Italská radost – Boeri!

12. 10. 2010

Po delší době jsme ve Viničním altánu opět ochutnávali kvalitní italská vína, tentokrát přímo ze slavné vinařské oblasti Piemont. Tentokrát nás potěšil František Šamla s víny z velmi kvalitního rodinného vinařství Alfonso Boeri, které patří již několik let mezi mé oblíbené italské producenty. Především proto, že nabízí vína vysoké kvality za opravdu vstřícnou cenu.

Ochutnali jsme devět vín – čtyři bílá (včetně sladké perlivé tečky) a pět červených. Většinou z denominací DOC, ale také dvě z nejvyšší italské denominační příčky DOCG.

Vstupním vínem bylo bílé Delicious 2009, DOC Piemonte. Jednoduché víno z místní odrůdy Cortese. Ve vůni výraznější, měkce ovocné. V těle lehce zakulacené a jemně pikantní bez větší hloubky. Nenáročné víno pro běžné popíjení především k jídlu.

Revión 2009 Piemonte DOC je stoprocentní Chardonnay, které zrálo 9 měsíců v nerezu. Suché víno s vůní nazrálého ovoce a s lehce minerální i květinovou stopou. V těle ovocné (broskev, žlutý meloun) s jemným minerálním závojem. Plnější a vyzrálé víno s delší pikantní dochutí. Výborný poměr cena/výkon!

A následovalo opět Chardonnay. Bevión Selezione 2008, Piemonte DOC. Příjemně suché víno zrálo 12 měsíců v nových barikových sudech a následně 6 až 9 měsíců v láhvi. Ve vůni ovoce a tóny dubového dřeva v podobě výrazné vanilky. V bohatém těle měkce ovocné, pikantní s atraktivní vanilkovou dochutí. Víno roste do krásy – určitě více potěší tak za rok či dva!

Prvním červeným bylo Monferrato Dolcetto 2009, Monferrato Dolcetto DOC. Dobře pitelné víno s vůní tmavých peckovin. V těle ovocné, uhlazené, poměrně lehké se zřetelnou tříslovinou, především v závěru na patře. I toto víno se může pochlubit velmi dobrým poměrem cena/výkon!

Zřetelněji kvalitnější byla Barbera d’Asti 2009 z vyšší denominace Barbera d’Asti DOCG. Víno s velmi pěknou, měkce ovocnou vůní po tmavých peckovinách zrálo 9 měsíců v nerezu. Příjemná chuť po višních v decentně pikantním těle s delikátní tříslovinou. Velmi dobré víno za skvělou cenu!

A nastoupila silná červená trojka. Nejprve Martinette 2006, Barbera d’Asti Superiore DOC. Víno z názvem místní vinice zrálo 12 měsíců v barikových sudech – z 50 % nových, zbylé pak jednou použité. Vůně peckovin, čokolády a jemné kůže. V uhlazené chutí převládá spíše tmavá lesní směs (borůvky, ostružiny), ale cítíme také kůži a čokoládu. Víno s delší dochutí a jemnou pikantností. Asi nejlepší poměr cena/kvalita ze všech ochutnávaných vín.

Noto 2005, Monferrato Rosso DOC s převahou odrůdy Nebbiolo (90 %), zbytek Barbera, nabídlo ve vůni tmavé peckoviny, čokoládu a kůži. V bohatém těle pěkně ovocné se sládnoucími tříslovinami v lehkém čokoládovém kabátku. Bohatá dochuť, která zároveň naznačuje, že víno se jménem dědečka Boeriho na etiketě může ještě pár let ležet ve sklípku. Pak bude opravdu skvělé!

Absolutní špičkou večera byl můj miláček – Porlapá 2004, Barbera d’Asti Superiore DOC zrálo 18 měsíců v novém bariku z francouzského dubu. Ve výrazné vůni již tradiční trojice: peckoviny, kůže a čokoláda. V těle plné, vyzrálé a uhlazené. Opravdu elegantní kombinace tmavého ovoce, čokolády s lehkou stopou kůže. Velmi mazlivé víno, prostě: To je něco! Ostatně tak by se dal přeložit z místního piemontského dialektu název tohoto skvělého vína.

A ještě musím připomenout sladkou tečku. Tentokrát v podobě piemontské delikatesy – sladkého (123 g/l zbytkového cukru) a šumivého vína s velmi nízkým alkoholem (5,5 %). Jde o Moscato d’Asti DOCG z ročníku 2009. To od rodiny Boeri se jmenuje Ribota, což přeloženo znamená něco jako „vegetit“. Pravda, mnozí v Piemontu si při pití tohoto slavného sladkého muškátu rozhodně vegetí, ale nejsou to jen italské dámy. Nějaká ta sklenka dobře vychlazeného moscata potěší i osvěží také pánskou společnost. A rozhodně vás neopije! Chutnalo i členům „vrcholového týmu“. Takto hodnotil všechna vína:

Porlapá 2004 – 9,5 bodu, Noto 2005 – 9,4 b., Marinette 2009 – 9 b., Bevión Selezione 2008 – 8,9 b., Ribota 2009, Moscato d’Asti – 8,8 b., Barbera d’Asti 2009 – 8,6 b., Monferrato Dolcetto 2009 – 8,5 b., Bevión 2009 – 8,2 b. a Delicious 2009 Cortese – 7,8 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist