Dostatek lahůdek od Pavla Bindera
25. 4. 2016
O prezentaci vín Rodinného vinařství Pavel Binder z Rakvic se letos postarali Vojtěch Vávra, jeho pražské „tykadlo”, a mladý sklepmistr Tomáš Osička (vína jeho otce Radima můžete ochutnat v červnu na prezentaci vín velkobílovického Vinařství u sv. Martina).
Myslím, že za vysokou kvalitu vín byla opět skvělá práce ve vinici, což je samozřejmě zásluha šéfa vinařství. Z dvanácti ochutnávaných vín jich bylo osm z loňské sklizně, další dvě z ročníku 2014, a po jednom z ročníku 2013 a 2012. Až na jedno, vysloveně komerčně nasměrovaném víno, jsem si na celé sestavě opravdu pochutnal.
Vstup byl velmi příjemný – kabinetní Müller-Thurgau 2015. Trošku mu ublížila nevděčná role zavíňovacího vína, což jsem poznal při pozdějším přechutnávání. Suchá „milerka” s vůní jemně minerálního světlého ovoce. V ovocité chuti byla šťavnatá a svěží s pikantní koncovkou. Nekomplikované a vstřícné víno.
O poznání sofistikovanější bylo kabinetní Veltlínské zelené 2015. Rovněž suché víno s ovocnou, zřetelněji minerální vůní. V chuti lehce kořenité světlé ovoce, tělo šťavnaté a pikantní s náznakem mandlí v závěru na patře.
Neuburské 2015 v pozdním sběru bylo typickým vínem na „delší pití”. Ve vůni nazrálé světlé ovoce. V suché chuti naleželé světlé ovoce, tělo šťavnaté a pikantní. I díky vyššímu alkoholu (13 %) bylo možná pocitově sladší a uhlazenější.
Tradičně skvělé jsou Binderovy sauvignony. A potvrdil to i Sauvignon 2015 v pozdním sběru s velmi vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (7 a 7,2 g/l). Krásná vůně po světlém ovoci, především citrusech, a k tomu špetka černého bezu. V chuti se kromě jemných citrusů zviditelnila i meruňka. A ve šťavnatém a pikantním těle nechyběly ani tóny černého bezu, vzdáleně možná i černého rybízu.
Polosuchý Ryzlink rýnský 2014 v kabinetním provedení nebyl sice tak vstřícný jako sauvignon, potěšil však při delším přechutnávání. Měl nízký alkohol (10,5 %), a ve vůni nabídl kombinaci nazrálého světlého ovoce, medových tónů, a to vše v jemném minerálním kabátku. V chuti citrusově-medový, šťavnatý a velmi pikantní. Potřebuje ještě chvilku odpočívat v láhvi.
Chutnala mi Pálava 2015 v pozdním sběru, víno na hranici suchého a polosuchého. Vůně jemná, ovocně-květinová s lehkými medovými tóny. V pikantní chuti převládaly citrusy s lehkou grepovou hořčinkou. Hrozny pocházely, stejně jako u sauvignonu z viniční trati Stará hora v Horních Bojanovicích.
Možná o chloupek výš bych zařadil polosladké Rulandské šedé 2015 ve výběru z hroznů. Ve vůni zralé světlé ovoce, medově-minerální. V chuti téměř identické, možná s převahou jižních plodů. Výrazně nasládlé víno s krásně pikantním ocáskem.
Miluji „růžovky” z Cabernetu Sauvignon. A tak mne velmi potěšilo následující rosé 2014 v pozdním sběru. Formálně ještě suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (9 g/l) s lákavou vůní tmavého ovoce a minerálních tónů. V chuti bohaté třešně a višně s lehkou „pecičkou” a pikantním závěrem.
Jediným vínem, které mi moc nechutnalo, byla Frankovka rosé „Bublinka” 2015 v pozdním sběru. Velmi komerčně zaměřené sladší víno (35,3 g/l zbytkového cukru) sycené oxidem uhličitým. Potěší především ty, kterým je jedno, jak se víno vyrábí, hlavně, že je sladší a „bublá”. Všechna „frizzante” jsou mi protivná, i když chápu, proč je vinaři vyrábějí.
Přímo mne polaskalo Rulandské bílé Natur 2013 v pozdním sběru. Formálně suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (7,9 g/l) a vyrovnanou kyselinou (7,3 g/l). Atraktivní vůně nazrálého světlého ovoce v lehkém medovém závoji. V chuti plné, šťavnaté a bohaté na nazrálé světlé peckoviny. Pikantní víno se stopou „pecičky”. Víno bylo šlechtěno na kvasnicích a zrálo 18 měsíců v akátovém sudu a bariku.
Krásně mu sekundovalo další víno řady Natur – Rulandské modré 2012 ve výběru z hroznů. Ve vůni jemné tmavé peckoviny s delikátní stopou kůže. V chuti navíc jemná kořenitost, v uhlazeném a elegantním těle byly cítil velmi jemné a sládnoucí třísloviny.
Na závěr sladká tečka v podobě druhé Pálavy, tentokrát ze stejného ročníku, ale ve výběru z cibéb. Přiznám se, že na rozdíl od kolegů z „vrcholového týmu” mne příliš nenadchla, více mi chutnal pozdní sběr. Ve vůni jsem cítil přezrálé světlé ovoce a jemné byliny. V chuti byla pociťově méně sladká, než jsem očekával. Ale také měla o poznání slabší tělo. Chuť ovocně-medová, opět s dotykem bylin, trošku lehčí. Očekával jsem bohatší víno.
Moc hezký večer s výbornými víny a veselými chlapci z rakvického vinařství. A na Pavla Bindera se budeme zase těšit, snad příště…
A ještě hodnocení početně téměř kompletního „vrcholového týmu”:
Rulandské bílé Natur 2013 a Rulandské modré Natur 2013 – 9,1 bodu (z 10 možných), Sauvignon 2015, Rulandské šedé 2015, Pálava 2015 výběr z cibéb a Cabernet Sauvignon rosé – 9 b., Ryzlink rýnský 2014 – 8,9 b., Veltlínské zelené 2015 – 8,7 b., Neuburské 2015 a Müller-Thurgau – 8,6 b. a Frankovka rosé „bublinka” 2015 – 8,4 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý