Bohaté Tempranillo a dvojtečka z pomerančů

25. 11. 2013

      Trochu netradiční, ale velmi zajímavou ochutnávku vín a dalších delikates z nabídky dovozní společnosti Todoriko, s.r.o. nám připravil její šéf Lubomír Veřmiřovský.
      Pět červených vín, všechna ze známé španělské odrůdy Tempranillo, a dva originální exkluzívní sekty vyrobené tradiční metodou zráním v láhvi ze šťávy z čerstvých pomerančů. A k tomu ještě nějaká chuťovka – kdoulový džem k sýrům, špičkový extra virgin olivový olej a miniaturní nakládané okurčičky.   Nesmírně příjemné přechutnávání.
      Zavínili jsme se mladým vínem Dominio Carmen 2010 Joven. Mladé, ovocné nekomplikované Tempranillo kombinovalo ve vůni i chuti tmavé ovoce se špetkou hořké čokolády.
      Nesrovnatelně bohatší a elegantnější bylo následující Alvides Roble 2008 z vyhlášené oblasti Ribera del Duero DO. Ve vůni vyzrálé tmavé ovoce, čokoláda a stopa kůže. V těle plnější, opět tmavé ovoce s lehkou stopou zrání v barikovém sudu.
      Ještě o něco přitažlivější bylo pro mne Alemany Barrica 12 meses Tempranillo 2006 z oblasti „zemských” vín Castilla y León. Víno zrálo 12 měsíců v barikovém sudu a nabídlo ve vůni nazrálé, až džemovité tmavé ovoce. V plné chuti vyzrálé tmavé ovoce, lehká stopa čokolády s měkce pikantním závěrem.
      A šli jsme výš: Alvides Crianza 2007 (Ribera del Duero DO). Ve vůni bohatě vyzrálé tmavé ovoce. Rovněž tak v plné chuti, která byla již uhlazená a okořeněná špetkou čokolády. A v závěru opět měkce pikantní ocásek.
     Nejlepším klasickým vínem večera bylo pro mne Alemany Tempranillo Seleccion 2004 (Castila y León). Ve vůni vyzrálá tmavá lesní směs. V plné chuti bohatě tmavého ovoce a trochu jemné čokolády. Tělo uhlazené, elegantní s ještě zřetelnými jemnými, pěkná sládnoucími tříslovinami. Devět let staré víno má ještě pěknou perspektivu v řádu minimálně několika let. Ostatně zrálo 18 měsíců v bariku – a bylo to pěkné školení!
      Na závěr jsme ochutnali dvě šumivé speciality vyrobené z čerstvých pomerančů v jihošpanělské Andalusii, konkrétně v proslulé „pomerančové obci” Palma del Rio.
      Nejprve to byl BurnNarj Brut, který působil překvapivě sušším dojmem, než jsem čekal. Výrazně ovocný s jemnou, kořenitou hořčinkou z pomerančové kůry. Bohatě šumivé víno s lehounce pikantním závěrem.
      Následující BurnNarj Semiseco byl rovněž, na polosuché víno možná až překvapivě, suchý. V porovnání s předchozím sektem nebyl senzoricky příliš odlišný.
      Každopádně to bylo výrazné zpestření večera. Obě vína s 11 % alkoholu si v provedení nikterak nezadala s „hroznovými” španělskými víny denominace Cava DO. Pravdou však je, že tato opravdová specialita svou vyšší cenou i několikanásobně převýší sekty Cava.
      A ještě bodování členy „vrcholového týmu”, kteří nehodnotil pomerančové sekty, protože nebylo snadné nastavit srovnávací parametry s „klasickými” víny:
      Alemany Tempranillo Selección – 9,1 bodu (z 10 možných), Alvides Crianza – 8,9 b., Alemany Barrica 12 meses Tempranillo – 8,7 b., Alvides Roble – 8,6 b. a Dominio Carmen Joven Tempranillo – 8,2 bodu.
     Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist