Konečně i novinky z Vondrákova sklepa

18. 3. 2013

      Mělnický vinař Luděk Vondrák se nikterak netajil tím, že loňská „normální” sklizeň mu konečně umožnila vyrobit dostatečné množství vína, aby mu alespoň částečně nahradila velké ztráty (mrazy, choroby) z předchozích ročníků. A tak jsme měli možnost téměř jako první ochutnat devět mladých vín z ročníku 2012 z celkového počtu 12 vzorků.
      Je samozřejmé, že těmto čerstvě nalahvovaným vínům musíme dát ještě nějaký čas, aby ukázala, co v nich skutečně je. Nicméně pět z nich ukázalo již nyní výborný potenciál.
      Zavínili jsme se trošku netradičně růžovým vínem, konkrétně to bylo Cuvée Turbovická rosé 2012. Jakostní víno z odrůd Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Suché, ovocně-minerální ve vůni. V chuti ovocné, jemně nasládlé a lehce pikantní v závěru na patře.
      Velmi zajímavý byl Tramín červený 2012 v pozdním sběru. Suchý tramín s ovocnou vůní s kořenitými tóny, stejně tak chutí. V těle poměrně plný s pikantní dochutí. Víno určitě zaujme i mnohé z těch, kteří se jinak vyhýbají aromatickým odrůdám.
      Rozhodně nejlepším z ochutnávaných mladých vín bylo Rulandské bílé 2012 v pozdním sběru. Suché víno s malinko vyšším zbytkovým cukrem (5,6 g/l) a zřetelnou kyselinou (7,1 g/l) nabídlo ve vůni nazrálé jižní ovoce. Bohaté ovocné tělo, šťavnaté a boubelaté s příjemně svěží a pikantní dochutí.
      Velmi perspektivní a již nyní dobře pitelný (večer jsme ho znovu přechutnávali) byl Ryzlink rýnský 2012 v pozdním sběru. Víno asi na hranici suchého a polosuchého (analytické hodnoty ještě nebyly známy) mělo ovocnou vůní (broskve, meruňky). Rovněž tak chuť, v níž byly navíc výraznější tóny lipoviny.  Tělo šťavnaté, lehce nazrálé s pikantním závěrem.
      V konfrontaci ryzlinků vyšel přece jen vítězně ten o šest let starší – Ryzlink rýnský 2006 ve výběru z hroznů, absolutní vítěz u „vrcholového týmu” na loňské degustaci. „Víno s velmi vyrovnaným poměrem zbytkového cukru a kyselin (7,3 a 7,4 g/l) a s bohatou vůní ovoce (citrusy) a lipového květu. V chuti zakulacené, vyzrálé, extraktivní (27 g/l bezcukerný extrakt) a lehounce nasládlé, ale také plné pikantní kombinace citrusů a lipoviny. Víno je na vrcholu a ještě nějaký čas na něm vydrží.” Tak to je moje loňské hodnocení. Dnes bych na něm změnil jen to, že přibylo více medových tónů.
      A ještě jeden Ryzlink rýnský. A to z ročníku 2012 v pozdním sběru, ale oproti prvnímu byl s vyšším zbytkovým cukrem (přes 28 g/l). Ve vůní nazrálé světlé ovoce plus medové tóny. V chuti sladší, ovocně-minerální a šťavnatý. Závěr má přeci jen pikantní, ale uvítal bych o něco méně zbytkového cukru.
      Toho mělo Rulandské šedé 2012 v pozdním sběru ještě více (36,7 g/l) při stejné kyselině (7 g/l). Vůně bohatá, ovocně-minerální. Stejně tak chuť, navíc hodně zakulacená, plná a jemně pikantní v závěru. Víno se bude ještě vyvíjet, jsem přesvědčen, že jen v dobrém.
      Obě ještě nezatříděná červená byla opravdu hodně mladá, takže z tohoto pohledu je musím i hodnotit. Svatovavřinecké 2012 mělo cukernatost moštu asi 20 °NM, bylo doslazeno na 22 °NM. Ve vůni tmavé peckoviny, chuť ovocná, lehounce zakulacená a spíše lehčí. Tělo uhlazené, a celkově je víno již nyní příjemně pitelné na delší trať.
      O malinko lepší mi připadal Modrý Portugal 2012. Cukernatost moštu na úrovni Svatovavřineckého. Ve vůni jemné tmavé peckoviny. V tělo trošku tenčí, ovocné a jemně nasládlé. Opět pro běžné pití, potřebuje ještě pár měsíců ležet v láhvi.
      Závěr byl zřetelně sladší. Kerner 2012 ve výběru z hroznů měl kolem 40 g/l zbytkového cukru. Ve vůni byly zřetelné ovocné, lipové a jemné medové tóny. Také ovocná chuť nabízí jemnou lipovinu a med. Dochuť je jen malinko pikantní, ale nese i minerální stopu.
      Ryzlink rýnský 2007 v botrytickém výběru jsme ochutnali již před rokem: „Polosladké víno (26,7 g/l zbytkový cukr) s výrazným alkoholem (14,8 %) a dostatečnou kyselinou (7,6 g/l). Ve vůni medově-minerální na vyzrálém ovocném základě. V chuti identický, pikantní s krásnou stopou ušlechtilé plísně.    Mohutný bezcukerný extrakt – 34,5 g/l, což poněkud zahaluje do příjemného závoje vysoký alkohol.” Co k tomu po roce dodat. Jen to, že jde o opravdový lék!
      A o definitivní (sladkou) tečku se postaralo víno ve stylu slámového, které jsme ochutnali rovněž v březnu 2012 Svatovavřinecké 2007. Něco nového proti loňsku asi nemohu říci: „Poměrně nízký (na slámové víno) zbytkový cukr – jen 43 g/l, ale zato vyšší alkohol (14,5 %), příjemná kyselina (asi 6 g/l). Ve vůni medově bylinné s troškou sušených švestek a datlí. V chuti samozřejmě nasládlé (ne přeslazené), a opět kombinace medu a bylin se špetkou koření.    Víno je stále pikantní se svěží dochutí. A abnormálně extraktivní – 51,7 g/l bezcukerného extraktu.” Jen dodávám, že marmeládové tóny byly již o něco výraznější.
      Tečka za příjemným večerem se sympatickým vinařem to bylo opravdu ušlechtilá. A ještě hodnocení početně velmi oslabeného „vrcholového týmu”:
Ryzlink rýnský 2007, botrytický výběr – 9,2 bodu (z 10 možných), Ryzlink rýnský 2006, výběr z hroznů a Rulandské bílé 2012 – 9,1 b., Ryzlink rýnský 2012 (polosuchý) a Svatovavřinecké „slámové” – 8,9 b., Rulandské šedé 2012 a Kerner 2012 – 8,8 b., Ryzlink rýnský 2012 (polosladký) – 8,7 b., Tramín červený 2012 – 8,6 b., Modrý Portugal – 8,3 b., Svatovavřinecké 2012 – a Cuvée Turbovická rosé – 8 bodů.
Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist