Bohatě vinného potěšení z Piemontu

28. 11. 2014

     Náročnou práci nám ve Viničním altánu opět připravil František Šamla, náš pravidelný host a dovozce (nejen) piemontských vín. Tentokrát jich byl třináct, a k tomu na zavínění ještě jedno Prosecco z Veneta. Byla to dřina, ale příjemná!
      Nejprve tedy „bublinky” – Sgajo Prosecco DOC Treviso 2013 z vinařství Perlage. Hezky ovocné, lehce zakulacené a vstřícné s měkce pikantním závěrem a se středně bohatým perlením.
      Následovala dvě tichá Chardonnay. Nejprve Bevion Piemonte DOC 2013 z vinařství Boeri Alfonso s vůní světlých peckovin a jemných minerálů. V chuti vyzrálé světlé ovoce, především broskev, zakulacené, šťavnaté s dostatečnou pikantností v závěru.
      Doslova živočišnou bombou bylo bio-víno Chardonnay Piemonte DOC 2012 z vinařství Oreste Buzio. Tak výrazný „dvoreček” ve vůni i chuti jsem již dlouho nepoznal. Díky velmi suchému tělu bylo víno nejméně hodinu téměř nepitelné, a to i po dekantaci. Po dvou hodinách to již šlo, ale jen pro fajnšmekry.
      Naopak velmi vstřícné bylo Griffone delle Roveri, Gavi di Gavi DOCG 2013 z vinařství Bergaglio Cinzia Castellari. Víno z odrůdy Cortese nabídlo příjemnou vůni nazrálého světlého ovoce v krémovitém kabátku. V chuti plné, ovocně-minerální a měkce pikantní s lehounkým krémovitým „štychem” po zrání na vinných kalech.
      A ještě jednou odrůda Cortese – Rolona Gavi di Gavi DOCG 2012 z vinařství Castellari Bergaglio. Ve vůni jemné jižní ovoce. Stejně tak v chuti. Suché víno s lehčím tělem, uhlazeným a měkce pikantním.
      A další živočišné bio-víno ze sklepa Oreste Buzio – Capriccio di fine estate 2012 Piemonte DOC. Vůně zcela živočišná, smrádek, který hned tak nezmizel. Nezmizel ani z chuti, která byla výrazně suchá, velmi pikantní se stopou dubového dřeva a vzdálených ovocných tónů. Další vzorek jen pro zapřisáhlé fanoušky toho svérázného stylu.
      Na řadu přišlo nejdražší, ale zároveň i jednoznačně nejlepší tiché bílé víno večera – Bevion Selezione Piemonte DOC Chardonnay 2010 z vinařství Boeri Alfonso. Ve vůni vyzrálé ovoce, sladká kukuřice, jemná vanilka a lehounké máslové tóny. V chuti plné, bohaté na nazrálé světlé ovoce, uhlazené s jemně máslovitým kabátkem. Víno zrálo 12 měsíců v novém bariku.
      Prvním ze šesti červených vín bylo Barbera d’Asti DOCG 2012 z vinařství Boeri Alfonso. Ve vůni jemně kořenité tmavé peckoviny. Chuť výrazně ovocná (tmavé třešně, višně), „čistá” s jemnou tříslovinou a lehkou pikantností v závěru na patře.
      Elegantnější, tak trochou v „dámském stylu”, byl Le Brume Barbera d’Asti DOCG 2009 z vinařství Anny Ghione. Ve vůni tmavé ovoce a čokoláda. V chuti plné vyzrálých tmavých peckovin se stopou čokolády. Tělo uhlazené s měkce pikantní koncovkou. Víno zrálo 6 měsíců v bariku.
      A konečně Oreste Buzio bez živočišného „štychu” – Ambrosia Barbera del Monferrato DOCG Superiore 2009! Ve vůni příjemné višně v čokoládě. Rovněž v chuti, která byla uhlazená, harmonická s měkce pikantním, poměrně delším závěrem.
Pro mne nejlepším červeným vínem v nesmírně vyrovnaném závěru bylo Lequilibrio Barbera d’Asti DOCG Superiore 2011 z vinařství  Montalbera. V plné vůni tmavé ovoce, jemně kořenité, špetka čokolády. Chuť bohatá, uhlazená, vyzrálé tmavé ovoce v elegantní, měkce pikantní koncovce. Hezky harmonické víno ve výborné kondici.
      O piemontském vínu Barbaresco se říká, že je to „dámské Barolu za poloviční cenu”. Jazz Barbaresco 2010 z vinařství Antonio Sasa toto tvrzení svým způsobem potvrdilo. V líbivé vůni tmavé ovoce, částečně sušené. V elegantní chuti zřetelně uhlazené tmavé ovoce, dotek čokolády a rukavičkové kůže. V závěru lehounce pikantní.
      Poslední červené bylo moje oblíbené – Noto, Monferrato DOC Rosso 2006 z vinařství Boeri Alfonso. Kombinace Nebbiola a Barbery (15 %) s bohatou vůní tmavého ovoce a čokolády. V chuti vyzrálé, plné a harmonické. Dostatek tmavého ovoce s přídavkem kůže a čokolády. Víno je již v pěkné kondici – a určitě v ní ještě nějaký rok vydrží!
      Sladká tečka nebyla letos z produkce pana Boeriho, ale paní Anny Ghione. Piccolo Gioie Moscato d’Asti DOCG 2013, velmi pěkné, sladké, ale zároveň osvěžující potěšení! Tradičně nízký alkohol (5,5 %), krásná vůně muškátu a citrusů. Sladké, ovocně-muškátové tělo, svěží, jemně pikantní s příjemnými bublinkami. Víno pro dobrou náladu po celý den. Sklenka sem, sklenka tam – veselo a neopito! Jedno z nejlepším vín tohoto druhu, které jsem ve Viničním altánu za posledních deset let ochutnal. Nejhůře druhé nebo třetí…
      Pochutnali si i pánové ve „vrcholovém týmu”. A takto vína hodnotili:
Lequilibrio Barbera d’Asti DOCG a Noto Monferrato DOC Rosso – 9 bodů (z 10 možných), Ambrosia Barbera del Monferrato DOCG Superiore – 8,9 b., Bevion Selezione Piemonte DOC, Le Brume Barbera d’Asti DOCG a Jazz Barbaresco – 8,8 b., Rolona Gavi di Gavi DOCG – 8,7 b., Piccolo Gioie Moscato d’Asti DOCG – 8,6 b., Bevion Piemonte DOC a Griffone delle Roveri, Gavi di Gavi DOCG – 8,5 b., Barbera d’Asti DOCG – 8,4 b., Sgajo Prosecco DOC Treviso – 8,3 b., Capriccio di fine estate Piemonte DOC – 8,2 b. a Chardonnay Piemonte DOC – 7,8 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist