Když ochutnáte „víno s příběhem”

17. 12. 2015

     Víno s příběhem – tak lze nazvat prezentaci Františka Fuksy o dlouhé cestě Františka Bučka ze Sudoměřic za vínem do Rakouska a zpět.   Dlouholetý spolupracovník a hlavně prodejce vín nenapodobitelného vinaře z pod Bílých Karpat nám na přikladu tohoto v Praze poměrně málo známého enologa ukázal, že i na těch nejsevernějších cípech moravského vinařského regionu mohou vzniknout originální a výborná vína. Hosté vybraných pražských restaurací to mohou jen potvrdit.
      A potvrdili jsme to také my ve Viničním altánu. František Fuksa z dovozní a prodejní firmy Vinitis, s.r.o. nám představil štědrou paletu dvanácti Bučkových vín z ročníků 2011 až 2014, šest bílých a pět červených, v drtivé většině z hroznů se sudoměřických vinic.
      Vstupním vínem byl kabinetní Ryzlink vlašský 2014, suché víno s vůní nazrálého světlého ovoce. V chuti již spíše ovocně-minerální, šťavnaté a svěží s vyšší pikantností v koncovce. Opravdu osvěžující vstup za příznivou cenu.
      Velmi příjemný a hezky pitelný pro dámy i pány byl jakostní Muškát moravský 2014. Opět výrazně suché víno, tentokrát s vůní světlého ovoce s převahou citrusů a jemných květinových tónů. V chuti citrusové včetně grepu, svěží, a v závěru dostatečně pikantní.
      Ryzlink rýnský 2013 v pozdním sběru je ještě relativně mladé víno (na „rýňák”), ale již nyní ukazuje svůj výborný potenciál. Opět suché víno s ovocně-minerální vůní („předpokoj” petroleje). V chuti identické, šťavnaté se zřetelnou mineralitou v pikantní koncovce. Jeho hvězdná hodina teprve přijde!
      A ta již přišla pro Rulandské šedé 2011 ve výběru z hroznů. Stále ještě suché víno (odpovídá tomu trošku vyšší alkohol – 13 %) s krásnou ovocně-medovou vůní s dotykem máslových tónů. Také v chuti ovocně-medové, plnější, již pěkně vyzrálé s delší, měkce pikantní dochutí.
      Přímo excelentní byl Tramín červený 2013 ve výběru hroznů. Polosuché víno (kolem 10 g/l zbytkového cukru) s krásnou, ale nikoliv vlezlou vůní citrusů a květin. Chuť ovocně-květinová, šťavnatá, jen lehounce nasládlá a přímo mazlivě pikantní s delikátním minerálním ocáskem.
      Skoro mne uhranulo polosladké (!!!) Cuvée Horní hora 2011. Pro mne překvapivě cuvée odrůd Pinot Noir a Chardonnay. Pěkná ovocně-medová vůně. Chuť výrazněji nasládlá, bohatá na přezrálé ovoce v lehounkém minerálním kabátku. V zakulaceném těle jsem cítil sušené ovoce, přičemž závěr nebyl plochý, ale měkce pikantní. Sladší, ale okouzlující víno i pro ty, kteří nevyhledávají vyšší zbytkové cukry.
      Následovala Pálava 2012 ve výběru z hroznů, ale na ní jsem si moc nepochutnal. Potlačená aromatika, chuť sladší, trošku nevýrazná, spíše ovocně-květinová s lehkým minerálním závojem. V závěru utlumená, pro mne málo pikantní.
      Také Modrý Portugal 2012 v pozdním sběru nepatřil meze moje oblíbence večera. Ve vůni tmavé ovoce, čokoláda a zvláštní kořenitost, které říkám „bakelit”). V chuti prakticky identický, možná trošku bohatší dotyk hořké čokolády v poněkud tenčím těle.
      Rozhodně mi chutnalo Zweigeltrebe 2013 v pozdním sběru. Ve vůni kombinace tmavých peckovin a lesních plodů. V chuti nazrálé, lehce kořenité ovoce, stopa čokolády a jemných tříslovin. V závěru bylo víno měkce pikantní.
      Velmi zajímavé bylo nejstarší červené víno večera – Cabernet Sauvignon 2011 v pozdním sběru. Ve vůni, ale hlavně v chuti mi spíše připomínalo Cabernet Franc díky výraznějším kořenitým tónům, hlavně po zelené paprice. Vyzrálý moravský cabernet se středně plným tělem a stále ještě pikantní koncovkou.
      Excelentní byla poslední dvě vína. Nejprve Pinot Noir 2012 ve výběru z hroznů, který ve vůni nabídl tmavé peckoviny a jemnou stopu čokolády. V měkce ovocné chuti (tmavé peckoviny) uhlazený s jemnou čokoládovou stopou, která se táhne celým delším závěrem. Elegantní víno, které ještě není na svém vrcholu.
      Tomu se vytrvale blíží pro mne nejlepší víno večera – Merlot 2012 ve výběru z hroznů. Klasická ukázka výborného moravského Merlotu, kterého se nikdy nepřepiju (ostatně dva dny předtím jsme s manželkou přechutnali s velkou euforií Merlot 2005 ve výběru z hroznů z Mikrosu Mikulov). Tento výrazně mladší Merlot má také krásně našlápnutu. Voněl po směsi tmavých peckovin a lesních plodů. V chuti byl téměř identický, částečně uhlazený v jemném džemovitém kabátku, a s měkce pikantním závěrem. Obě poslední vína zrála čtyři měsíce v použitém barikovém sudu. A prospělo jim tom!
      Opravdu krásný závěr velmi utěšeného i poučného večera s výbornými víno. Jak jinak se také dají oslavit třeba narozeniny, nebo odchod do důchodu, což se „povedlo” dvěma z našich pravidelných hostů.
      Ještě jednou blahopřeji a zároveň děkuji Františku Fuksovi za velké pochopení…
      „Vrcholový tým” v plném složení hodnotil vína takto:
Merlot 2012 – 9,1 bodu (z 10 možných), Pinot Noir 2012 a Cuvée Horní hora 2011 – 9 b., Tramín červený 2013 – 8,9 b., Cabernet Sauvignon 2012 – 8,8 b., Zweigeltrebe 2013 a Ryzlink rýnský 2013 – 8,7 b., Rulandské šedé 2011 – 8,6 b., Muškát moravský 2014 – 8,4 b., Ryzlink vlašský 2014 a Modrý Portugal 2012 – 8,3 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

 

TOPlist