Hřejivá vína z italského jihu

20. 4. 2011

Na počátku chladného března jsme měli skvělou příležitost zahřát se víny z italského jihu – tedy z Apuilie a především pak z ostrova Sicílie. Dalibor Salivar jich přivezl k ochutnání deset, jen zlomek toho, co z Itálie dováží prostřednictvím své společnosti VínoSD. A tak jsme ochutnali nejen šest očekávaných „žhavých“ červených vín, ale také čtyři velmi příjemná bílá.

Začali jsme v Pulii vínem Chardonnay Salento 2009 IGT z vinařství Angelo Rocca & Figli. Víno s ovocnou vůní (vyzrálé broskve) a vzdálenou stopou minerálů. V chuti jižní ovoce, jemně kořenité a lehce zakulacené s pikantní kyselinkou. Dobře pitelné a nekomplikované víno.

Zřetelně bohatší bylo sicilské víno Inzolia Sicilia 2008 IGT z vinařství Rudini. Odrůda Inzolia nabídla ve vůni nazrálé, jemně máslovité ovoce. V chuti identické s výraznější stopou banánu, příjemně pikantní s lehkým náznakem minerálních tónů.

Dalším bílým sicilským bylo Passolo Chardonnay Sicilia 2009 IGT z vinařství Angelo Rocca & Figli. O malinko nižší cena, ale o stejný díl vyšší kvalita. Ve vůni nazrálé jižní ovoce (broskve, ananas), sladká kukuřice a jemné máslové tóny. V těle plné, zakulacené, ale pikantní se zřetelnou kořenitostí v ovocité dochuti.

Jednoznačně nejlepším bílým vínem bylo sicilské cuvée odrůd Grillo a Chardonnay – Sicilia 2009 IGT. Krásná vůně (ovoce, med, koření). V chuti plné, ovocité v kombinaci s tóny květin. V delší a bohatém závěru bylo na patře příjemně pikantní a mazlivé.

Jen pěkné a plné bílé víno mohlo umožnit hladký přechod k červeným z italského jihu. Tím prvním byl Syrah Sicilia 2009 IGT z vinařství Angelo Rocca & Figli. Čisté a bohatě ovocité víno. Aroma třešní a višní v lehce džemovité úpravě. V chuti převládala spíše přezrálá lesní směs, jemně pikantní a příjemně pitelné víno, které je ideální pro delší večery.

Bohatší bylo víno Nero d‘Avola Sicilia 2009 IGT z vinařství Baglio Sicani. Ve vůni krásný višňový džem. Chuť bohatě ovocná s jemně džemovitými tóny. Příjemně pitelné víno s jemně pikantní a delší dochutí.

Následovalo víno s nejlepším poměrem cena/výkon – Trentatre Rosso 2009 IGT z vinařství Angelo Rocca & Figli v Pulii. Pěkně sladěné cuvée odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Montepulciano. I proto ten název – třetinový podíl jednotlivých odrůd, tedy italsky trentatre – 33. Ve vůni nazrálé tmavé ovoce se závanem vanilky. V chuti nazrálé peckoviny, přezrálé hrozny, marmeláda, jemná čokoláda a na patře sládnoucí třísloviny.

Dražší, ale rozhodně stejně kvalitní bylo cuvée Syrah/Merlot Sicilia 2009 IGT z vinařství Baglio Sicani. Ve vůni i v chuti tmavé ovoce se zřetelnou stopou hořké čokolády. V těle již uhlazené ostružiny plné sladkých taninů s jemnou pikantností.

Závěr byl ve vyšším stylu – kvalitativně i cenově. Nejprve mé oblíbené Passolo Rosso IGT z vinařství Angelo Rocca & Figli, tentokrát z ročníku 2009. Cuvée odrůd Negro Amaro a Primitivo s vůní tmavých peckovin a čokolády. V těle plné, již uhlazené tmavé ovoce se stopou hořké čokolády. V dochuti sládnoucí třísloviny a jemná pikantnost. Víno zrálo ve velkém sudu a moc mu to prospělo.

Špičkové bylo poslední víno – sicilské Primitivo di Manduria 2008 DOC z vinařství Angelo Rocca & Figli. Stoprocentní odrůda Primitivo s plnou vůní tmavého ovoce a decentních živočišných tónů (kůže). V chuti krásně vyzrálé tmavé ovoce s jemnou stopou „spocené“ rukavičkové kůže. Jemně pikantní víno s fajnovou dochutí zrálo 18 měsíců ve velkých sudech. Ještě mladé s několikaletým potenciálem dalšího zrání v láhvi.

Myslím, že chutnalo všem, každopádně členům „vrcholového týmu“. Tady je jeho hodnocení:

Primitivo di Manduria – 9,2 bodu (z 10 možných), Passolo Rosso – 9,1 b., Grillo/Chardonnay a Trentatre Rosso – 9 b., Nero d’Avola a Syrah/Merlot – 8,9 b., Passolo Chardonnay – 8,6 b., Inzolia – 8,5 b., Syrah Sicilia – 8,4 b. a Chardonnay Salento – 8 bodů.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist