Cabernet, chili a čokoláda – to je vrchol!

29. 11. 2010

Sommelier Jan Martínek z dovozní společnosti Vinicola, a.s. a Blanka Dvořákové z firmy Lindt ČR snoubili ve Viničním altánu, společně s „hlavním sálem“ plným hostů, chilská, argentinská a jedno australské víno s prvotřídní čokoládou. Přiznám se, že dokážu kombinovat portské s dobrou čokoládou, ale na souznění klasických bílých či červených vín s čokoládou jsem příliš nevěřil. Nicméně v několika případech jsem byl velmi mile překvapen. Kupodivu – jde to!

Ochutnali jsme a poté snoubili deset vín s pěti druhy čokolády Lind. K čokoládě Excellence Intense Orange (47 % kakaa) jsme ochutnali dvě bílá vína z Chile. Nejprve Sauvignon blanc Canelo 2008. Ovocité, lehce zakulacené a jemně pikantní víno se s jemnou čokoládou s kousky pomerančové kůry poměrně dobře skamarádilo. Nižší procento kakaa a ovocná nasládlost čokolády se s nekomplikovaným a ovocitým (broskve, meruňky) sauvignonem dobře doplňovaly.

Opravdu mne překvapilo snoubení této čokolády se Sauvignonem blanc Reserva 2008 z vinařství Tarapaca. Lehce barikované, příjemně ovocité víno se stopou černého rybízu a vanilky se s čokoládou krásně snoubilo. Pomohlo tomu také hezky zakulacené a uhlazené tělo v pěkném kabátku z jižního ovoce a vanilky.

Druhou čokoládu – Excellence Intense Pear (hruška + mandle, opět 47 % kakaa) jsme kombinovali s víny z odrůdy Chardonnay (převážně). Prvním bylo chilské Canelo 2009 zrající v nerezu. Ve vůni nazrálé jižní ovoce a lehká živočišná stopa. V chuti opět ovocité, jemně pikantní se svěží dochutí. Snoubení nebylo ideální – na poměrně suché chardonnay byla hruška v čokoládě příliš sladká.

Svým způsobem to platí i o kombinaci této čokolády s argentinským cuvée Chardonnay/Viognier 2007 s dvacetiprocentní převahou první odrůdy. Víno zrálo 6 měsíců v bariku a díky jemné vanilkové stopě v příjemně ovocité vůni i chuti bylo snoubení s čokoládou o něco vstřícnější. Dobré bylo, že barikové tóny „nepřerazily“ chuť čokolády. Ale ideální snoubení to rozhodně není.

O něco lépe na tom byla kombinace čokolády Excellence 70 % Cocoa s chilských a argentinským červeným vínem s výrazným podílem odrůdy Cabernet Sauvignon.

Nejprve Cabernet Sauvignon Reserva 2006 z chilského vinařství Luis Felipe Edwards. Již ve vůni byla kromě nazrálých tmavých peckovin cítit také jemná kůže a především čokoláda. V chuti se sládnoucími taniny, stopou černého rybízu a s lehkým ovocně-čokoládovým závěrem tak víno hezky souznělo s poměrně hořkou čokoládou Lindt. Pro mne se potvrdilo, že hranice 70 % kakaa je konečná v kombinaci se suchým či polosuchým vínem.

Argentinský Don Nicanor Blend 2005 z vinařství Nieto Senetier (Cabernet Sauvignon – 34 %, Malbec – 33 % a Merlot – 33 %) zrál 12 měsíců v bariku z francouzského dubu. A i díky této hedvábné vanilkové stopě ve vůni i chuti s převahou tmavých lesních plodů bylo dosaženo poměrně vysokého stupně souznění vína s čokoládou. Tím spíše, že argentinské červené prozradilo v dochuti jemné čokoládové tóny.

Rozhodně nejlepší víno večera, pokud jde o poměr ceny a kvality, – argentinský Malbec Don Nicanor 2005 (12 měsíců zrání v bariku z francouzského dubu) měl smůlu ve volbě partnera. Čokoláda Lindt Excellence 85 % Cocoa totiž potlačila ovocnost vína, které jinak předvedlo pěknou kombinaci vyzrálých (až sušených) tmavých lesních plodů (borůvky, ostružiny) a jemného oříškového kabátku v uhlazeném těle. Toto manželství skončilo rozvodem!

Každopádně vrcholem snoubení vína a čokolády byly následující dvě dvojice – čokoláda Excellence Chili nejprve s chilským a poté s australským vínem s dominací Cabernetu Sauvignon.

Jemně pálivá (spíše pikantní) a nasládlá čokoláda (49 % kakaa) se krásně doplňovala s chilských cuvée Cabernet/Carmenére Viňa Mar 2005. Víno zrálo 12 měsíců v bariku z francouzského dubu. Ve vůni kombinovalo lesní plody s lehkou živočišnou stopou a jemnými tóny černého rybízu. Víno s krásně plným a uhlazeným tělem se špetkou černého rybízu a čokolády se s pikantním Lindtem jen mazlilo. Dobrá volba!

Ta následující bylo doslova skvělá! Australský Cabernet Sauvignon 2008 Berton Reserva byl bohatý ve vůni i chuti. Ve vůni velmi vyzrálé lesní plody v lehce džemovité vestičce. V identické chuti bylo víno sice již uhlazené, ale zároveň ještě výrazně pikantní. Na patře se lehce štípající a velmi jemná čokoláda nádherně mísila s ovocnou směsí australského cabernetu. Nic rušivého, jen příjemný, lehce vzrušující zážitek. Honza Martínek vybral ideální partnery…

Závěr, jak jinak, byl ve znamení sladké tečky, v tomto případě dvojnásobné. Mléčná „vajíčka“ Lindor Milk (30 % kakaa) dostala za partnera sladký „pozdní sběr“ Late Harvest 2007 z chilského vinařství Tarapaca. Víno s 59 g/l zbytkového cukru předvedlo ve vůni tóny citrusů, medu i banánu, a to vše v atraktivním botrytickém balení. Obdobně také v lehce pikantní a sladké (nikoliv přeslazené) chuti. Sladké a ovocité víno se sladkou a jemnou čokoládou – celkem příjemná kombinace, ale předchozím dvěma párům se nevyrovná.

Takže pro mne ještě jedno malé ponaučení. Dobře vyzrálé a plné červené víno se nejlépe snoubí s lehce nasládlou, ale zároveň „štípající“ čokoládou. A bílému vínu sluší čokoláda (ne moc hořká, ne moc sladká) s kousky jemně nasládlého ovoce. Znám sice ideálnější snoubení vína s pokrmy, ale pro ty, kteří milují dobrou čokoládu a zároveň i kvalitní víno, zde existuje dostatek variant. Jen je najít a prověřit. My jsme se o to, a myslím, že zdárně, pokusili. Jistě ne naposled.

A jak potěšilo snoubení „vrcholový tým“? Nejprve kvalita vína:

Cabernet Sauvignon Berton Reserva – 9,3 bodu (z 10 možných), Cabernet/Carmernére Viňa Mar – 9,1 b., Malbec Don Nicanor – 9 b., Don Nicanor Blend Don Nieto a Late Harvest Tarapaca – 8,9 b., Chardonnay/Viognier Nieto a Cabernet Sauvignon Reserva LFE – 8,7 b., Sauvignon Blanc Reserva Tarapaca – 8,6 b., Sauvignon Blanc Canelo – 8,3 b. a Chardonnay Canelo – 8,1 bodu.

Nejlepší snoubení:

1) Cabernet Sauvignon Berton – Lindt Excellence Chili, 2) Cabernet/Carmenére – Lindt Excellence Chili, 3) Don Nicanor Blend – Lindt Excellence 70 % Cocoa, 4) Sauvignon Blanc Reserva Tarapaca – Lindt Excellence Intense Orange, 5) Late Harvest Tarapaca – Lindor Milk

Nejhorší snoubení:

1) Malbec Don Nicanor – Lindt Excellence 85 % Cocoa, 2) Chardonnay Canelo – Lindt Excellence Intense Pear

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist