Filmové hvězdy s vinařským šarmem

11. 7. 2011

Chateau de Tigne a Chateau Bel Evéque – dvě francouzská vinařství ze zcela odlišných vinařských oblastí Francie, odlišných stylů vín i odrůd pro jejich výrobu, však mají jedno společné. Jejich majiteli a v jistém smyslu i tvůrci vín jsou dvě francouzské herecké ikony, tedy Gérard Depardieu a Pierre Richard. A nejen to: nejsou to pouhé marketingové značky, ale plnohodnotná a sofistikovaná vína, která je opravdová radost popíjet. A pozor! Cena vín z obou vinařství je příznivější než u stovek francouzských vín renomovaných značek.

S radostí jsem přechutnal paletu deseti vín z vinařství Gérarda Depardieua (Chatea de Tigne) v oblasti Loiry a Pierre Richarda (Chateau Bel Éveque) z jihofrancouzské oblasti Corbiéres. Spravedlivě po pěti z obou vinařství.

Zatímco síla vín z Chateau de Tigne je v bílých a růžových, Richardovou silnou stránkou jsou plná červená vína. Čímž nechci říci, že mi nechutnalo bílé z Corbiéres a červené od Loiry.

Pavel Ondráček z dovozní společnosti Euro Vine CZ šarmantně představil obě vinařství a velmi zajímavě nás provedl atraktivním světem jejich produktů. Zahájil bílým vínem Le Voleur Chardonnay 2009 z Chateau de Tigne. Ovocité, lehce minerální, velmi svěží a pikantní víno, naprosto ideální pro kombinaci s francouzskou kuchyní.

Pierre Richard „kontroval“ bílým cuvée z odrůd Bourboulenc (70 %) a Grenache blanc (30 %) – Demon De L’Éveque Blanc 2009. Ve vůni nazrálé světlé ovoce se stopou minerálů a s jemnými máslovými tóny. V těle vyzrálé, uhlazené a poměrně zakulacené, jemně pikantní v delší a elegantní dochuti. Víno zrálo ve velkých dřevěných sudech a dostalo tak jen velmi lehounkou patinu dřeva.

Následoval stoprocentní Chenin blanc Les Maillones 2009 z Chateau de Tigne. Ve vůni velmi podobné předchozímu vínu z Corbiéres, v chuti „čisté“, uhlazené a ovocité s lehkými medovými tóny v jemně minerální dochuti.

Dalším vínem čistě z odrůdy Chenin blanc bylo Cuvée Des Annes 2009 z Chateau de Tigne. Toto v názvu „oslí víno“ ukázalo svoji nespornou kvalitu. Ve vůni nazrálé ovoce (jablko) s jemnou stopou karamelu. V chuti lehce nasládlé, ovocné s karamelovou stopou. Výrazně pikantní víno se zajímavých a rozhodně atraktivním sladkokyselým „ocáskem“. Víno prošlo zajímavým procesem zrání. Nejprve část vína s vyšším zbytkovým cukrem pobývala v akátovém sudu a poté celá šarže v bariku. Víno, jaké u nás často neochutnáváme.

Prvním růžovým bylo „veselé“ etiketou i chutí Mon Rose Pif 2009 z vinařství Pierre Richarda. Cuvée čtyř odrůd (Mourvédre, Grenache, Carignan a Cinsault) s lehce oranžovou barvou byla pěknou ukázkou „růžovky“ jižního typu. Ve vůni ovocné (kompotované peckoviny, stopa jahod) a lehce minerální. V chuti identické, poměrně plné s lehce minerálně-karamelovou dochutí. Suché víno ideální jako aperitiv i pro kombinaci se středomořskou kuchyní. Pěkný poměr ceny a kvality!

Neméně kvalitním, i když stylově poněkud odlišným růžovým bylo Rosé D’Anjou 2010 z Chateau De Tigne. Cuvée odrůd Grolleau (90 %) a Cabernet Sauvignon (10 %). Ve vůni směs peckovin a lesní směsi. V chuti malinko převládají maliny s lehkým smetanovým kabátkem. Příjemně pikantní a svěží víno, které jen potvrzuje vysokou kvalitu „růžovek“ z Anjou.

Prvním červeným bylo Les Terres Chaudes 2008 z Chateau de Tigne. Stoprocentní Cabernet Franc, nikterak běžné víno čistě z této odrůdy často používané do cuvée v oblasti Bordeaux. Ve vůni tmavé peckoviny a zřetelná stopa papriky se špetkou čokolády. V chuti jsou paprikové tóny ještě výraznější, třísloviny zřetelné, v závěru stojí za zmínku dotyk černého rybízu a především kouře. Víno na delší trať, které má velmi netradiční „uzený ocásek“.

A na závěr silná červená trojka z vinařství Chateau Bel Éveque. Nejprve Demon de L’Éveque Tradition 2008, cuvée odrůd Mourvédre, Carignan, Grenache a Syrah. Ve vůni kořenité tmavé ovoce s jemnou stopou dřeva. V chuti uhlazené, bohatě ovocné (tmavá lesní směs) se sládnoucími tříslovinami. V závěru na patře lehce pikantní s náznakem čokolády a kůže.

Nejdražším vínem, i když u mne ne jednoznačnou jedničkou, bylo cuvée Chateau Bel Éveque 2009 (Mourvédre, Carignan, Grenache a Syrah). Ve vůni džemovitá lesní směs se zřetelnými živočišnými tóny (kůže). V „povidlové“ chuti vynikaly kořenité ostružiny se špetkou vanilky po dvanáctiměsíčním zráni v bariku (americký a francouzský dub – 50/50). Opět víno na delší trať, které se bude dál zlepšovat zráním v láhvi.

Nejvíce mi chutnalo závěrečné cuvée z Richadova chateau – Demon De L’Éveque Fut De Chene 2007 (Mourvédre, Carignan, Grenache a Syrah – 60 %). Bohatá vůně tmavých peckovin a lesní směsi. V chuti příjemně pikantní kombinace tmavých plodů, osvěžující a uhlazená s krásně sládnoucími tříslovinami v závěru. Víno jen čeká, až ho ochutnáte!

A ještě hodnocení vín od Loiry a z Corbiéres v podání poněkud oslabeného „vrcholového týmu“:

Demon De L’Éveque Fut De Chene 2007 – 9,3 bodu (z 10 možných), Chateau Bel Éveque 2009 – 9,2 b., Demon de L’Éveque Tradition 2008 – 8,8 b., Cuvée Des Annes 2009 a Rosé D’Anjou 2010 – 8,7 b., Les Terres Chaudes 2008 – 8,6 b., Demon De L’Éveque Blanc 2009 a Chenin blanc Les Maillones 2009 – 8,5 b. a Le Voleur Chardonnay 2009 – 8,2 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist