Atraktivní turné s vrcholem v Saint-Emilion

13. 1. 2010

Je potěšení poslouchat Tomáše Domince a zároveň ochutnávat francouzská vína, která již léta jeho firma dováží. Předloni jsme degustovali jižní Francii, tentokrát to bylo takové malé francouzské turné s bohatými zastávkami v Bordeaux a Burgundsku. Z dvanácti vzorků představovaly tyto dvě nejvýznamnější francouzské apelace přesně polovinu.

První zastávka byla v Alsasku – ochutnali jsme Sylvaner „les Coteaux“ 2008 z Domaine Hering. A třebaže Sylvánské zelené není největší chloubou alsaských vinařů, víno z něj může být velmi příjemné. Tentokrát bylo víno měkce ovocné, poměrně šťavnaté s pikantní dochutí. Dobře pitelné a vstřícné víno – nic složitého!

Bourgogne Chardonnay AOC 2007 z vinařství Cave des Hautes Cotes bylo jediným vínem na degustaci, které mi nechutnalo. Víno s potlačenou vůní a s hutnějším, ale málo svěžím a pikantním tělem, bylo na odchodu. Někde se stala chyba.

Chablis 2008 z Domaine des Malandes byl jiný šálek (tedy sklenka) známého burgundského vína z odrůdy Chardonnay. Ve vůni ovocně-minerální, v identické chuti bylo velmi pikantní a šťavnaté s ještě výraznou kyselinkou v závěru. Ještě mladé, ale velmi perspektivní víno v příštích několika letech, kdy se jistě malinko zakulatí.

Okouzlilo mne první víno z údolí Loiry – sauvignon z prestižní apelace Pouily Fumé – „Cuvée Boisfleury“ 2007 z Domaine Cailbourdin. Pouily Fumé bez „vůně“ pazourku, naopak velmi ovocné ve vůni (nazrálé broskve a lehká mineralita) i chuti, v níž vynikala šťavnatost a také pikantnost v delší dochuti.

Na Loiře jme zůstali i v případě prvního červeného vína. Tím bylo Anjou Cabernet Franc 2008 z produkce J.B.Germaina. Toto příjemně suché víno mne mile překvapilo bohatou vůni i chutí po nazrálých peckovinách. V dochutí se drala na povrch dominující švestka podporovaná příjemnými tříslovinami. Nekomplikované, ale poctivé a „čisté“ víno.

A přesunuli jsme se do Údolí Rhôny, přesněji její jižní části. Chateau Beaubois „Cuvée Expression“ 2007 z mé oblíbené apelace Costieres de Nimes. Měkce ovocné cuvée z odrůd Syrah (70 %) a Grenache (30 %) s jemnými živočišnými tóny bylo již příjemně uhlazené. V dochuti byly zřetelné také čokoládové tóny se špetkou vlhké kůže.

O něco sofistikovanější bylo víno z francouzského Jihozápadu, konkrétně z apelace Bergerac. Chateau Monestier La Tour 2005, cuvée odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Malbec zaujalo nejen plnou tmavou barvou, ale také bohatou ovocností ve vůni (stopa malin, ostružin) i chuti (převaha vyzrálých třešní a višní). Opravdu „čisté“ a hutné víno s plnou dochutí se sládnoucími tříslovinami.

Pěkná vína z Languedocu mne vždy dostanou bohatou ovocnou vůní a chutí, v nichž často nechybí špetka živočišných a čokoládových tónů. To v plné míře platí o „Cuvée Alexis“ 2006 z Chateau Cabezac v apelaci Minervois. Již připravené víno s bohatou ovocnou dochutí a jemnými tříslovinami.

Zpět do Burgundska. Víno Hautes-Cotes de Beauner „Mont Battois“ 2005 se představilo jako pěkný modrý pinot, již připravený k pití, a to za příznivou cenu. Ve vůni lesní směs a decentní živočišné tóny, v identické chuti již uhlazené, jemně pikantní víno s nerušivou stopou vlhké kůže v ostružinovém závěru

A nakonec tři vína z Bordeaux. Nejprve Chateau Haut Guillon 2007 ze základní apelace AOC Bordeaux. Téměř klasické cuvée odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon s vůní vyzrálé lesní směsi. Suché, ovocité víno s jemných živočišným štychem, jehož pikantní tělo není příliš boubelaté. Víno, které nezanechá hlubší dojem.

Ten však zanechá další „bordó“, v tomto případě z poněkud okrajové apelace Montagne St.- Emilion – Chateau Beauséjour „Clos de l’Eglise“ 2001. Cuvé odrůd Merlot (80 %) a Cabernet Franc (20 %) prožívá své nejlepší časy. Měkce ovocné s džemovitou vůní i chutí, v těle plné, lehce pikantní se sládnoucími tříslovinami, které jen doplňují jemný sametový kabátek.

Lahůdka na konec – Chateau Villhardy 2004 St.- Emilion Grand Cru. Něco na způsob „garážového vína“ vzhledem k velmi malé produkci. Ročník 2004, spravedlivé cuvée odrůd Merlot a Cabernet Franc, je zatím ještě na počátku krásné a nepochybně delší cesty do vinného ráje, ale již nyní dokáže mnohé milovníky vín z Bordeaux oslovit (to dělá jemnější merlot). A také dostatečně naznačit svůj bohatý potenciál. Tmavé peckoviny ve vůni i chuti, bohaté třísloviny, které jsou teprve na počátku sládnutí. Myslím, že dostatečně potěší za pět až sedm let, což při jeho ceně mohou být pro mnohé tak trochu muka. Velmi sympatické víno, které svou kvalitou rozhodně předčí i mnohem slavnější a dražší bratry a sestry z Bordeaux. „Vrcholový tým“ je o tom přesvědčen. Zde je jeho hodnocení:

Chateau Villhardy – 9,5 bodu (z 10 možných), Chateau Beauséjour – 9,1 b., Pouilly Fumé a Hautes-Côtes de Beaune – 9 b., Chateauu Monestier La Tour a Chteau Cabezac – 8,9 b., Chablis – 8,7 b., Chateau Beaubois – 8,6 b., Anjou Cabernet Franc – 8,4 b., Sylvaner – 8,3 b., Chateau Haut Guillon – 7,9 b. a Bourgogne Chardonnay – 7,4 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist