Francouzské potěšení s moselským bonbonkem

22. 3. 2009

O další z krásných ochutnávek ve Viničním altánu se postarali nejen francouzští vinaři a jejich vína, ale také všichni, kteří je nám představili a nalévali – Pavel Ondráček, Martin Kopecký i obě milé a hezké „šenkýřky“ – Iva a Michaela. Degustace dovozní společnosti Euro Vine CZ, s.r.o. jsou opravdovým vinným zážitkem, navíc v nesmírně přátelské atmosféře.

Potěšila nejen repríza vín z vinařství slavných herců Gerarda Depardieua a Pierre Richarda, ale také velmi zajímavá Bordeaux a špičková moselská sladká tečka z nabídky dovozce Martina Kopeckého: hezká a atraktivní kombinace na vysoké úrovni s pěkným poměrem ceny a kvality.

Nejprve dvě charakteristická bílá vína z Bordeaux. Tedy Michel Lynch Classique 2007 AOC Bordeaux a Michel Lynch Resérve 2007 AOC Graves. První, cuvée Sauvignonu (90 %) a Sémillonu (10 %), druhé čistý Sauvignon v bariku (12 měsíců).

Cuvée vonělo poněkud decentně po světlém ovoci (angrešt, bílý rybíz, citrusy) a květinách. V chuti dost suché, velmi svěží a ovocné s minerální stopou. Díky málo šťavnatému tělu bych víno doporučil výhradně kombinovat s jídlem.

Barikový Sauvignon se u nás často nevidí, nicméně víno to je nesmírně zajímavé. Ve vůni jemná vanilka s náznakem citrusů, v chuti suché, spíše jemné, až delikátní, opět s decentní ovocně-vanilkovou dochutí. Víno pro delší přechutnávání.

Třetí bílé, opět barikované (18 měsíců) L’Insoumis 2005 z Chateau de Tigne Gerarda Depardieua v oblasti Anjou (zemské víno – Vin d’Pays). Pro Anjou poměrně vzácné chardonnay, přitom v delikátní kvalitě. Bohatá ovocně-minerální vůně, plná, krásně vyvážená chuť, kde nazrálé tropické ovoce a jemné minerály doprovází decentní vanilka. Harmonické víno, které nese pečlivý rukopis vinaře. Tomu odpovídá i vyšší cena.

A ještě jedno bílé víno z „dílny“ Gerarda Depardieu. V tomto případě z apalace Anjou AOC – „veverka“ Le Voleur Chenin 2007 z Chateau de Tigne. Stoprocentní Chenin blanc zrál l6 měsíců v akátovém sudu, který víno políbil velmi delikátně. Projevilo se to ve vůni i chuti. Vůně výrazná, ovocná i minerální s jemným nádechem koření. V nasládlé a pikantní chuti se mísilo ovoce, minerály, koření, včetně vanilky. Chuťově nesmírně zajímavé a pro mnohé nepochybně netradiční víno velmi dobré kvality.

Pierre Richard se nejprve představil růžovým vínem s nezapomenutelnou „veselou“ etiketou. Mon Rosé Pif 2006 z Chateau Bel Eveque, cuvée odrůd Mourvédre, Carignan a Syrah. Zdálo se mi, že etiketa byla veselejší než obsah láhve. Ve vůni jahody, smetana a náznak minerality. V suché, jemně ovocné chuti byly zřetelné minerální tóny. Vínu poněkud chyběla vyšší pikantnost a svěžest, tedy zřejmě mládí.

Po průměrné „růžovce“ nastoupilo lehce nadprůměrné červené z vinařství Chateau de Tigne na Loiře – Les Terres Chaude 2005 AOC Anjou. Ve vůni nazrálé peckoviny, v chuti suché, ovocné a jemně minerální. V dochuti náznak paprikových tónů a ještě zřetelné třísloviny.

A další červené, tentokrát velmi nadprůměrné a mnohými hosty poměrně nedoceněné víno z Bordeaux. Ségla 2002 z Chateau Rauzan-Ségla, druhé víno toho slavného 2éme crú classé z Margaux, které prý jen o málo zaostává za svým slavnějším bratříčkem. Není to úplně jednoduché cuvée klasických odrůd z Bordeauux (Cabernet Sauvignon – 58 %, Merlot – 42 %). Ve vůni až džemovité peckoviny a lesní směs, náznak kávy i lehkých živočišných tónů. V chuti již vyzrálé, plné a příjemně pitelné. Nic prvoplánového, ale klasické víno na delší pití, které vám bude s každým dalším douškem připadat lahodnější. „Čisté“ bordeaux, ke kterému je třeba se propít.

Návrat na samotný francouzský jih byl asi o něco vřelejší. Richardovo Chateau Bel Éveque 2006, AOC Corbiéres, cuvée klasických jihofrancouzských odrůd Mourvédre, Carignan, Grenache a Syrah, zrálo 12 měsíců v bariku (půl na půl americký a francouzský dub). Ve vůni nazrálé tmavé lesní plody, chuť hladká, marmeládová, plná tmavých lesních plodů. Suché, příjemně pitelné víno z Corbiéres.

A po něm další červené cuvée Pierra Richarda z této vinařské oblasti – Démon de l’Éveque 2006, AOC Corbiéres. Stejné složení jako u předchozího vína, jen s výraznou převahou syrahu – 60 %. Vůně o něco bohatší (ostružiny, jahody, čokoláda, káva), chuť bohatá, měkce ovocná (vyzrálá lesní směs), příjemně pikantní. Možná méně hluboká.

Dalším vínem jsme poskočili o něco výš. Cuvée Cardinal 2006 z Chateau Bel Éveque je prvotřídní víno z odrůd Mourvédre, Grenache a Syrah s hutnou vůní (lesní směs, povidla, toust). V těle plné, vyzrálé tmavé lesní plody s doplňkem kávy, čokolády a výrazných tříslovin. Omezená produkce 4300 lahví za přijatelnou cenu!

A finiš byl naprosto skvělý! Již podruhé ve Viničním altánu Ma Cuvée Personnelle Syrah 2007 (loni 2006), velké víno v nenápadné láhvi s charakteristickou, nicméně nevýraznou etiketou. Krásná vůně vyzrálých borůvek a ostružin ve vanilkovém krému. Tekutá lesní směs, které máte takříkajíc „plnou hubu“. Víno ještě mladé se zřetelnými tříslovinami, ale již nyní dobře pitelná. Syrah velké krásy!

Na závěr další krása, ale ze zcela jiného koutu Evropy. Sladká tečka od Mosely: Graacher Domprobst Riesling Auslese 2006 z Weinmgut Kerpen, údajně s 300 g zbytkového cukru. Ale téměř nikdo tomu nevěřil, jak bylo víno pikantní. Krásná „ryzlinková“ vůně – minerální až petrolejové tóny na pozadí přezrálého ovoce. V plné, nasládlé, ale krásně šťavnaté a pikantní chuti potěšily přezrálé citrusy se stopou po minerálech a lehkém kouři. Delikátní tečka, které musí oslovit i ty, kteří sladká vína nevyhledávají.

Opravdu, krásných vinařských zážitků s francouzskými víny a moselským bonbonkem bylo na dva večery, nikoliv na jeden poměrně krátký.
A co na to „vrcholový tým“?

Syrah Ma Personnélle – 9,7 b. (z 10 možných), Cuvée Cardinal – 9,5 b., Karpen-Riesling Auslese – 9,4 b., Demon del Eveque – 9,2 b., Chateau Bel Eveque – 9 b., Ségla Margaux a L’Insoumis – 8,9 b., Le Voleur Chenin – 8,5 b., Michel Lynch Resérve – 8,2 b., Mon Rosé Pif – 7,8 b. a Michel Lynch Classique – 7,6 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist