Jak jsme se Sedláčkem šplhali na Vrbicu

27. 7. 2009

Vítek Sedláček z Vrbice (musím si zapamatovat, že vždy přijíždím „na Vrbicu“, jinak to budu mít u tamních vinařů špatné) je nejen prvotřídní vinař, ale také výborný průvodce svými víny. Proto mne poněkud mrzelo, že na jeho tolik očekávanou „osobní premiéru“ ve Viničním altánu jsem dorazil z ruzyňského letiště se zpožděním.

Pravda, pak jsem se to snažil vše rychle dohnat. Pomohl mi i samotný vinař, neboť nás potěšil několika přídavky. Náš věrný partner a prodejce vín mnoha špičkových moravských vinařství, Petr Zárybnický, tentokrát jen naléval. A práce měl požehnaně!

Z prvních vín jsem dodatečně ochutnal jen některá, takže zde budu tlumočit hodnocení své dcery Daniely, která poctivě přechutnávala a na jejíž názor většinou dám.

Degustaci zahájil jakostní Müller Thurgau 2007, příjemně nazrálé, suché víno s vůni květin a ovoce (meruňky). Hezky plná „milerka”, výrazně ovocitá s jemnou muškátovou stopou.

Velmi se mi líbil Sauvignon 2008 v pozdním sběru, polosuché víno na oficiální hranici suchého. Atraktivní ovocná vůně s výraznými tóny čerstvého černého rybízu. V chuti delikátně nasládlý, opět s příjemnými tóny černého rybízu. Velmi pěkný sauvignon, který se bude v nejbližších měsících ještě vyvíjet k lepšímu.

Pálavu 2008 ve výběru z hroznů jsem nestačil ochutnat, takže jen tlumočím: polosuché víno, vonělo po exotickém liči a banánu. V chuti hutné a nasládlé s převahou přezrálého ovoce, hlavně výrazných tónů liči.

Rovněž tak následující „růžovku“, jakostní Cabernet Moravia 2008. Polosuché víno s vůni jahody se smetanou, v chuti měkce kořenité, opět s převahou jahod. Slušela by mu o něco větší pikantnost.

Jakostní Modrý Portugal 2007 mne zaujal hezkou vůní i chutí po tmavých peckovinách (třešně, višně). V chuti byl jemně ovocný, lehčí, dobře pitelný. Víno pro letní pití.

V podobném stylu bylo i jakostní Svatovavřinecké 2007. Ve vůni nazrálé ovoce (tmavé peckoviny), v chuti již vyzrálé, hladké, se zřetelnými višňovými tóny. Opět příjemně pitelné, nekomplikované víno pro běžný den.

Výrazně lepší bylo Modrohorské cuvée (Frankovka a Modrý Portugal). Jakostní víno s bohatou ovocnou vůní (nazrálé tmavé peckoviny), marmeládovými a čokoládovými tóny. V chuti poměrně vyvážené, měkce ovocité s elegantní dochutí, v níž převažovaly višně.

Velmi zdařilá bylo rovněž jakostní Frankovka 2007, jemně políbená dubem (použitý barrique). Ve vůni nazrálé peckoviny s jemnými vanilkovými a karamelovými tóny. V chuti docela pikantní, pěkně ovocité (tmavá třešeň) se zřetelnou barikovou stopou. Víno se může ještě hezky zakulacovat.

A další krok vzhůru: jakostní Cabernet Moravia 2007. Ve vůni plný, ovocný se zřetelnými tóny zelené papriky. V chuti hutné víno s převahou výrazně nazrálého ovoce (především tmavých peckovin). I toto víno se bude nepochybně ještě vylepšovat.

Ještě mladé Zweigeltrebe 2008, jakostní víno s příjemně kořenitou a ovocnou vůni i chutí, má před sebou nadějné dny. Již nyní je dobře pitelné s milými tóny tmavých peckovin (především višně) a lehce kořenitým ocáskem.

To platí i o Rulandském modrém 2008 v pozdním sběru. Ve vůni nazrálá lesní směs s karamelovým závojem. V ještě ne zcela harmonizovaném a vyzrálém těle jsou zřetelné barikové tóny. Bylo by žádoucí, aby se v příštích měsících více zviditelnil ovocný základ vína. Nicméně již nyní víno potěší jistou elegancí a lehkostí.

Cuvée Opacus 2007, jakostní směs Frankovky, Dornfelderu a André, je určitě chloubou Vítka Sedláčka. Tuto „vlajkovou loď“ jsme ve Viničním altánu ochutnali již loni. Přitom jsem o ní napsal tato slova: „Tělo má víno ještě malinko nezformované, velmi živé a výrazně pikantní. Tady bude pracovat čas. Vše však nasvědčuje tomu, že již za rok to bude opravdu výborné víno…“ Myslím, že má „věštba“ se naplnila. Víno se zakulatilo, objevily se výraznější čokoládové a kávové tóny, zůstala ovocnost i lehkost vína. Jsem rád, že jsem ho mohl znovu ochutnat v této výborné formě.

Ale všemu krásnému ještě nebyl konec. Jakostní Dornfelder z ročníku 2008 ukázal, že této odrůdě se na Vrbici opravdu daří. Láká nejen tmavou barvou, ale také příjemnou ovocitou vůní (borůvky, peckoviny). V těle jejiž nyní hutné, ovocná chuť tmavých lesních plodů a peckovin je doplněna nasládlými taniny. Moc pěkné víno, které bude brzy v ideální kondici.

A nejlepší má být nakonec. Milou a prvotřídní tečku vytáhl Vítek Sedláček jako zvláštní prémii, protože v jeho sklepě lahví tohoto vína již moc nezbývá. André 2006 v pozdním sběru je víno stále ve výborné kondici, které má před sebou ještě dlouhou budoucnost (pokud se nevypije). Již nyní je uhlazené, dostatečně ovocité s příjemnými vanilkovými tóny. Pikantnost v dochuti naznačuje, že víno z této „tvrdé“ moravské odrůdy má ještě možnost dále se zakulacovat. Kdo ho má ve sklípku, ten se může jen těšit. Mimochodem, pronikly ke mně slibné signály o Sedláčově André z ročníku 2008. Doufám, že za rok ho ochutnáme společně s dalšími víny ve Viničním altánu. Já možná už v září, pokud se na kole vyškrábu „na Vrbicu“.

A jak to viděl „vrcholový tým“, který samozřejmě nic nezmeškal?

André 2006 – 9,3 bodu (z 10 možných), Dornfelder – 9,2 b., Cuvée Opacus – 9,1 b., Rulandské modré a Sauvignon – 9 b., Cabernet Moravia a Frankovka – 8,9 b., Modrohorské cuvée a Zweigeltrebe – 8,8 b., Pálava – 8,5 b., Cabernet Moravia rosé a Svatovavřinecké – 8,4 b., Modrý Portugal – 8,3 b. a Müller Thurgau – 8,2 bodu.

Text Libor Chlupatý

Fotografie autor a Daniela Chlupatá

TOPlist