladká kukuřice. V chuti téměř identické, možná převládaly meruňky a broskve. Příjemně šťavnaté a macaté víno, které si určitě najde hodně ctitelů.

To ostatně platí i o následujícím vínu Pinot Gris 2009 v pozdním sběru, což je vlastně enologické cuvée „šedivky“ z viničních tratí v Sedlci (Nad Nesytem) a v Pavlově (U Božích muk). Těsně polosladké víno (12,5 g/l zbytkového cukru, 5,9 g/l kyselin) s vůní vyzrálého jižního ovoce s jemným minerálním kabátkem. V tělo ovocně-minerální, zakulacená a zároveň dostatečně pikantní. Velmi vstřícné víno, u něhož vyšší zbytkový cukr delikátně vyvažuje kyselinka.

Jedním z nejlepších vín večera, alespoň pro mne, byl Maidenburg Pinot Gris 2009 v pozdním sběru (Mikulov, trať Valtická). Ve vůni vyzrálé jižní ovoce (broskve, meruňky, stopa banánu). Chuť měkce ovocná, tělo baculaté a příjemně pikantní s uhlazeným a velmi vstřícným závěrem. Moc pěkně se pije.

Nebyla to klasická sladká tečka, nicméně Maidenburg claret 2008 v pozdním sběru z mikulovské viniční trati Valtická byl nejsladším vínem – 20,5 g/l zbytkového cukru. Cuvée odrůd Pinot Noir a Merlot vonělo po jahodách a třešních, a zároveň neskrývalo bohatou mineralitu. V chuti nasládlé, nikoliv však přeslazené, bohatě ovocité a pikantní. Zaujala mne velmi atraktivní dochuť – sladkokyselé ovoce s elegantním minerálním ocáskem. Moc pěkný závěr!

A jak vína hodnotil „vrcholový tým“? Tady je jeho ortel:

Maidenburg Pinot Gris, Chardonnay 2009 a Maidenburg claret 2008 – 9 bodů, Maidenburg Ryzlink vlašský a Pinot Gris – 8,9 b., Pinot Blanc 2009 – 8,8 b., Sauvignon 2009 – 8,5 b., Ryzlink vlašský 2009 – 8,2 b. a Riesling 2009 – 8 bodů.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist