Binderova kvalita z Rakvic

13. 8. 2018

     Jiskřička naděje, že rakvický vinař Pavel Binder se přece jen po mnoha letech opět objeví ve Viničním altánu, nakonec pohasla. Prezentace jeho vín se tak ujal obchodní partner vinařství a provozovatel vinotéky v Lysé nad Labem Jaroslav Blažek, který ostatně není ve Viničním altánu zcela neznámý.
      Zavínili jsme se Rulandským bílým 2016 BUBLINKA frizzante, polosladkým syceným vínem s nízkým alkoholem (9,6 %). Ve vůni vyzrálé světlé peckoviny, v jemně perlivé a nasládlé chuti bylo víno ovocné a lehce zakulacené. Za stejnou cenu bych si však raději koupil šumivé víno vyrobené metodou charmat (zrání v nerezovém tanku).
      A nebo Cuvée Binder Premium (Veltlínské zelené/Sauvignon) 2016 v pozdním sběru. Suché víno s nižší kyselinou (4,9 g/l) a malinko vyšším alkoholem (13 %). Ve vůni vyzrálé světlé ovoce s jemnou stopou černého rybízu a černého bezu. V chuti nazrálé světlé peckoviny s jemnou „pecičkou” a „grepovinkou”. Šťavnaté a jemně kořenité tělo se stopou po mandlích. Osobně mi chutnalo víno víc než ostatním členům „vrcholového týmu”.
      O malinko méně mi chutnalo Veltlínské zelené 2016 v pozdním sběru. Suché víno s vůní nazrálého světlého ovoce s lehounkou stopou medu a jemnou kořenitostí. V chuti kořenité světlé ovoce, pikantní s jemnou minerální hořčinkou.
      Jedním z nejlepších vín večera byl pro mne Sauvignon 2016 v pozdním sběru. Suché víno s vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (6 g/l a 5,7 g/l). Ve vůni světlé peckoviny, především bělomasá broskev a také vzdálené tóny černého bezu. Ve šťavnaté, plnější a pikantní chuti převládaly světlé peckoviny. Cítil jsem i jemnou pecičku a stopu po grepu.
      Muškát moravský 2016 v kabinetním provedení byl na hranici suchého a polosuchého vína s vůní po jemně kořenitém ovoci s tóny mandarinky a pomerančové kůry. V chuti květiny (muškát) a pomeranč, poměrně šťavnaté a pikantní víno s náznakem čerstvé majoránky.
      Krásný byl Ryzlink rýnský 2015 NATUR v pozdním sběru. Formálně ještě suché víno s vysokým zbytkovým cukrem (9 g/l), ale bohatou kyselinou (7,7 g/l). Ve vůni náznak světlého ovoce s lehkou minerální stopou a medovými tóny. V chuti suché, ovocné, jemný dotyk medu a dřeva v pikantní koncovce.
      Ale ještě lepší, a pro mne jednoznačná jednička večera, bylo Chardonnay 2014 NATUR v pozdním sběru. Suché víno s příjemnou vůní nazrálého světlého ovoce a s jemnými máslově-medovými tóny. V suché chuti ovocné, ale i jemně nasládlé s delikátní stopou vanilky a medu v pikantní koncovce. Velmi elegantní víno.
      Pěkný byl také Tramín červený 2015 ve výběru z hroznů. Polosladké víno s vyšším alkoholem (13,5 %) a klasickou tramínovou vůní (čajová růže, citrusy). V chuti identické, šťavnaté a měkce pikantní v plnějším a lehce nasládlém těle.
      O fous elegantnější bylo Rulandské šedé 2015 ve výběru z hroznů, polosladké víno s bohatou vůní hodně vyzrálého jižního ovoce a jemného medu. V chuti výrazně nasládlé jižní ovoce, tělo plné a šťavnaté s lehounce pikantní koncovkou se špetkou sladkých bylin.
Zcela jiné bylo suché růžové z odrůdy Cabernet Moravia 2017, kabinetní víno s vůni lehce džemovité kombinace tmavých peckovin a lesní směsi.  V plnější chuti bohatě ovocné, jemně nasládlé i kořenité s náznakem kompotu a džemu.
      A na úplný závěr velmi pěkné moravské červené – Dědovo víno 2015 v pozdním sběru, cuvée odrůd Svatovavřinecké (70 %) a Modrý Portugal (30 %). Ve vůni tmavé peckoviny, především višně a švestky. Chuť hezky ovocná, uhlazená s měkce pikantním ocáskem. Červené na delší pití, které se neomrzí.
      Početně poněkud oslabený „vrcholový tým” hodnotil vína rakvického vinaře takto:
Chardonnay 2014 NATUR – 9,1 bodu (z 10 možných), Ryzlink rýnský 2015 NATUR – 9 b., Rulandské šedé 2015 – 8,9 b., Tramín červený 2015 a Dědovo víno 2015 – 8,8 b., Sauvignon 2016 a Cabernet Moravia 2017 – 8,7 b., Veltlínské zelené 2016 – 8,6 b., Cuvée Binder Premium 2016 – 8,5 b. (moje hodnocení – 8,8 b.) a Rulandské bílé 2016 BUBLINKA – 8,1 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist