Červené – to nejlepší od Cibulků

2. 3. 2018

     Velmi zdařilou degustační premiéru veViničním altánu mělo Rodinné vinařství Cibulka z Mikulova. Jeho šéf Petr Cibulka nám představil
dvanáct vín z ročníků 2015 a 2016, osm bílých a čtyři červená. A musím podotknout, že velmi příjemným doplňkem ochutnávky byla ručně stáčená přírodní minerální voda značky KRONDORF s původním oxidem uhličitým a s digestivním účinkem. Minerální vodu nám představil spolumajitel firmy a její generální manažer Jaroslav Barvíř. Byla skvělá, a mohu ji k vínu, a samozřejmě i k jídlu jen doporučit. Ale k vínům. Tím vstupním byl kabinetní Hibernal 2016. Trochu jiný Hibernal, než jak ho běžně známe – ovocně minerální bez výrazných tónů černého rybízu a grepu.     

Naopak v trošku štíhlejším těle byly kromě ovocných tónů zřetelné i ty minerální. O malinko bohatší se mi zdálo Veltlínské zelené 2015 v pozdním sběru. Suché víno s vůní jemně kořenitých světlých peckovin. V chuti výrazně pikantní se stopou mandlí a s lehounkou grepovou hořčinkou v koncovce. Mnohem více mi chutnal Ryzlink rýnský 2016 v pozdním sběru. Opět suché víno s vůní světlého ovoce a s lehkým dotykem lipoviny.

     V ovocité chuti jemně zakulacené, plnější a lehce minerální se špetkou medu v měkce pikantním závěru. Víno kvasilo v sudech, část byla z kaštanového dřeva. Následující Pinot Blanc 2015 ve výběru z hroznů byl pěkný, ale pro mne měl jednu chybu – byl málo pikantní. Pěkná vůně světlých peckovin a květin. V plnější chuti bylo cítit světlé ovoce, ale také chlebovou kůrku. Jen ta kyselinka nebyla
dostačující. Víno zrálo ve starších sudech. Pinot Gris 2015 v pozdním sběru, oranžové víno, byl poněkud „komerčnější” než většina ve
Viničním altánu prezentovaných vín tohoto typu. Ve vůni ovocně-minerální. V chuti kombinace nazrálého světlého ovocem a jemných minerálů.
     Tělo plnější a měkce pikantní. Víno zrálo rok v tanku o objemu 5000 litrů. První ze dvou Tramínů červených byl z ročníku 2015 v pozdním sběru. Polosuché víno s vůní po světlém ovoci, květinách a jemných minerálech. Také v chuti květiny a ovoce (především citrusy). Nechyběl náznak minerálů v měkce pikantním závěru. Pouze v nerezu zrál polosuchý Sauvignon 2016 v pozdním sběru. Ve vůni broskvově-meruňkový.
Také v chuti převládaly světlé peckoviny. Tělo jemně zakulacené, měkce pikantní a svěží s delším závěrem.
    Na řadu přišel druhý Tramín červený, tentokrát ročník 2016 v pozdním sběru. Také polosuché víno, nicméně v porovnání s prvním tramínem mi tolik nechutnal. Ve vůni jižní ovoce, květiny a jemné minerály. V chuti ovocně- minerální, měkce pikantní s výraznější grepovou
hořčinkou v závěru na patře.
     Prvním ze čtyř červených bylo Zweigeltrebe 2016 v pozdním sběru. Pěkná vůně tmavých peckovin, především višní. V bohatě ovocné chuti (tmavé peckoviny) bylo víno uhlazené, ale také výrazně pikantní. Potřebovalo by ještě minimálně rok ležet v láhvi.
Naopak hezky vyzrálý byl již Pinot Noir 2015 ve výběru z hroznů, nefiltrované víno. V mnohovrstevné vůni jsem cítil kombinaci vyzrálých
tmavých peckovin a lesní směsi, stopu po jemné kůži a lehce živočišné tóny. Klasická chuť vyzrálého modrého pinotu z Moravy: uhlazené tmavé
ovoce, jemný náznak kůže se špetkou kořenitosti a měkce pikantní závěr. Moc pěkné víno na delší pití, které pohladí. Zrálo rok ve velkém sudu.
     Posledním z předem ohlášených vín bylo cuvée Cabernet Sauvignon & Merlot (70/30) 2015 v pozdním sběru. Víno s pěknou vůní (tmavé ovoce, jemná kůže i čokolády) a harmonickou chutí. Cítil jsem v ní tmavé peckoviny i lesní plody, delikátní kůži a malinko čokolády. Plnější,
zakulacené a lehce pikantní víno, jehož část zrála v bariku. Toto víno jako jediné nemělo označení bio.„Mimo soutěž” jako prémii jsme ochutnali
lahůdku v podobě Merlotu samotoku 2015 s názvem La Grande Bouffe. Bohatě ovocité víno, uhlazené s jemnými tříslovinami a s delším závěrem.
     Opravdová specialita na delší ležení, avšak pěkně pitelná již nyní. Víno členové „vrcholového týmu”nehodnotili. Ale potěšeni byli i z malého
ukázkového vzorku. Početně trochu oslabený „vrcholový tým” hodnotil vína od Cibulků takto: Cabernet Sauvignon & Merlot – 9,1 bodu (z 10 možných), Pinot Noir – 8,9 b., Ryzlink rýnský, Tramín červený 2015 a Sauvignon – 8,8 b., Pinot Gris a Zweigeltrebe – 8,7 b., Hibernal, Pinot
Blanc a Tramín červený 2016 – 8,5 b. a Veltlínské zelené – 8,4 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

 

TOPlist