Krásná a štědrá nadílka od Kubíků
12. 1. 2011
O moravské rozloučení s ochutnávkami vín ve starém roce 2010 se postaralo Vinařství Kubík z Velkých Bílovic. A bylo to rozloučení stylové – nejen s výbornými víny, ale také s předvánoční tombolou a občerstvením.
Zástupce vinařství, Kubíkova „pražská spojka“ Jan Vorba, nám představil jedenáct vín – sedm bílých, jedno růžové a tři červená, s výjimkou předposledního „zweiglu“ všechna z ročníku 2009.
Bílou sedmičku zahájil Ryzlink rýnský v pozdním sběru. Suché víno s velmi vyváženým poměrem cukrů a kyselin (6,5 g/l a 6,7 g/l). Ve vůni ovoce (citrusy) s lehounkým závojem minerálů. V lehce šťavnatém těle je bohatě ovocný, suchý a pikantní. Příjemné zavínění.
Následovalo Rulandské šedé v pozdním sběru, od Kubíků tradičně výborné. Tentokrát polosuché (8,9 g/ zbytkového cukru) s bohatou vůní tropického ovoce (včetně banánu). V chuti měkce ovocné, jen lehounce nasládlé, ale pikantní a šťavnaté víno s delší dochutí.
Pěkný byl rovněž polosladký (13,4 g/l zbytkového cukru) Aurelius ve výběru z hroznů. Ve vůní vyzrálé světlé ovoce, včetně sušených meruněk, s nádechem medu. V chuti přechází ovoce spíše do sladkých citrusů. V těle zakulacené, lehce pikantní víno pro slavnostnější posezení.
To svým způsobem platí i o Ryzlinku rýnském ve výběru z hroznů s ještě výraznějším zbytkovým cukrem (23 g/l). Víno bohaté ve vůni (meruňky, broskve, v závěru lipovina) i chuti (nazrálé světlé ovoce s převahou citrusů). Velmi pikantní a šťavnatý ryzlink s plnou a delší dochutí.
A další výborné, u mne ještě lepší víno – Chardonnay 2009 ve výběru z hroznů. Polosladké (16,5 g/l zbytkového cukru) s příjemnou kyselinkou (6,3 g/l), výraznou vůní jižních plodů a s jemnou mineralitou. V bohaté chuti nazrálé ovoce, pikantní a šťavnaté s hezky zakulacenou dochutí. Pochutnal jsem si…
Tramín červený ve výběru z hroznů byl polosladký (13,8 g/l zbytkového cukru), ale s nižší kyselinou (4,5 g/l). Čistá a klasická aromatika (žlutá růže, bergamotová silice), opravdu krásná. V chuti byl problém s nižší kyselinou a výraznějším alkoholem (14 %) – jinak pěkný základ včetně přezrálého hroznu v dochuti byl poněkud oslaben nízkou pikantností, navíc malinko zastřenou alkoholem. Škoda!
Výrazně sladká Pálava ve výběru z bobulí (50,2 g/l zbytkového cukru) byla opět mimořádně zdařilá, a to díky čistotě vůně i chuti, ale také milé pikantnosti. Převládaly citrusy v medovém kabátku, v dochuti vystrkovala růžky i jemná mineralita. Velmi sváteční víno!
Růžová Frankovka v pozdním sběru byla polosladká (29,7 g/l zbytkového cukru), což rozhodně není pro mne ideální parketa. Nicméně po ochutnání jsem ji vzal na milost díky krásné vůni (jahody v jogurtu) i poměrně pikantní chuti. V zakulaceném těle převládaly nasládlé jahody a špetka višní. Dochuť byla delší, sladká a zároveň s jemně vyčuhující kyselinkou. Roséčko působilo spíše jako polosuché víno.
Prvním červeným byl Cabernet Moravia v pozdním sběru. Ve vůni zralé tmavé peckoviny s kořenitou stopou, v níž převládala sušená zelená paprika. V chuti bylo víno poměrně ovocné se zřetelnou kořenitostí a výraznější kyselinkou v dochuti. Víno musí ještě zrát v láhvi, aby se zjemnilo a zakulatilo. Minimálně tak za rok bude v ideální kondici!
Červený závěr mne rozhodně potěšil. Nejprve Zweigeltrebe 2008 v pozdním sběru, barrique. Ve vůni tmavé peckoviny s vanilkou. V chuti spíše bohatší tmavá lesní směs, vanilka a elegantní stopa karamelu. Víno zrálo 9 měsíců v bariku z francouzského dubu a následně další tři měsíce v použitém (tříletém) bariku. Nebyl to ideální rok na červená vína, nicméně po ročním ležení v láhvi rozhodně potěší, minimálně milovníky červených moravských vín.
Neustále hovořím o to, že mi chutnají kvalitní moravské merloty. Zatím jich není mnoho, ale přibývají. Jedním z nich je i Kubíkův Merlot 2009 ve výběru z hroznů, barrique. Krásná ovocná vůně (vyzrálé ostružiny), stejně jako chuť bohatá na tmavou lesní směs (ostružiny, borůvky). Zatím ještě velmi mladé víno, které zrálo 12 měsíců v novém bariku, je v dochuti velmi pikantní, ale má krásně našlápnuto. Určitě se zařadí mezi nejlepší moravské merloty z ročníku 2009.
A to je hezká tečka nejen za večerem s Kubíkovými víny, ale také za dlouhou sérií degustací ve Viničním altánu v roce 2010. A už se těším na první v novém roce – jak jinak než s moravskými víny!
A ještě poslední hodnocení „vrcholového týmu“ v roce 2010:
Merlot 2009 – 9,1 bodu (z 10 možných), Chardonnay 2009 – 9 b., Pálava – 8,9 b., Ryzlink rýnský 2009 ve výběru z hroznů – 8,8 b., Zweigeltrebe – 8,7 b., Tramín červený – 8,6 b., Rulandské šedé a Aurelius – 8,5 b., Ryzlink rýnský 2009, pozdní sběr a Cabernet Moravia – 8,3 b. a Frankovka rosé – 8,2 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý