Italský sauvignon i vstřícnost z Puglie

6. 6. 2012

     Po delší přestávce ve Viničním altánu nám Iveta Steinerová a Petr Štěrba z dovozní společnosti Vino.italiano.cz opět představili vybraná vína z různých koutů Itálie, především však z její jižní části. Pro návštěvníky předchozích ochutnávek vín této dovozní společnosti to rozhodně nebyla nová jména vinařství. Sardus Pater, Cantine Citra, Bosco del Merlo, Paladin, Cantine Leonardo da Vinci či Menhir jsou názvy vinařství, jejichž vína jsme ve Viničním altánu již ochutnávali.
     Tentokrát to nebyly jen nové ročníky, ale především jiná vína. Kvalita byla opět zachována, stejně jako potěšitelný poměr cena/výkon u velké části vín!
     Vstupní Terre Fenicie DOC 2010 z vinařství Sardus Pater nám názorně ukázala, že na vína ze Sardinie z místních odrůd (především ta bílá) si naše patra budou muset ještě zvykat. Ve vůni kromě stopy ovoce především výrazná mineralita, která přechází až téměř do petrolejových tónů. V těle ovocně-minerální, pikantní s lehkou hořčinkou v dochuti. Tady doporučuji pít výhradně k jídlu, a to po dostatečném provzdušnění.
     Ze Sardinie jsme cestovali na sever do Veneta, zastoupeného vínem Tramonto Pinot Grigio IGT 2010 z Cantine Citra. Výrazná vůně vína ze známé odrůdy  (jižní ovoce včetně sušených meruněk). V chuti opět bohatě ovocné, zakulacené a jemně pikantní s jemnou chlebovinkou. Solidní „šeďák” s lehce nasládlou dochutí za dobrou cenu. Přidal bych mu na živosti.
     Tak trochu jako bomba pro mlsné milovníky špičkových moravských sauvignonů zapůsobil ten z vinařství Bosco del Merlo, ne náhodou poctěný mnoha medailemi. Turranio Sauvignon DOC 2010 z oblasti Veneta předvedl vše, co krásný sauvignon potřebuje. Ve vůni na bohatém ovocném základu byly zřetelné tóny černého rybízu. V identickém těle byl suchý, ale šťavnatý, pikantní s lehkou grepovou hořčinkou v závěru. O poznání dražší než nejlepší moravské sauvignony, ale stál za to.
     Čtvrtým vínem v pořadí byla hádanka, kterou se po několika nápovědách jednomu z hostů podařilo vyluštit. Víno z Piemontu – Gavi di Gavi z vinařství Azienda Agricola I Moncalvi. Příjemné víno s pěknou ovocně-květinou vůní, která postupně přechází do tónů bohatě nazrálého ovoce. V chuti ovocné, svěží, lehce pikantní s jemnou minerální hořčinkou v dochuti.
     Příjemným překvapením bylo pro mne víno s originální ambaláží, ale i názvem: Pass-O IGT 2009 z Cantine Menhir v Puglii z tamní odrůdy Fiano Minutolu bylo možná již těsně za svým vrcholem, nicméně stále těšilo atraktivní vůní (citrusy, muškátový hrozen, med) i bohatou a svěží chutí, v níž kromě citrusů a medu byla zřetelná jemné hořčinka z kůry citronů. Velmi milé víno pro příjemné letní chvíle, výrazněji nachlazené. Rád bych ochutnal mladší ročník…
     Posledním bílým vínem večera bylo aromatické perlivé Moscardello IGT 2010 z Cantine Citra, něco na způsob piemontského Moscato D’Asti. Jen o něco vyšší alkohol (7,5 %) a o něco hubenější tělo. Ve vůni citrusy a stopa medu, v chuti nasládlé, opět citrusově-medové s průměrně bohatým perlením. Nenáročné sladké bublinky pro léto – nutné pořádně nachladit!
     Červená vína zahájilo nám již známé Refosco DOC z vinařství Paladin, tentokrát ročník 2010. Vděčné, nekomplikované ovocné víno s poměrně bohatou a čistou ovocnou vůní i chutí. Kombinace tmavých peckovin a lesních plodů. Zřetelné byly jemné třísloviny a také lehounká ovocná pikantnost v závěru, k níž se přidal i decentní čokoládový vánek.
Ze Sicílie jsme ochutnali víno z tamní tradiční odrůdy Nero d’Avola. Solea IGT Sicilia 2010 z Cantine Cellaro nabídlo ovocnou vůní plnou sušených tmavých plodů. Chuť mnohovrstevná (tmavé ovoce, především třešně a višně, sušené plody i náznak živočišnosti) a bohatá na sládnoucí třísloviny. Středně plné víno, které ve své cenové kategorii rozhodně nezklame.
     Asi nejlepším červeným vínem večera bylo toskánské Da Vinci Chianti Riserva DOCG 2008 z Cantine Leonardo da Vinci. Příjemná vůně (tmavé ovoce, kůže, čokoláda) i chuť, v níž převládaly tóny tmavé lesní směsi, kůže a vanilky. Plnější, velmi uhlazené víno s poměrně delikátní dochutí.
Následující dva produkty z Cantine Menhir v Puglii nepatří ke špičce vinařství, o celé oblasti ani nemluvě. Přesto jsem si je zamiloval pro jejich bohatou ovocnost, nekomplikovanost i vstřícnost. Navíc je považuji za vína s velmi příznivým poměrem cena/výkon.
     Nejprve 5 passi IGT Salento 2010. Těchto volně přeloženo „pár kroků” z odrůdy Negro Amaro nabídlo ve vůni tmavé peckoviny. V chuti pak nazrálé tmavé ovoce a jemně pikantní, přímou chuť s lehounce nasládlým ovocným ocáskem.
     Závěrečné víno Quota 29 IGT Salento 2010 z odrůdy Primitivo skrývá ve svém názvu nadmořskou výšku vinice. V bohatší vůni i chuti pak kombinaci tmavého ovoce a živočišných tónů (kůže). Tělo plnější, uhlazené a velmi vstřícné. Dá se pít i na delší trať, nejlépe však s kousky tmavého masíčka. V hodnocení „vrcholového týmu” dopadlo velmi dobře. Tady je celkový verdikt:
Turranio Sauvignon – 9 bodů (z 10 možných), Da Vinci Chianti Riserva a Quota 29 IGT – 8,9 b, Gavi di Gavi – 8,8 b., Pass-O IGT a Nero d’Avola – 8,7 b., 5 passi IGT – 8,5 b., Terre Fenicia a Refosco – 8,4 b., Tramonto Pinot Grigio – 8,3 b. a Moscardello – 8 bodů.
    Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist