Druhé kolo bulharské supersérie

28. 10. 2015

     Další sérii výborných bulharských vín nám ze své dovozní nabídky představil ve Viničním altánu Georgi Ivančev. A byla to radost přechutnávat tato vína. Z celkového počtu deseti vzorků byly dvě bílé a osm červených, z malých i větších vinařství v různých částech Bulharska.
      Zavínili jsme se bílým cuvée Heritage 2013 z místních odrůd Misket a Dimyat. Suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (6,1 g/l). Ve vůni kombinace ovoce, květin a jemných minerálů. V chuti plnější, lehce zakulacené s minerální stopou v decentně pikantní koncovce.
      O poznání bohatší bylo následující cuvée Castra Rubra classic 2013 z odrůd Sauvignon Blanc a Semillon. Zřetelně pikantní víno s ovocně-minerální vůní. V chuti ovocně-minerální, plnější, šťavnaté a pikantní. Jedno z vín, na které dohlížel francouzský „létající vinař” Michel Rolland.
      První červené bylo z nabídky většího vinařství – Telish Merlot & Cabernet Sauvignon 2012. „Základní” víno s vyšším alkoholem (14 %) a s bohatou vůní džemovité tmavé lesní směsi se stopou čokolády. V chuti identické s jemnými tříslovinami. Víno s mimořádně pěkným poměrem cena/výkon!
      Ještě lepší bylo v tomto směru následující Castra Rubra 2013, cuvée odrůd Merlot (70 %) a Malbec (30 %). Ve vůni opět džemovitá lesní směs. V bohatší chuti však spíše tmavé peckoviny, čokoláda a jemné tříslo v delším závěru, kde byla zřetelná jemná pecička.
Díky polské investici v Bulharsku (vinařství Katarzyna Estate) vzniklo víno Mezzek 2014 ze slavné bulharské odrůdy Mavrud. Opět výrazně vyšší alkohol (14,5 %), nicméně dobře zakomponovaný. Ve vůni kombinace tmavého ovoce. Rovněž v chuti s lehkým džemovitým „štychem”. Tělo uhlazené, měkce pikantní s jemnější čokoládou. Víno si zaslouží ještě alespoň rok ležet v láhvi. Rozhodně potěší také skvělým poměrem cena/výkon.
     Cuvée Motley Cock 2011 z odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot bylo o poznání bohatší. Ve vůni džemovité tmavé ovoce a čokoláda. V uhlazené chuti bohatě ovocné, se stopou čokolády. V závěru pak měkce pikantní.
Následující čtyři vína byla na o poznání vyšším stupínku. Nejprve Zahir 2010, pro mne druhé nejlepší víno večera, z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese a Alicante Bouche (poměr 35, 31, 19 a 15 %). V příjemné vůni tmavé ovoce, jemná čokoláda a dotyk kůže. Plnější a uhlazená chuť tmavého ovoce, čokolády a kůže.
      Vrcholem večera bylo pro mne víno Young Stallion 2013, cuvée odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc a Syrah (poměr: 35, 35, 15 a 15 %). Čistá vůně tmavé lesní směsi. V chuti výrazná ovocnost v lehounkém džemovitém kabátku. Stále svěží, měkce pikantní víno.
Následující závěrečná dvojice byla již o poznání starší. Merul reserva 2007 z odrůdy Cabernet Sauvignon voněl po tmavém ovoci, čokoládě a dubu. V chuti přezrálé tmavé ovoce a čokoláda. Tělo uhlazené s jemnými tříslovinami a s pikantní stopou. Víno zrálo 10 měsíců v barikovém sudu.
      Na závěr Enira Reserva 2007, cuvée odrůd Merlot (66 %), Cabernet Sauvignon (6 %), Syrah (14 %) a Petit Verdot (14 %). Ve vůni silně džemovité tmavé ovoce s tóny sušených plodů. V chuti výrazné tmavé ovoce se stopou „lékárny”. Velmi uhlazené víno s měkce pikantním závěrem. Kvasilo v barikovém sudu, a poté v něm zrálo 16 až 18 měsíců. Pěkná tečka za utěšeným večerem s výbornými víny.
      „Vrcholový tým”, početně trochu oslabený, hodnotil vína takto:
Young Stallion a Enira Reserva – 9,1 bodu (z 10 možných), Zahir – 9 b., Merul Reserva – 8,9 b., Motley Cock – 8,7 b., Castra Rubra a Mezzek – 8,6 b., Castra Rubra classic a Telish (Merlot & Cabernet Sauvignon) – 8,4 b. a Heritage 2013 – 8,1 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist