Hrabalovo loučení do roku 2011
30. 8. 2009
Rodinné vinařství Hrabal a osobně Stanislav Hrabal patří k rekordmanům pokud jde o účast na degustacích ve Viničním altánu – letos to již bylo popáté. Takže pokud Staňa Mádl ze stejné vinařské obce příští rok přijede, bude absolutním „vítězem“, neboť Stanislav Hrabal nyní ohlásil na příští rok pauzu – vinařství údajně plánuje na vinicích jistou „rekonstrukci“.
Tentokrát Stanislav Hrabal nepřivedl produkty z exkluzivního sesterského vinařství Coteaux Peluic, takže jsme nemuseli srovnávat náročnější bariková vína (patří k absolutní moravské špičce v tomto sortimentu vín) s „běžnou“ hrabalovskou produkcí. A příležitost potěšit se nám ani letos odepřena rozhodně nebyla.
Je zajímavé, že s kolegy z „vrcholového týmu“ jsem se tentokrát příliš neshodl. Kromě Neronetu mne více potěšila bílá vína, zatímco oni bodovali hlavně u červených.
Vstupním vínem bylo kabinetní Veltlínské zelené 2008, víno, které je snad nejčastějším „zavíňovacím“ na našich degustacích. A také produkty z této odrůdy patří k nejméně bodovaným – často oprávněně a jen výjimečně se dostávají alespoň do širší špičky. Nějak se to s „veltlínem“ moravským vinařům nedaří. Ani Hrabalův nebyl výjimečný. Ovocný a lehce kořenitý s poměrně příjemným tělem a svěží v dochuti. Svoji „zavíňovací“ funkci splnil, ale nic víc.
Suchý Sauvignon 2008 v pozdním sběru byl zřetelně lepší. Ovocný ve vůni (broskev, angrešt, meruňka) i v chuti, kde žluté ovoce působilo již nazrále, měkce a pikantně. V závěru zaujaly na patře poměrně netradiční květinové tóny.
Rulandské šedé 2008v pozdním sběru mě potěšilo stejně jako loni o rok starší výběr z hroznů. Ve vůni opět tradiční tropické ovoce, v plnějším těle bylo lehce minerální, malinko mazlavé a zakulacené. Jen alkohol (13,5 %) mohl být o chloupek nižší!
Ryzlink vlašský 2007 v pozdním sběru (sur lie, neboli krášleno na kvasnicích) jsem si vychutnal, na rozdíl od některých kolegů. Měkce ovocný, plný a zároveň pikantní v zakulaceném těle s náznakem jemných kvasnicových tónů. V závěru vykukovala zřetelná kyselinka.
Nicméně nejlepším z této řady bílých vín bylo Chardonnay 2008 v pozdním sběru. Polosuché víno s vyrovnaným poměrem cukru a kyseliny potěšilo příjemnou ovocnou vůní s máslovými tóny, ale také mazlivým tělem plným měkké ovocné chuti s opravdu pikantním závěrem.
Kabinetní Frankovka rosé 2008 byla až nečekaně suchá, ale také bohatě ovocná (tmavé peckoviny) s náznakem minerality. V chuti působil plnějším dojmem, ale závěr byl opravdu trochu ostřejší – kyselinka hojně vyčuhovala!
Velmi dobře pitelný byl jakostní Modrý Portugal 2008. Víno plné vůní a chutí po peckovinách bylo příjemně uhlazené, bohatě ovocné a zároveň lehce minerální v závěru. Lehčí víno pro léto za dobrou cenu.
Svatovavřinecké 2007 v pozdním sběru bylo rovněž lehčí a ovocité, ale ve vůni spíše džem, zatímco v chuti se objevily také minerální a jemně živočišné tóny. Decentně zakulacené a poměrně dobře pitelné víno bez dramatické hloubky.
Rozhodně nejlepším z „červené trojky“ byl jakostní Neronet 2008. Víno s výrazným aroma po tmavém ovoci se zvláštním květinovým nádechem. V chuti bohatá „lesní směs“, vanilka a karamelová stopa. Neronet má své nejlepší dny ještě před sebou – těším se tak za půldruhého roku!
A originální sladká tečka nakonec: slámový Kerner 2007. Víno se 178 g zbytkového cukru vonělo po ovocných bonbonech, stejně tak i chutnalo. Sladkost kombinovaná s výraznou pikantností v extraktivním těle (35,6 g bezcukerného extraktu na litr). Sladká i svěží tečka za Hrabalovými víny. Takže příště až v roce 2011!
A jistě se těší i „vrcholový tým“, který vína hodnotil takto:
Kerner slámové – 9,1 bodu (z 10 možných), Neronet 2008 – 9 b., Chardonnay 2008 – 8,6 b., Svatovavřinecké 2007 – 8,4 b., Ryzlink vlašský 2007 a Rulandské šedé 2008 – 8,2 b., Sauvignon a Modrý Portugal – 8,1 b., Veltlínské zelené – 7,7 b. a Frankovka rosé 2008 – 7,6 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý