Konfrontace vůní a chutí – ze Slovenska

11. 9. 2008

Po dlouhé době jsme ve Viničním altánu opět ochutnali slovenská vína. V tomto případě z jihoslovenského Veľkého Krtíše. Ing. Peter Pál z tamního vinařství Agro-Movino nám přijel osobně představit tucet vín – sedm bílých, jedno růžové a čtyři červená. Vydatně mu asistoval firemní kolega Štefan Hutkai, a také pražský prodejce těchto vín, častý host ve Viničním altánu Jan Martínek.

Několik prezentovaných vín bylo průměrných, frankovka v jednom vzorku zápasila s technologickou vadou, ale většina vín byla nadprůměrná. Minimálně tři mne velmi oslovila a polaskala moje mlsné patro.

Jakostní Novogriendis biele 2007, nasládlé cuvée odrůd Veltlínské zelené, Müller Thurgau a Muškát moravský, bylo ovocité, avšak málo pikantní se slabou hořčinkou v závěru. Víno na běžně pití pro ty, kteří dávají přednost trošku vyššímu zbytkovému cukru (12 g).

Následující Rizling rýnský 2006, neskorý zber, byl naopak suchý, ovocně-minerální ve vůni, v chuti se slabými petrolejovými tóny. Málo šťavnatému vínu s nízkým alkoholem (11,5 %) poněkud chybělo tělo.

Mnohem pikantnější v chuti bylo Rulandské biele 2006, výber z hrozna. Suché víno s broskvovo-meruňkovou vůní bylo zakulacené, suché, ale opět s nízkým alkoholem, který mu trochu ubíral na těle.

Dost netypické bylo Chardonnay 2006, neskorý zber. Mělo zcela vyrovnaný poměr zbytkového cukru a kyseliny, již „normální“ alkohol (12 %), ale zvláštní, kořenitou chuť s téměř kouřovým zabarvením. Zajímavé, ale pro někoho malinko „podezřelé“ víno.

Muškát moravský 2006, výber z hrozna potěšil příjemnou „muškátovou“ vůní kombinovanou sladkými citrusy. V chuti velmi pikantní, působil spíše jako polosuché víno díky více než 6 g kyseliny. Opravdu nízký alkohol (10,5 %) i tomuto víno ubíral na boubelatosti.

Tramín červený 2006, bobuľový výber opět lákal krásnou, velmi bohatou chutí (růže, minerální až botrytické tóny). Příjemně plný tramín, jemně pikantní a zřetelně botrytický. Velmi elegantní víno.

Polosuché jakostní rosé Novogradiensis 2007 vonělo po peckovinách se smetanovým jogurtem. Cuvée z Zweigeltrebe a Rulandského modrého bylo lehce nasládlé, v chuti jemné peckoviny a ještě zřetelné tříslo. Celkem příjemná ovocná „růžovka“, která potřebuje o nějaký ten stupeň více nachladit.

Červené cuvée (Cabernet Sauvignon, Frankovka a Svatovavřinecké). Nečekaně pěkné červené pro běžné pití. Ve vůni peckoviny a jemné koření. v chuti lehce nasládlé (9 g zbytkového cukru), ovocné s příjemnou tříslovinovou stopou po peckovinách.

Potěšila mne také Frankovka modrá 2006, výber z hrozna. Tedy až z druhé láhve (první byla výrazně naoxidovaná). Ve vůni vyzrálé peckoviny, jemné koření (paprikové tóny). V chuti nazrálé třešně a višně, již nyní se začíná v těle zakulacovat. Má však před sebou ještě lepší budoucnost, i díky téměř 5 gramům kyseliny a „normálnímu“ alkoholu (12 %).

Svätovavrinecké 2006, neskorý zber bylo na první doušek ještě příjemnější. Ve vůni nazrálé tmavé ovoce v marmeládové formě, v chuti pikantní tmavé peckoviny se zřetelnou kyselinkou v dochuti. Ještě divoké, ale velmi nadějné víno – počítám do roka.

Cabernet Sauvignon 2006, neskorý zber, zaujal nízkým alkoholem (11 %) a vysokou kyselinou (6,4 g). Ve vůni ještě atraktivní (tmavé peckoviny, káva, čokoláda). V ovocném těle sice zřetelně pikantní, ale tenčí s krátkým závěrem. Vínu chybí alkohol a trochu více bezcukerného extraktu. Tady jsem čekal více.

I ze Slovenska přišla závěrečná sladká tečka. Měla podobu ledového Ryzlinku rýnského 2006. Ještě několik dní – a byl by to kvůli hodně pozdnímu sběru již ročník 2007. „Hruškové“ víno ve vůni i chuti, pikantní a kořenité (jako v ovocném koláči). Překvapivé svěží víno s více než 70 g zbytkového cukru.

Opravdu mazlivá tečka za příjemným večerem slovenských vín. Určitě nebyl poslední!
A hodnocení „vrcholového týmu“:

Rizlink rýnsky, ľadové víno – 8,9 bodu (z 10 možných), Tramín červený, bobuľový výber – 8,4 b., Svätovavrinecké – 8,3 b., Muškát moravský – 8,2 b., Frankovka modrá a Chardonnay – 8 b., Cabernet Sauvignon – 7,8 b., Novogradiensis červené – 7,7 b., Rulandské biele – 7,5 b., Novogradiensis rosé a Rizlink rýnsky, výber z hrozna – 7 b. a Novogradiensis biele – 6,5 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist