Jiří Radocha – další talent z Čejkovic
27. 5. 2011
Kdo znal před deseti lety Petra Bízu? A kdo zná dnes jeho téměř souseda v Čejkovicích Jiřího Radochu? Znovu se potvrzuje, že mé milované Čejkovice jsou nejen vinným rájem, ale také se zde neustále rodí nové talenty. A tím rozhodně je mladý vinař Jiří Radocha. Stále ještě „mladým suverénům“ v Čejkovicích tak vyrůstá konkurence – nikoliv v kvantitě, ale v kvalitě. Co víc si můžeme přát my, konzumenti a milovníci vína.
Ve Viničním altánu jsme ochutnali deset vín, až na dvě pouze mladá z ročníku 2010. Všechna zemská, neboť vzhledem k malým šaržím je vinař nezatříďoval (většina z nich měla parametry pozdního sběru). A třebaže v hodnocení „vrcholového týmu“ zvítězila dvě červená vína z ročníků 2007 a 2009, s komplikovaným rokem 2010 se mladý vinař vyrovnal rozhodně se ctí.
Vstupním vínem bylo Neuburské 2010, které prošlo procesem batonage (tedy pravidelným promícháváním kvasnic ve víně). Díky tomu byl mladý „neuburk“ s výraznou kyselinou (8,9 g/l) jemnější a uhlazenější. Ve vůni i chuti tak bylo možné objevit nazrálé světlé ovoce v lehce krémovitém provedení (letní jablko, angrešt). Tělo příjemně pikantní, lehké a veselé. Přes vysokou kyselinu nepůsobilo škrábavě. Ideální produkt na delší letní pití.
O něco pikantnější byl následující Ryzlink rýnský 2010 (cukernatost moštu 22,5 °NM) se zcela vyrovnaným poměrem zbytkového cukru a kyselin (8,5 g/l). Ve vůni světlé ovoce s náznakem lipoviny a vzdálených medových tónů. V chuti plnější, pěkně vyvážený se stopou citrusů a bylin. Pikantní a svěží víno, zatím ideální především k jídlu. Určitě se v láhvi ještě zakulatí.
A šli jsme výš! Veltlínské zelené 2010 (21,5 °NM) stejně jako předchozí vína pocházelo z čejkovické viniční trati Noviny. Polosladké víno (15 g/l zbytkového cukru) s velmi výraznou kyselinou (10 g/l), která však kupodivu nepůsobilo ostře. Ve vůni výrazně aromatické (bonpari, jižní ovoce), v chuti bohatě ovocité s lehce kořenitou dochutí. Pikantní a šťavnaté víno, u něhož vinař kombinoval řízené (50 %) a přírodní kvašení.
Rozhodně nejlepším bílým vínem večera bylo polosladké Sylvánské zelené 2010 (22 g/l zbytkového cukru) s velmi výraznou kyselinou (10,2 g/l). Díky této kombinaci bylo krásně šťavnaté a nikoliv kyselé. Bohatá vůně – vyzrálé jižní ovoce (mango, ananas). Také v chuti převládalo hodně vyzrálé exotické ovoce. Víno bylo šťavnaté a pikantní. Objevila se teorie o chuti „zeleného bonpari“. Hrozny se urodily na čtyři desítky let starých keřích ve viniční trati U Včelína.
Polosuchý Sauvignon 2010 (11 g/l zbytkového cukru) měl zajímavou vůni, pro někoho i s náznakem tramínových tónů. Každopádně v aroma byly zřetelné květy bezinek, světlé ovoce a stopa černého rybízu. V chuti suché, ovocné s přítomností tónů černého bezu a černého rybízu. V dochuti jsme cítil citrusovou kůru a grepové tóny. Víno bylo 36 hodin nakvášeno na slupkách, zároveň byla odbourána kyselina jablečná.
„Roséčko“ bylo polosladké 25 g/l zbytkového cukru, ale zároveň výrazně pikantní (10,2 g/l kyselin!). Převaha odrůdy André (85 %), zbytek Cabernet Sauvignon. Ve vůni kombinace lesní směsi a tmavých peckovin. V chuti plné, ovocné, pikantní a šťavnaté víno s delší dochutí. Příjemné pití!
André 2010 s cukernatostí moštu kolem 20 °NM a ze stejné vinice jako u „růžovky“ (trať Odměry) bylo ve vůni ovocné (třešně, švestky). V chuti jemně pikantní tmavé ovoce, poměrně uhlazené. Tenčí víno na běžné pití, zvláště v létě.
Mimořádně zdařilý byl Modrý Portugal 2009, barrique, téměř ve výběru z hroznů (cukernatost moštu 23,6 °NM). Víno zrálo 8 měsíců ve francouzském barikovém sudu Mercier (2. plnění). Ve vůni bohatě nazrálé tmavé peckoviny. V těle ovocné, řekl bych až mazlivé s jemnou vanilkovou stopou, v dochuti lehce pikantní a zároveň uhlazené. Koncentrované víno – necelý kilogram hroznů na hlavě.
Poměrně málo vyzrálý Neronet 2010, barrique (cukerenatost moštu 18 °NM – byl doslazen) voněl po tmavé lesní směsi. Chuť byla identická (ostružiny, borůvky, vanilkové tóny). V těle pikantní, tenčí s lehkou kyselinkou v dochuti. Víno zrálo 5 měsíců v použitém barikovém sudu Mercier.
Pro mnohé z přítomných bylo nejlepším červeným vínem závěrečné Rulandské modré 2007, barrique, s cukernatostí moštu 22,5 °NM. Ve vůni džemovité tmavé ovoce (s podílem jahod) a lehká živočišná stopa. V chuti přezrálá tmavá lesní směs se zřetelnou stopou po zrání v bariku a s živočišnými tóny. Víno je pravděpodobně na vrcholu, kde může nějaký čas (v řádu měsíců) zůstat.
A ještě hodnocení „vrcholového týmu“:
Modrý Portugal 2009 – 9 bodů (z 10 možných), Rulandské modré 2007 – 8,8 b., Sylvánské zelené 2010 – 8,7 b., André rosé – 8,6 b., Neronet 2010 – 8,5 b., Veltlínské zelené – 8,4 b., Sauvignon 2010 – 8,3 b., Ryzlink rýnský 2010 – 8,2 b., André 2010 – 8 b a Neuburské 2010 – 7,9 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý