Inspirující večer s víny Vladimníra Tetura
14. 7. 2009
Vysokou kvalitu svých vín znovu potvrdil ve Viničním altánu velkobílovický vinař Vladimír Tetur. Jeho jedenáctka, převážně z ročníku 2008, byla v dobré kondici, velmi vyrovnaná a nesla pečeť pečlivé přípravy na vinici i ve sklepě.
Jeden z nejlepších vstupů do degustace za poslední týdny – Teturovo Veltlínské zelené 2008 v pozdním sběru. Lehce polosuché víno s pěknou vůní nazrálého ovoce a jemného koření. V chuti měkké, zakulacené, lehce nasládlé a šťavnaté. V dochuti příjemná kořenitost. Hezky pitelný vstupní veltlín!
Polosuchý Sauvignon 2008 v pozdním sběru skvěle kombinoval meruňky, nedozrálé broskve i angrešt ve vůni i chuti. Lehce nasládlé, ale dostatečně svěží a pikantní víno se šťavnatým a zakulaceným závěrem. Sice ještě hodně mladé, ale již s pěkně srovnaným cukrem a kyselinou.
Chardonnay od Vladimíra Tetura bylo vždy na úrovni. Nejinak tomu je i u ročníku 2008 ve výběru z hroznů. Polosladké víno, které ve vůni i chuti míchá různé jižní ovoce (broskve, ananas) s tóny sladké kukuřice. Nasládlé, zakulacené a příjemně šťavnaté s delší ovocnou dochutí.
Další víno vysoké kvality – Pálava 2008 v pozdním sběru. Polosuchá s výraznější ovocitou vůní (zralý hrozen) a jen jemnými muškátovými tóny. Postupně se otevírala a v závěru byl cítit meruňkový kompot i špetka růžových květů.
Také následující Irsai Oliver 2008 v kabinetním provedení nebyl výrazněji poznamenán muškátovým stylem. I u něj to bylo spíše aroma přezrálého hroznu. V suchém těle se však již objevují jemné muškátovo-tramínové tóny. Velmi svěží a překvapivě extraktivní víno s lehkou hořčinkou v dochuti.
Přechod k červeným obstarala růžová Frankovka. Kabinetní, polosuché víno hezké lososové barvy vonělo po jahodách a jemných třešních. V bohatě ovocité chuti (především peckoviny) bylo velmi pikantní s hezky svěží dochutí.
Velkým překvapením bylo první červené víno – a to nejen díky jeho stáří – téměř sedm let. Především pro poměrně svěží a přitom krásně vyzrálou chuť po peckovinách.
Zřejmě nejlepším červeným vínem večera bylo Rulandské modré 2007 ve výběru z hroznů, barrique. Ve vůni tmavé peckoviny s jemným závojem dubového dřeva. V chuti bohaté, uhlazené a opět plné tmavých peckovin s lehkými tóny vanilky a čokolády v delší dochuti.
Také Teturův Neronet je již pojem. Jakostní z ročníku 2007 v provedení barrique to jen potvrdil. Možná překvapivě polosuché víno s vůní po tmavých lesních plodech, jemné vanilce a karamelu. V identické a lehce pikantní chuti převažovaly borůvky a ostružiny s vanilkou.
Stejně tak i jakostní Dornfelder 2007, barrique, svou kvalitou přesvědčil – ve vůni hezky vyzrálé tmavé lesní plody s jemnou kořenitostí, v identické chuti potěšil náznak vanilkového kabátku, ale také příjemná pikantnost v závěru. Nesmírně zdařilý moravský Dornfelder!
Vrcholem byla závěrečná sladká tečka – Rulandské šedé 2008 ve výběru z bobulí. Polosladké víno s vůní ořechů, přezrálého ovoce a jemných minerálů. Zřetelně se projevují botrytické a medové tóny v ovocně-minerálním těle, které je sice nasládlé, ale zároveň bohatě pikantní v delší dochuti. Velmi zdařilá tečka za inspirujícím večerem s výbornými víny.
Takto je hodnotil „vrcholový tým“:
Rulandské šedé, výběr z bobulí – 9 bodů (z 10 možných), Rulandské modré barrique – 8,9 b., Dornfelder barrique – 8,8 b., Modrý Portugal 2002 – 8,7 b., Neronet barrique – 8,6 b., Sauvignon 2008 a Chardonnay – 8,5 b., Pálava 2008 – 8,4 b., Irsai Oliver a Veltlínské zelené – 8,3 b. a Frankovka rosé – 8,2 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý