Bohatá piemontská sestava
3. 7. 2013
Velkou piemontskou sestavu nám již poněkolikáté představil ve Viničním altánu František Šamla, který vína z této proslulé italské vinařské oblasti dováží prostřednictvím své společnosti VPV Praha, s.r.o.
Ochutnali jsme čtrnáct vín z šesti menších vinařství – čtyři klasická bílá, jedno růžové, šest klasických červených a tři sladká, z toho dvě více či méně perlivá či šumivá.
Vstupním vínem byl Bevión 2011, stoprocentní chardonnay z vinařství Boeri Alfonso. Ve vůni ovocné, jemně máslové s náznakem minerálních tónů. V chuti bohaté na nazrálé světlé ovoce, zakulacené s jemně máslovými tóny a lehce pikantním závěrem.
Následovalo Salluvii 2011, Gavi DOCG z vinařství Castellari-Bergaglio. Ve vůni nabídlo měkce ovocné tóny (převážně citrusy) a jemné minerály. V těle kulaté a plné s delikátními máslovými tóny. V závěru o něco méně pikantní v porovnání s chardonnay.
Pro mne bylo mimořádně přitažlivé víno z místní odrůdy Cortese – Grifone delle Roveri 2011, Gavi DOCG di Gavi z vinařství Bergaglio Cinzia. Ve vůni nazrálé jižní ovoce, v bohaté a plné chuti bylo nejen měkce ovocné, ale také lehce květinové. Šťavnaté, řekl bych až mazlivé víno!
Zajímavé bylo i Garbello 2011, Monferrato DOC Bianco z vinařství Beccaria Davide. Víno z místní odrůdy Arneis kombinovalo ve vůni i chuti světlé ovoce (zralé hrušky) a květiny. V těle kulaté, uhlazené s náznakem medových tónu. Na můj vkus mohlo být pikantnější.
Růžové La Vedova 2011, Piemonte DOC Rosato z vinařství Ivaldi Franco byla kupáž mnoha odrůd. Ve vůni lehce kořenité tmavé ovoce. Stejně tak v chuti, kde převládaly kompotované třešně. Růžové jižního typu, které se mi zdálo trochu ploché, každopádně příliš nevynikalo svěžestí a pikantností. Pro mne nejslabší víno večera.
Naopak následující první červené Monferrato DOC Docetto 2011 z vinařství Boeri Alfonso nabídlo nejlepší poměr cena/výkon. Velmi ovocné, nekomplikované, svěží a „čisté” víno na příjemné delší pití.
Další „nerezové”, ale o něco složitější, bylo víno La Moschina 2010, Dolcetto dAcqui DOC z vinařství Ivaldi Franco. Ve vůni i chuti tmavé ovoce, částečně suché plody, špetka čokolády a kůže. Malinko výraznější víno s uhlazenějším tělem.
Za pěknou cenu byla Barbera d’Asti DOCG 2012 z vinařství Boeri Alfonso. Ještě mladé víno vonělo po tmavém, lehce džemovitém ovoci se špetkou čokolády. V chuti výrazně ovocné, šťavnaté a pikantní. Potřebovalo by ještě nějaký měsíc ležet v láhvi.
Mezi moje oblíbená vína patří již delší dobu Martinette 2008, Barbera d’Asti DOCG Superiore z vinařství Boeri Alfonso. Ve vůni nazrálé ovoce, stopa kůže a čokolády. Stejně tak v chuti plné tmavého ovoce. Zřetelné jemné třísloviny a vzdálené tóny dubového dřeva a vanilky. Víno zrálo 12 měsíců v bariku – 1/3 v novém, zbývající v již jednou použitém.
Mým největším favoritem bylo víno Albarossa 2009, Barbera del Monferrato DOCG Superiore z vinařství Ivaldi Franco. Originální etiketa, rozpoznatelná již z dálky, příjemná, lehce griotková vůně. V chuti vyzrálé tmavé ovoce v jemném kabátku z višní v čokoládě. Poměrně uhlazené víno s měkce pikantní dochutí v závěru na patře. Víno zrálo v nerezu a velkém dubovém sudu.
O poznání méně atraktivní bylo pro mne následující Roero DOCG 2008 z vinařství Cascina Ciapat di Bertello z odrůdy Nebbiolo. Ve vůni kompotované tmavé peckoviny, včetně švestek. V chuti nazrálé tmavé ovoce, náznak džemu v uhlazeném závěru. Víno zrálo 15 měsíců ve velkých sudech se slavonského dubu.
Zcela odlišný charakter měla tři závěrečná vína. Ambrosia Rossa 2012, Malvasia MPF z vinařství Beccaria Davide bylo nízkoalkoholické (5,5 %) červené víno. Ve vůni bohatá lesní směs. V chuti zřetelně nasládlé, výrazně ovocné s jemnou perličkou. Hodně nachlazené může být atraktivním letním aperitivem.
Sladké a perlivé, opět s mimořádně nízkým alkoholem (6 %), bylo Brachetto d’Acqui DOCG 2012 z vinařství Ivaldi Franco. Ve vůni rovněž tmavé lesní plody. Chuť nasládlá, džemovitá s živějším perlením a šťavnatým ovocným závěrem. Možná bych mu dal přednost před Malvasii.
A na závěr „poklad z Piemontu” – Moscato d’Asti DOCG, v tomto případě s obchodním názvem Ribota. Ročník 2012, vinařství Boeri Alfonso. Sladké, perlivé víno z nízkým alkoholem (5,5 %) z odrůdy Moscato. Vůně výrazně ovocná s krásnými muškátovými tóny. Stejně tak lehce pikantní chuť s živým perlením. Sladké, ale svěží a elegantní víno, které chutná nejen dámám. Ostatně i mužská část italských konzumentů ve všech věkových kategoriích často neodolá nějaké té dobře vychlazené sklence tohoto bublinkového muškátu.
A to platí i o členech „vrcholového týmu”, který takto hodnotil bohatou sérii piemontských vín:
Albarossa 2009 – 9 bodů (z 10 možných), Grifone delle Roveri 2011 – 8,9 b., Ribota 2012 -8,8 b., Salluvii 2011 a Martinette 2008 – 8,7 b., Roero 2008 – 8,6 b., Brachetto d’Acqui, Barbera d’Asti 2012 a Garbello 2011 – 8,5 b., Ambrosia Rossa 2012, La Moschina 2010 a Bevión 2011 – 8,4 b., Monferrato Dolcetto 2011 – 8,3 b. a La Vedova 2011 – 7,9 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý