Klasický košt se Staňou

7. 5. 2015

      Tak máme za sebou první tucet koštů vín Stani Mádla ve Viničním altánu, započítám-li k tomu i jeden neřízený za vydatné spoluúčasti cimbálu. Jistě potěšitelné konstatování, které bylo opět umocněno nabídkou kvalitních vín. Také letos jich Staňa přivezl třináct, převážně mladých z ročníku 2014.
      Především na své nejmladší „vinné děti” byl Staňa poměrně kritický, někdy až příliš. Pochopitelně, že většina mladých vín nebyla ještě v optimální kondici, ale i tak potěšila. A dočkali jsme se i poměrně velkého a příjemného překvapení. Ale o tom až později.
      Zahájili jsme již tradičně Müllerem Thurgau, v tomto případě z loňské sklizně v pozdním sběru.
      A „milerka” se vydařila – čistá, ovocitá se stopou květin. Možná lehčí, ale šťavnatá a svěží s příjemně pikantním závěrem.
      Veltlínské zelené 2014 v pozdním sběru bylo ovocně minerální s lehounkým kořenitým „štychem” v podobě pepřových tónů. Asi nejkratší bílé víno večera, ale osvěžující, vhodně pro běžné pití, nejen kvůli nižšímu alkoholu (10,8 %), ale i měkce pikantní chuti.
      Velmi se mi líbil Ryzlink vlašský 2014 v pozdním sběru. Opět suché víno s jemnou ovocně-minerální vůní. Také v chuti ovocné, šťavnaté s lehkou minerálním vestičkou. A rozhodně potěšil pikantní závěr.
      A pochutnal jsem si i na Sauvignonu 2014, suchém víně s velmi vyrovnaným zbytkovým cukrem (6,4 g/l) a kyselinou (6 g/l). Příjemná ovocná vůně (broskev, angrešt) s lehkou stopou černého bezu. V chuti lehounce zakulacený, jemně nasládlý a bohatě ovocný (světlé peckoviny, především broskev). V delikátně pikantním závěru jde ovocitost až do citrusů.
      Na řadu přišlo velké překvapení večera, v minulých letech téměř zmizelý Muškát Ottonel. Opět pozdní sběr z ročníku 2014 byl suchý, ale zároveň přítulný. „Čistá” vůně nazrálých citrusů a jemného muškátu. V chuti měkce ovocný, jemně kořenitý s muškátově-citrusovou dochutí, především po mandarince.
      Ryzlink rýnský 2014 v pozdním sběru byl u mne na úrovni přecházejícího „vlašáku”. Ale zároveň to bylo víno, které potřebuje nejvíce času, aby se dostalo do optimální kondice. Suché víno s vůní nazrálého světlého ovoce, lipového květu a medových tónů. Ve šťavnaté chuti ovocné, převažují citrusy v jemném medovém kabátku. V závěru je víno měkce pikantní. Potřebuje trochu více zharmonizovat a získat lehce na kulatosti. Rok by mu měl na to stačit.
      Také Tramín červený 2014 v pozdním sběru byl suchý, byť s vyšším zbytkovým cukrem (kolem 7 g/l). Díky příjemné kyselině (lehce přes 6 g/l) působil svěže a pikantně. Ve vůni jemně tramínový s převahou citrusových tónů. V chuti ovocný s jemným grepovým závěrem. Svěží a pikantní v lehounce nasládlém těle.
      Velmi se mi líbilo Rulandské šedé 2014 v pozdním sběru. Suché víno s malinko vyšším zbytkovým cukrem (kolem 4 g/l) kombinovalo ve vůni přezrálé ovoce, jemné minerály a luční květy. V těle plnější, ovocně-minerální, zakulacené s delším závěrem. Za půl roku bude o něco krásnější.
      Z bílých bylo pro mne jednoznačnou jedničkou Chardonnay 2012 v pozdním sběru, sur-lie, barrique. Ve vůni nazrálé ovoce s vanilkovými a jemně minerálními tóny. V chuti citrusy, jemná vanilka a karamelový „štych”. Šťavnaté a výrazně pikantní víno s delším, elegantním závěrem. I tomuto chardonnay bude slušel ještě několikaměsíční ležení v láhvi. Víno zrálo 15 měsíců v barikovém sudu z francouzského dubu.
      Růžová vína zastupovala Frankovka rosé 2014 v pozdním sběru. Suchá a lehčí „růžovka” (jen 10,8 % alkoholu). Ve vůni převládaly tmavé třešně s jemnou pecičkou. V chuti trošku tenčí, ovocná (tmavé peckoviny) a zřetelně pikantní. Osvěžující pití pro teplé letní dny.
      Na závěr jsme ochutnali tři červená vína. Nejprve Cabernet Moravia 2013 v pozdním sběru. Zdařilé víno z odrůdy, kterou Staňa v letech po výsadbě příliš nemiloval. Ale myslím, že se s ní již sblížil. Ve vůni kořenité tmavé ovoce s jemným dotykem čokolády. V chuti výrazně ovocné, měkce pikantní se středně dlouhým závěrem. I toto víno, které zrálo rok ve velkém sudu, má před sebou ještě hezčí budoucnost.
      O poznání pitelnější již nyní byla Frankovka 2013 v pozdním sběru. Ve vůni tmavé peckoviny a jemná čokoláda. V chuti plnější, uhlazené tmavé ovoce (peckoviny) a decentní čokoládové tóny. Příjemně pitelné víno na dlouhý večer.
      A na závěr Rulandské modré 2012 v pozdním sběru. Víno z výrazně vyzrálé suroviny (cukernatost moštu byla 26 °NM) vonělo po tmavé lesní směsi. V chuti bohatě ovocné, uhlazené a měkce pikantní. Již nyní opravdu elegantní víno zrálo dva roky v použitém barikovém sudu.
      Mnohé jsme ještě večer přechutnali, občas poopravili názor na některá vína a konstatovali, že ani s rostoucí produkcí se kvalita Staňových vín nemění. A to například loňský ročník, který jsme večer nejčastěji ochutnávali, dal drtivě většině vinařů pořádně zabrat. Takže se těšíme na   Staňovu 12. řízenou degustaci zase za rok.
      Tak ještě hodnocení „vrcholového týmu”:
Muškát Ottonel a Ryzlink rýnský – 8,9 bodu (z 10 možných), Chardonnay 2012 sur-lie, barrique a Ryzlink vlašský 2014 – 8,8 b, Sauvignon 2014, Rulandské šedé 2014 a Rulandské modré 2012 – 8,7 b., Frankovka 2013 a Müller Thurgau – 8,6 b., Tramín červený – 8,5 b., Cabernet Moravia – 8,4 b., Veltlínské zelené – 8,2 b. a Frankovka rosé – 8,1 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist