I tentokrát nadchla Pálava z Pálavy

15. 3. 2016

     Ladislav Langr s dcerou Pavlínou přivezli po roce do Viničního altánu jedenáct vín, převážně z ročníků 2013 a 2014, a k tomu jedno mladé z loňské sklizně. A třebaže to nebyla vína z ideálních ročníků, mnohá z nich rozhodně potěšila.
      O vstup a naše zavínění se postaralo Cuvée Lada 2014 z odrůd Müller-Thurgau a Neuburské (50/50). Suché víno s trochou zbytkového cukru vonělo po světlém ovoci. V těle bylo lehce zakulacené, uhlazenější a decentně pikantní. Bezproblémové víno na delší pití za dobrou cenu.
      Následoval Ryzlink vlašský 2013 v pozdním sběru, formálně ještě suché víno (7 g/l zbytkového cukru, 6,7 g/l kyselin). Vonělo po lehce kořenitém ovoci v delikátním minerálním závoji. V chuti měkce ovocné, jemně nasládlé s malinko květinovým, trošku okořeněným závěrem.
      Suchý Sauvignon 2013 v pozdním sběru byl spíše ovocný (jemné světlé peckoviny), a to ve vůni i v chuti, tedy bez černého rybízu, černého bezu či „kopřiv”. V těle byl nazrálý a bohatý na uleželé ovoce, s letmým dotykem citrusů a měkce pikantní v dochuti.
      Rulandské šedé 2014 bylo spíše polosuché (8,1 g/l zbytkového cukru). Vonělo po světlém ovoci, především hrušce. V chuti ovocné (sladké ryngle) s jemným minerálním „štychem”. Také tato „šedivka” byla v koncovce měkce pikantní.
      První Müller-Thurgau byl kabinetní z předloňské sklizně. Formálně ještě suché víno s poměrně vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (7,5 g/l – 6,4 g/l) vonělo po lehce kořenitém světlém ovoci. V chuti nazrálé ovoce, šťavnaté s jemnými tóny muškátu a citrusů, především mandarinky. V závěru lehce pikantní.
      Příliš mne neoslovil Muškát moravský 2014. Ve vůni kromě výrazné kořenitosti jsem cítil oxidativní tóny známé u některých klasických typů sherry. Rovněž v zakulacené chuti jsem kromě kořenitosti zaznamenal také lehounkou „oxidázu”. Vínu chyběla zřetelnější kyselinka.
      Mnohem přitažlivější bylo pro mne Zweigeltrebe rosé 2014, suché víno s malinko vyšším zbytkovým cukrem (kolem 5 g/l). Ve vůni jemná lesní směs. V chuti tmavé peckoviny, především kompotované třešně, v závěru bylo víno měkce pikantní a dostatečně osvěžující.
     Nejlepším vínem večera byla pro mne polosuchá Pálava 2014 v pozdním sběru z viniční trati U kapličky. Ve vůni jemně kořenité květiny v citrusovém závoji. Příjemná, velmi elegantní chuť světlého ovoce s převahou citrusů. V poměrně delší dochuti bylo víno vstřícně pikantní.    Opravdu lahůdka, a nejen pro dámy.
      Nejsladším vínem večera byl mladý Müller-Thurgau 2015, formálně již polosladké víno, ale pociťově maximálně polosuché. Vůně ovocně-květinová, zpočátku zahalená do nepříliš vábných živočišných tónů. Ty však naštěstí rychle zmizely. Ve šťavnaté chuti převláýdalo nazrálé světlé ovoce, tělo uhlazené s pikantním ocáskem. Živé a osvěžující víno.
     První červené byl velký problém. Zweigeltrebe 2014 mělo ve vůni, která připomínala višně v čokoládě, poměrně nepříjemné oxidativní tóny. V chuti bylo ještě problematičtější. Nejen naoxidované, ale navíc s nepříjemnými kvasnými tóny. Surovina měla být využita na „růžovku”.
      Chuť jsem si „srovnal” posledním vínem večera, kterým byl Cabernet Sauvignon 2012 v pozdním sběru. Příjemná vůně tmavé lesní směs na čerstvě upečeném koláči. V lehce uhlazené a decentně džemovité chuti jsem cítil kompotované tmavé peckoviny (třešně, višně). V závěru bylo víno malinko kořenité, a jen lehounce pikantní. Víno na delší pití, a nejen k jídlu. Hezká tečka za utěšeným vinným večerem.
     Početně oslabený „vrcholový tým” ohodnotil vína od Langrů takto:
Pálava 2014 – 8,9 bodu (z 10 možných), Sauvignon 2013 a Rulandské šedé 2014 – 8,7 b., Müller-Thurgau 2015 – 8,6 b., Cabernet Sauvignon 2012, Zweigeltrebe rosé 2014, Ryzlink vlašský 2013 a Müller-Thurgau 2014 – 8,5 b., Muškát moravský 2014 – 8,3 b., Cuvée Lada 2014 – 8 b. a Zweigeltrebe 2014 – 6,8 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist