Chilsko-argentinské chuťové tango

2. 11. 2009

Po dlouhé sérii vín z Moravy a Čech, trvající od počátku června, jsme měli ve Viničním altánu opět možnost ochutnat ta zahraniční, konkrétně z Jižní Ameriky. Konfrontace chutí, stylů i odrůd dvou zemí této oblasti (Chile a Argentiny), kterou nám připravil Jan Martínek z dovozní společnosti Vinicola, přilákala velký počet hostů. A bylo to opravdu zajímavé srovnávání, třebaže jak chilské vinařství Viňa Mar, tak Bodega Tamarí z proslavené argentinské vinařské oblasti Mendoza, patří jaksi pod jednu velkou „firemní střechu“ – Southern Sun Wine Group.

Jan Martínek se nezalekl plného a poněkud neklidného „hlavního sálu“ a s vehemencí jemu vlastní nám představil jedenáctku vín – šest chilských a pět z Argentiny.

Zahájili jsme tím argentinským, konkrétně vínem Torrontés reserva 2007. Víno z u nás stále ještě málo známe, nicméně tradiční argentinské odrůdy, bylo již vyzrálé, poměrně zakulacené v ovocném těle (citrusy, pomerančová kůra), ale trochu mu chyběla větší svěžest a pikantnost, zatímco alkoholem oplývalo (13,5 %).

Výrazně živější byl chilský Sauvignon reserva 2006, víno s vůní světlého ovoce a černého rybízu, ale také s jemnou minerální stopou. V chuti pikantní, lehce zakulacené se zřetelnou angreštovou stopou ve výraznějším závěru.

A zpět do argentinské Mendozy: Chardonnay 2007 z vinařství Tamarí. Ve vůni bylo cítit nazrálé jižní ovoce, ale také chlebovinka a jemné máslové tóny. V poměrně pikantním těle bylo ovocité s jemnými vanilkovými tóny a s decentní grepovou hořčinkou v dochuti.

Posledním bílým vínem byla stejná odrůda, v tomto případě chilské Chardonnay 2006 z řady Reserva Especial. Opět vyšší alkohol (14 %), ale také bohatší a extraktivnější víno nepřehlédnutelné kvality. V příjemné vůni jsem cítil nazrálé jižní ovoce (broskve, meruňky), ale také vanilku a lehké minerální tóny. V těle plném vyzrálého ovoce bylo víno dostatečně pikantní s lehkým nádechem dubu po zrání v bariku, který však nenarušil bohatou ovocnou dochuť.

První červené, Pinot Noir reserva 2005 (Viňa Mar), bylo již těsně za vrcholem. Ve vůni džemovitá lesní směs, ale také zřetelná živočišnost. V identické chuti bylo víno ještě pikantní, ale ovocnou složku mi stále překrývaly výrazně kořenité barikové tóny. A to nemiluji!

Argentinské cuvée Malbec/Cabernet 2006 z vyšších poloh (kolem 700 m) vonělo po peckovinách (včetně švestky). V těle bylo bohatě ovocné (nazrálé peckoviny) a dostatečně pikantní. Příjemně pitelné, poměrně nekomplikované víno.

Čistý Malbec 2004 (opět Tamarí) byl zjevně za vrcholem, ale stále ještě pitelný. Ve vůní tmavé peckoviny a čokoláda, v hodně přezrálé, džemovité chuti, mizela svěžest a čistá ovocnost vína.

Potěšil mne Malbec reserva 2006 ze stejného vinařství. Ve vůni nazrálé, ale příjemně čisté tmavé peckoviny přecházející v „lesní směs“. V těle měkce ovocné (tmavé lesní plody), již uhlazené, ale také hezky pikantní v dochuti. Laskající a již zcela připravené víno, které těší s každým douškem.

Daleko méně mne zaujalo následující chilské víno Cabernet Sauvignon reserva 2003 s kapkou Syrahu (7 %) a Carmenére (5 %). Víno, které zrálo 10 měsíců v bariku, vonělo po nazrálých tmavých peckovinách, ale také čokoládě a kávě. Zaznamenal jsem i závan černého rybízu. V identickém těle bylo již vyzrálé, poměrně hladké, ale začínalo pomalu sestupovat ze svého vrcholu.

Chilský Merlot reserva 2006 byl opravdu zdařilý. Víno s malým přídavkem (po 5 %) Syrahu a Cabernetu Sauvignon zrálo (z 50 procent) deset měsíců v bariku. Potěšilo krásnou vůní (tmavé lesní plody, černý rybíz, černý bez, čokoláda) a plnou ovocitou chutí. Víno s bohatým tělem bylo v delší dochuti stále ještě dostatečně pikantní.

To nejlepší na závěr – chilské cuvée Cabernet Sauvignon/Carmenére Reserva Especial 2005 (55 % – Cabernet Sauvignon, 40 % – Carmenére a 5 % Syrah). Plná vůně (směs tmavého ovoce a stopa černého rybízu). V bohaté a hutné ovocné chuti byla poměrně výrazná stopa černého rybízu. Víno, které zrálo 12 měsíců v bariku, je stále pikantní s krásnou dochutí. Vše nasvědčuje tomu, že se bude ještě nějakou dobu zlepšovat. Což ostatně naznačilo i hodnocení tentokrát početně poněkud oslabeného „vrcholového týmu“:

Cabernet Sauvignon/Carmenére Reserva Especial – 9,1 bodu (z 10 možných), Merlot Reserva – 9 b., Malbec Reserva 2006 – 8,7 b., Cabernet Sauvignon Reserva 2003 a Chardonnay Reserva Especial 2006 – 8,5 b., Malbec/Cabernet 2006 – 8,4 b., Malbec 2004 – 8,3 b., Sauvignon 2006 – 8,1 b., Chardonnay 2007 8 b., Pinot Noir Reserva 2005 – 7,6 b. a Torrontés Reserva 2007 – 7,4 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist