Koncentrovaná krása z jihu Španělska

23. 2. 2009

Nejjižnější Španělsko se nám bohatě představilo ve své plné kráse. Šest vín z oblasti Jerez D.O. a pět z další vinařské oblasti bohaté na plná, převážně sladká vína – Málaga D.O.

Magdaléna Gulová z dovozní společnosti eSolutions, s.r.o. přivezla do Viničního altánu suchá i sladká vína z jihu Španělska prvotřídní kvality. Tak rozsáhlá prezentace těchto vín se zde ještě nekonala, což jistě ocenila většina přítomných v zaplněném „hlavním sále“. Frederik Vaněk nám představil vína z vinařství Marqués del Real Tesoro v Jerezu (Sherry), jeho kolega Karel Peyr pak pět produktů z Bodegas Quintapenas v Málaze.

Nejprve jsme ochutnávali vína sherry, a samozřejmě jsme začali suchými, která nejsou u nás tak známá i oblíbená. Vstupní Fino Tio Mateo z odrůdy Palamino zrálo přes pět let (biologicky – pod „florem“) v dubových sudech. Velmi suché víno s květinově-kořenitou vůní i chutí, v níž se dal rozpoznat nádech lískových ořechů. Pro mnohé poněkud nezvyklá chuť, ke které je třeba se „propít“.

Také další suché sherry, Manzanilla La Guita, bylo vyrobeno stoprocentně z odrůdy Palomino. Víno zrálo přes 3 roky biologicky v dubových sudech. Ve srovnání s předchozím sherry na mne působilo více svěžím a elegantnějším dojmem. Ve vůni i chuti opět květiny, náznak sušeného ovoce a také jemně mandlová dochuť.

Třetí sherry čistě z odrůdy Palomino, Amontillado Del Principe, má již tmavě jantarovou barvu, neboť zrálo v dubovém sudu neuvěřitelných více než 17 let (nejdříve přes 8 let biologicky a poté oxidační metodou). Ve vůni jsou cítit lískové oříšky a jemné hrozinky, v nesmírně vyzrálé suché chuti se k oříškům a hrozinkám přidávají také datle a také stopa dalšího přezrálého ovoce. Nesmírně delikátní, velmi alkoholické (18,5 %) a krásně elegantní víno. Pro mne jednoznačná jednička celého večera.

Sladké Oloroso Almirante (Palomino – 80 %, Pedro Ximénez – 20 %) zrálo oxidativní metodou opět dlouhých více než 17 let. Vonělo po oříšcích, hrozinkách, datlích a jemné vanilce. V chuti jen jemně nasládlé, hutné a plné různého sušeného ovoce, oříšků a vanilky.

Jerez Dulce Cream Royal tmavě hnědé barvy (75 % Palomino a 25 % Pedro Ximénez) jistě uspokojilo širší spektrum milovníků sladkých sherry. Víno zrálo přes 17 let v dubových sudech s pomocí oxidační metody. Ve vůni sušené ovoce a náznak barikových tónů, v sladké a hladké chuti převládají hrozinky a lískové oříšky, především v příjemné a poměrně jemné dochuti.

Pedro Ximénez Viejo je koncentrovaná klasika nejen stylu sherry, ale samotné chuti tohoto vína. Zrálo přes 12 let v dubovém sudu oxidativní metodou. Víno má velmi hutnou tmavou barvu, stejně tak i vůni (koncentrované datle a hrozinky). Ve výrazně sladké chuti (90 g zbytkového cukru na litr) cítíme opět datle, hrozinky, ale také velmi příjemný nádech sušených švestek. Špičkový koncentrát sladkých vůní a chutí.

Po nejsladším sherry následovala jen o něco méně sladká málaga. Montes de Málaga Pajareta Cream z odrůd Pedro Ximénez (80 %), Moscatel (19 %) a Rome (1 %) zrálo tři roky v dubovém sudu. V lehce naoxidované vůni byly cítit lískové oříšky a hrozinky, v nasládlé a identické chuti (70 g zbytkového cukru na litr) bylo překvapivě pikantní.

Následující Málaga Oro Vijejo mělo nejen výrazně tmavší barvu, ale také koncentrovanější vůni (datle, hrozinky, náznak čokolády, jemné koření) a chuť (lehce pikantní datle). Nejsladší víno večera (190 g zbytkového cukru na litr).

Po nejsladším pak nejsušší víno – byl to poněkud šok, takže jsem se musel k vínu Quintapenas Málaga seco vrátit až úplně nakonec. Stoprocentní Pedro Ximénez, nulový cukr, lehce nazlátlá barva a jemně květinově-kořenitá vůně. V suché chuti výraznější kombinace květin, ovoce a decentních tónů oříšků a mandlí.

Závěr obstaraly dvě krásně aromatické málagy z odrůdy Moscatel. Nejprve Junkito Málaga Pálito Dulce Natural. Stoprocentní Moscatel se 70 g zbytkového cukru na litr, světle slámové, nasládlé a příjemně pikantní víno s muškátovo-ovocnými tóny ve vůni i chuti. Mile svěží víno s jemným podílem citrusů v dochuti. Víno s asi nejlepším poměrem ceny a kvality ze všech ochutnávaných.

A definitivní závěr opět v muškátovém stylu. Quintapenas Málaga Moscatel Plata, koncentrované muškátové víno s bohatým obsahem zbytkového cukru (150 g/l) a krásnou a plnou vůní (med, citrusy, náznak meruňky). V chuti bohatě sladké, jemně pikantní (zlaté hrozinky, citrusy, med, sušené meruňky). Příjemně atraktivní sladká tečka za krásnými víny z jižního Španělska, která si zaslouží za nějaký čas reprízu. Nejen s dalšími víny, které na nás ještě čekají. Je to nesmírně příjemný a zajímavý zážitek, který je třeba patřičně vychutnat. I když ne každý má na to připraveny své chuťové buňky.

Hodnocení „vrcholového týmu“:

Amontillado Del Principe – 9,3 bodu (z 10 možných), Pedro Ximénez – 9,1 b., Junkito Pale Cream – 9 b,, Pajarete Cream a Moscatel Plata – 8,8 b., Oloroso Almirante a Malaga Oro Viejo – 8,7 b., Cream Royal – 8,6 b., La Guita – 7,9 b. a Fino Tío Mateo – 7,8 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist