Královský večer Solarisů

29. 5. 2019

      Po dvou letech jsme měli ve Viničním altánu opět možnost ochutnat vína čejkovického „čtvrtečníka” Lukáše Hlineckého. Tentokrát jich bylo deset – osm bílých a dvě červená. Vína z ročníků 2016, 2017 a 2018.
     Nejprve jsme se zavínili Sylvánským zeleným 2018, suchým kabinetním vínem s vůní po sušených jablíčkách s bylinnými tóny. Chuť lehce nasládlá, ovocná (sušené plody) se stopou medu, v závěru pak měkce pikantní.
     Zřetelně suché bylo rovněž Chardonnay 2018 v pozdním sběru. Vůně lehce ovocná s jemnou minerální stopou. Také v chuti bohatě ovocné (lehounký dotyk citrusů), malinko nasládlé a měkce pikantní.
      O poznání víc mi chutnal Ryzlink rýnský 2017 v pozdním sběru. Formálně ještě suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (7,9 g/l) a ovocně-minerální vůní s lehkým dotykem citrusů. V ovocné chuti byly cítit jemné citrusy. Zřetelná byla i lehká mineralita a decentní grepová hořčinka v koncovce.
      Rulandské šedé 2018 v pozdním sběru bylo polosuché s nižší kyselinou (5,7 g/l). Ve vůni výrazně aromatické jižní ovoce. V chuti identické, šťavnaté a měkce pikantní.
      Polosuchý až polosladký (14,3 g/l zbytkového cukru) Tramín červený 2017 v pozdním sběru nabídl „klasickou” tramínovou vůni – čajová růže, exotické liči a citrusy. V nazrálejší a lehce nasládlé chuti opět růže, liči a jemné citrusy. V závěru bylo víno jen malinko pikantní.
      Nesmírně zajímavé bylo porovnávání tří vín z odrůdy Solaris. Nejprve jsme ochutnali ročník 2017 v pozdním sběru, formálně suché víno (8 g/l zbytkového cukru a 7,6 g/l kyselin) s vyšším alkoholem (13,5 %). Ve vůni lehounce kořenité citrusy s náznakem medu. V chuti pikantní vyzrálé ovoce, především citrusy. Velmi svěží víno s lehkou „grepovinkou” v závěru na patře.
      Následoval Solaris 2016 ve výběru z hroznů, víno již polosladké s vysokým alkoholem (14,5 %). Ve vůni medové ovoce s jemnou kořenitostí. V bohaté a nasládlé chuti jsem cítil medové kompotované ovoce s měkce pikantní koncovkou. Z tohoto vína zrálo 15 % v sudu.
      Jedničkou mezi trojkou Solarisů, ale i celého večera byl jednoznačně Solaris 2018 ve výběru z bobulí. Vysoký zbytkový cukr (77,6 g/l) a průměrná kyselina (6,8 g/l). Ve vůni sušené medové ovoce se stopou květního pylu. Ve sladké a bohaté chuti bylo víno ovocně-medové, měkce pikantní. Pociťově nepůsobilo tak sladce jako vypovídá údaj o zbytkovém cukru. Opravdová delikatesa.
      Ze svou červených mi více chutnalo to první – Cuvée Morabernet 2017, zemské víno z odrůd Cabernet Moravia a Alibernet. Ve vůni kořenité tmavé ovoce se špetkou čokolády. V identické chuti bylo víno měkce pikantní s ještě zřetelnými tříslovinami.
      Více jsem očekával od Rulandského modrého 2016 v pozdním sběru. V příjemné vůni jsem cítil jemně kořenité tmavé peckoviny. V ještě dost pikantní chuti, která byla sice poměrně uhlazená, ale možná trošku kratší, byla opět kombinaci kořenitých tmavých peckovin s čokoládovým „štychem”. Alespoň další rok ležení v láhvi by možná pomohl vínu více za zakulatit.
       Především díky trojici Solarisů byl pro mne večer s víny Lukáše Hlineckého velmi zajímavý.
     Vína čejkovického vinaře Lukáše Hlineckého ocenil kompletní „vrcholový tým” takto:
Solaris 2018 – 9,1 bodu (z 10 možných), Ryzlink rýnský 2017 – 8,9 b., Rulandské šedé 2018, Solaris 2016 a Solaris 2017 – 8,8 b., Tramín červený 2017 a Cuvée Morabernet – 8,7 b., Chardonnay 2018 a Rulandské modré 2016 – 8,6 b. a Sylvánské zelené 2018 – 8,5 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

 

TOPlist