Francouzské toulky vrcholily v Gigondas

7. 12. 2008

Po necelých dvou měsících jsme ve Viničním altánu opět navštívili Francii, konkrétně její jihovýchodní a jižní část. A díky Aleši Svobodovi z dovozní společnosti La Caoba, s.r.o. jsme měli možnost ochutnat vína z několika známých i méně frekventovaných oblastí. Týká se to například u nás poněkud přehlížených klasických vín z Beaujolais, včetně dvou Cru.

Všeobecně to nebyla žádná velká vína, nicméně ve své většině přímá, dobře pitelná a ovocitá za dost příznivý peníz. V případě závěrečného vína bych dokonce neváhal hovořit o prvotřídním víně z jihu s dobrým poměrem cena/výkon.

Velmi zajímavé bylo vstupní bílé víno „Les Violettes“ Blanc AOC z oblasti Côtes-du-Rhône. Cuvée čtyř odrůd z této oblasti včetně stále žádanější odrůdy Viognier trošku doplatilo na naše nezavíněná patra. Nicméně po přechutnání jsem ocenil jeho ovocitost, lehký náznak živočišných tónů, příjemně zakulacené tělo s jemně nasládlou dochutí. Víno nemělo ideální teplotu a možná by potřebovalo více odvětrat. Dobře pitelné, v atraktivní ambaláži a za slušnou cenu.

Následující Chardonnay z Domaine du Chateau d’Eau 2007 z oblasti Vin de Pays d’Oc bylo naopak velmi výrazné ve vůni (banány, mango, ananas), zato v ovocném těle bylo spíše sušší s bohatou kyselinkou, která se projevovala především v dochuti. Dobře pitelné víno k patřičným pokrmům.

Velmi zvláštní bylo druhé chardonnay, deklarované jako Corail Blanc, Bougogne AOC 2004. Toto víno z Beaujolais se zastřenou, jemně minerální vůní a vyzrálejší ovocně-květinovou chutí působilo zpočátku velmi rozpačitě, také díky výraznější hořčince v dochuti. Nicméně pomalu se otevíralo a na závěr jsem si ho po výraznějším nachlazení znovu přechutnal. Bylo to něco jiného, plnější a také živější víno.

Následující růžové ze stejného vinařství, Coral Rosé Beaujolais AOC 2007 z tamní modré odrůdy Gamay mělo vše, co příjemná „růžovka“ potřebuje: ovocitost, svěžest, pikantnost. Kupodivu kompotované jahody ve vůni a chuti zůstávaly poměrně dlouho i na patře.

První červené, víno z „vyšší“ apelace Beaujolais-Villages AOC 2007, bylo ovocité (peckoviny), svěží a „veselé“, ale také trošku kratší. Pije se však příjemně a k husičce se jistě dobře hodí. A nemusí být zrovna „martinská“.

Nejstarší víno večera, Bourgogne Grand Ordinere AOC 2002, nikoliv z modrého pinotu, ale z ovocnější odrůdy Gamay, bylo ve stádiu lahvové zralosti a pomalu se vydávalo na cestu dolů. Již velmi nazrálé peckoviny džemovitého typu, stále pikantní, ale bez větší elegance.

Langedocký Merlot 2006 ze stejného vinařství jako bylo první z ochutnávaných chardonnay, byl prvním krůčkem ke kvalitativně vyšším stupínkům. Příjemně a „čistě“ voněl po tmavých lesních plodech, které převládaly v chuti doplněné ještě lehce kousajícími tříslovinami. Středně plně tělo dávalo vínu dobrou vizitku.

Již delší dobu jsem neochutnal některé z deseti Cru Beaujolais. Tentokrát nám byla nabídnuta hned dvě, snad abychom si před blížícím se třetím čtvrtkem v listopadu uvědomili, že v Beaujolais se produkuje nejen mladé komerční víno, ale také patřičná a mnoha léty osvědčená kvalita.

Chiroubles Cru Beaujolais 2007 potěšilo jemností nejen v ovocné vůni, ale také v uhlazené chuti, kde převládaly velmi pěkné, svěží peckoviny. Takové milé pohlazení.

Naproti tomu Julienas Vielles Vignes Cru Beaujolais 2006 z více než tři desítky let starých keřů bylo nejen starší a vyzrálejší, ale i hladší v těle plném tmavých peckovin. Stále svěží a hezky pitelné víno!

Došlo i na modrý pinot. Bourgogne Pinot Noir AOC 2006 z Burgundska představovalo jakýsi kvalitní základ z této proslulé oblasti. Bylo to již připravené víno, dobře pitelné, ovocité (třešně višně) s jemnými a nasládlými tříslovinami a s ještě svěží kyselinkou v dochuti. Zdařilé víno, které není jen komerčním základem z Burgundska.

Závěrečná tečka mi udělala velkou radost. Malou apelaci Gigondas AOC z jižní Rhôny mám velmi rád. Tamní bohaté cuvée (Mourvédre, Grenache, Cinsault a Syrah) Gigondas Rouge 2006 potěšilo ve vůni (tmavé lesní plody, kůže). V chuti přímo laskalo svou bohatou ovocitostí, neustále se připomínalo lehkými živočišnými a čokoládovými tóny i ještě zřetelnými tříslovinami. Láhev poněkud netradičního tvaru (pro Gigondas) obsahovala víno, které za rok či dva jistě dostane sametový kabátek. Ale již dnes nabízí příjemný zážitek!

Hodnocení „vrcholového týmu“:

Gigondas 2006 – 9,1 bodu (z 10 možných), Juliénas Cru Beaujolais – 8,9 b., Bourgogne Pinot Noir – 8,7 b., Chiroubles Cru Beaujolais – 8,6 b., Les Violettes Blanc AOC – 8 b., Chardonnay Domaine du Chateau d’Eau a Corail Rosé Beuajolais – 7,9 b., Merlot Domaine du Chateau d’Eau a Corail Blanc Bougogne AOC – 7,8, Beaujolais-Villages AOC – 7,7 b. a Bourgogne Grand Ordinaire AOC – 7,5 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist