Aurora s láskou k vínu
29. 3. 2019
Historický název Aurora dostalo do vínku mladé vinařství z Hustopečí. A velmi současná a příjemná byla jeho degustační premiéra ve Viničním altánu. Vína nám představil „mladší” sklepmistr vinařství Filip Nevěděl za asistence přítele, spolužáka-vinaře Vladimíra Škrábka.
Ochutnali jsme deset vín z ročníků 2016 a 2017 – šest bílých, po jednom růžovém a oranžovém, a nakonec dvě červená. Hned první víno mne příjemně naladilo. Strejdovo rosé 2017, suché víno z odrůdy Svatovavřinecké s vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (5 g/l a 5,5 g/l) nabídlo ve vůni jemné tmavé peckoviny. V chuti lehounce nasládlé tmavé peckoviny, šťavnaté a pikantní. Růžovka „čtvero ročních období”.
Velmi mi chutnal Ryzlink vlašský 2017, stále ještě suché víno s vyšším, ale zcela vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (7 g/l). Víno z vyhlášené Ořechové hory v Březí vonělo po vyzrálém světlém ovoci, jemně minerálním.
V lehčí chuti ovocné (jemná stopa citrusů), jemně kořenité, šťavnaté a pikantní v koncovce.
Příjemný, broskvově-meruňkový, byl Sauvignon 2017 (nedeklarovaný pozdní sběr), víno na hranici suchého a polosuchého ze známé viniční trati Sahara v Pavlově. Víno ze starých keřů (30 let) nejen vonělo, ale také chutnalo po světlých peckovinách. V plnějším těle bylo lehounce nasládlé, poměrně šťavnaté s měkce pikantním ocáskem.
Sylvánské zelené 2017 bylo již polosuché. Ve vůni ovocné s jemnými bylinnými tóny. V lehce nasládlé chuti a šťavnaté bylo ovocně-květinové, poměrně pikantní. Hrozny pocházely z Moutnice u Brna.
Téměř totožnou analytiku mělo polosuché Veltlínské zelené 2017. Ve vůni Vyzrálé světlé ovoce s jemnými medově-máslovými tóny. V lehce nasládlé chuti jsem cítil vyzrálé světlé ovoce se stopou medu s lehkými mandlovými tóny (hrozny pocházely z Hustopečské vinice).
Novinkou bylo víno z téměř neznámé (ale stále populárnější) interspecifické odrůdy Souvignier Gris, vyšlechtěné v Německu počátkem 80. let minulého století, v tomto případě z ročníku 2017. Polosuché víno s ovocnou a jemně květinovou vůní s minerální stopou. V chuti ovocné s převahou lehkých citrusů, šťavnaté a pikantní. Hrozny pocházely od vinohradníka v Pavlově. Poměrně přitažlivá novinka.
Ochutnali jsme moc pěknou, polosladkou Pálavu 2017 (cukernatost v moštu na úrovni výběru z hroznů). Vůně ovocně-květinová, jemně kořenitá. Ve zřetelně nasládlé chuti bylo víno téměř identické, navíc s tóny citrusů. V závěru bylo příjemně pikantní. Pro mne „klasická” Pálava.
Prvním červeným bylo nesířené a nefiltrované Zweigeltrebe 2016 s vůní třešňového a višňového kompotu. V uhlazené chuti převaha vyzrálých višní, měkce pikantní a poměrně elegantní. Vínu z vinice v Bavorech bude slušet ještě alespoň rok v láhvi. Předtím leželo 8 měsíců v dubovém sudu na jemných kalech.
Druhým červeným byl Cabernet Sauvignon 2016 ze Šakvic. Ve vůni tmavé peckoviny včetně koláče. V uhlazené chuti s nasládlými tříslovinami převládalo vyzrálé tmavé ovoce. Poměrně elegantní víno, které si zaslouží ještě alespoň rok ležet v láhvi. Víno ze šakvických hroznů zrálo 9 měsíců v sudu.
A na závěr specialita v podobě „oranžového” vína z odrůdy Chardonnay 2016. Suché víno s výrazně vyšším alkoholem (14,5 %) vonělo po kořenitém ovoci s lehkým oxidativním „štychem”. V plné a zakulacené ovocně-kořenité chuti bylo šťavnaté a měkce pikantní s delším závěrem. Poměrně vstřícná „oranžáda” i pro ty, kteří tento typ vína nevyhledávají. Nefiltrované víno z hroznů z vinice v Bavorech kvasilo a zrálo 6 měsíců na slupkách v kameninové nádobě a poté ještě v barikovém sudu. Zdravé víno jako přijatelný kompromis k občasným „autistickým” výstřelkům.
Tentokrát téměř kompletní „vrcholový tým” ocenil vína premiérové degustace hustopečského vinařství takto:
Pálava 207 – 8,9 bodu (z 10 možných), Veltlínské zelené, Souvigner Gris 2017 a Cabernet Sauvignon 2016 – 8,7 b., Ryzlink vlašský 2017 – 8,6 b. (moje hodnocení – 8,9 b.), Sauvignon 2017 a Zweigeltrebe 2016 – 8,6 b., Sylvánské zelené 2017 a Chardonnay orange 2016 – 8,5 b. a Strejdovo rosé 2017 – 8,4 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý