Krásná Sicílie ve všech barvách i chutích
29. 8. 2011
Jednu z největších návštěv v historii degustací ve Viničním altánu jsme zažili na vína ze Sicílie, která dováží společnost Batero, s.r.o. Její majitel Lubomír Rosenberg není ve Viničním altánu žádným nováčkem, stejně jako sicilská vína ze známého vinařství Cantine Pellergrino. Tentokrát jsme ochutnali tucet vín včetně jedné čerstvé novinky v podobě perlivého Moscato Sicilia. Jako již tradičně, i tentokrát to byl velmi pěkný vinný zážitek. Pro milovníky bílých, červených, suchých i sladkých vín.
Nejprve nás čekala „bílá čtyřka“ v čele s vínem Tareni del Duca Inzolia 2009 IGT. V trošku „pomalejší“ vůni bylo cítit nazrálé světlé ovoce s lehkou minerální stopou. Nazrálé ovoce bylo zřetelné i v poměrně plné chuti. Tělo mělo zakulacené, nechyběla špetka minerálů a v závěru byla zřetelná decentní pikantnost. Pěkně pitelné víno za dobrou cenu.
Ještě o něco atraktivnější bylo Dinari del Duca Grillo 2009 IGT. Tady převládaly citrusové tóny ve vůni i v chuti, a navíc trocha vanilky, neboť toto plnější a příjemně pikantní víno zrálo nejen v nerezu, ale i v dubu. Opět výborný poměr cena/výkon!
A tento parametr byl ještě lepší u následujícího Dinari del Duca Chardonnay 2009 IGT. Ve vůni „máslové“ ovoce a tóny sladké kukuřice. V těle nazrálé, plnější se stopou vanilky a kukuřice v pikantní dochuti. Víno zrálo 4 měsíce v barikovém sudu, a poté v láhvi.
Nejlepším klasickým bílým vínem večera bylo rozhodně cuvée Tripudium Bianco 2007 IGT, kombinace odrůd Grillo, Chardonnay a Zibbibo. O vyzrání vína jasně hovořila zlatavá barva, ve vůni pak uleželé ovoce, máslové a vanilkové tóny. V chuti víno doslova laskalo uhlazeností, plným tělem a pikantním závěrem. Krásná kombinace světlého ovoce, vanilky a jemných minerálů. Víno zrálo v nerezu a poté 4 měsíce v barikovém sudu.
A po bílé, klasická „červená čtyřka“. Prvním vínem bylo Tareni del Duca Nero d’Avola 2009 IGT. Známá sicilská odrůda, vůně lesní směsi (ostružiny, trochu borůvek). V chuti měkce ovocné, uhlazené s lehkou pikantností v závěru. Víno zrálo v sudu, nerezu i v betonových kádích. A před expedicí ještě krátce v láhvi. Velmi pitelné víno za dobrou cenu.
Dinari del Duca Nero d’Avola 2008 IGT bylo o poznání sofistikovanější. Ve vůní se otvíralo pozvolna (z živočišných tónů) až do ovoce a jemných minerálů. V chuti plné, bohaté, vyzrálé ovoce i tóny kůže. Tady si již můžete víno více vychutnávat!
A poté můj oblíbenec, výborné víno za velmi dobrou cenu: Dinari del Duca Syrah 2008 IGT. Krásná vůně peckovin se stopou griotky. Chuť plná měkce ovocných tónů, kombinace peckovin a tmavé lesní směsi. Již uhlazené víno s jemnou pikantností v dochuti.
Opravdovou sicilskou lahůdkou je víno Tripudium Ross 2006 IGT. Cuvée odrůd Nero d’Avola, Syrah a Cabernet Sauvignon upoutalo již svou bohatou vůní (vyzrálé peckoviny, stopa čokolády a kávy). Chuť vše jen potvrdila. Byla to velmi elegantní kombinace lesních plodů a peckovin, uhlazené tělo s jemnými a již sladkými tříslovinami v dochuti. Víno zrálo 12 měsíců v bariku a poté ještě v láhvi. Tento syrah je již plně připraven na nesmlouvavý útok vašich chuťových buněk!
Závěr byl sladký a ještě sladší. Malvasia Sicilia, Vino Liquoroso IGT mělo 16 % alkoholu, v kořenité vůni převládaly citrusy, především jejich kůra. Víno sladké, v chuti kořenité s převahou citrusových tónů.
O něco pitelnější i pro širší okruh zájemců bylo víno Panteleria Moscato Liquoroso 2009 V.L.Q.P.R.D. (15 % alkoholu), které bylo vyrobeno ze známé odrůdy Muškát Alexandrijský, a dělalo jí čest. Ve vůni příjemné muškátové tóny a citrusy. V chuti identické, jen lehce kořenitější. Velmi sladké, ale opravdu delikátní víno.
A ještě jednou muškát, tentokrát ve stylu piemontského Moscato d’Asti, v tomto případě ze Sicílie. Víno Zebo Moscato Sicilia IGT mělo pouze 6 % alkoholu a jemně muškátovou vůni se zřetelnými tóny čerstvých citrusů. Jemné perlení, chuť sladkých citrusů. Svěží, lehké a rozhodně nepřeslazené víno, které v létě rozhodně osvěží.
A na závěr definitivní sladká tečka – slavná Marsala, v tomto případě Top Fine Rubino DOC. Alkoholizované víno (18 %) z odrůdy Nero d’Avola vše naznačilo již svojí barvou. Ve vůni tmavé višně, griotkové tóny a koření. Jemné peckoviny v chuti, která je hladká, lehce kořenitá s jasnými griotkovými tóny. Toto výborné víno zraje minimálně 5 let (systémem solera jako u španělské sherry) v sudech z francouzského dubu značky Alier. Krásná tečka za utěšeným, a pro některé hosty i velmi náročným vinným večerem.
A takto hodnotil vína „vrcholový tým“:
Tripudium Rosso – 9,4 bodu (z 10 možných), Marsala Top Fine Rubino a Dinari del Duca Syrah – 9,2 b., Tripudium Bianco – 9,1 b., Dinari del Duca Chardonnay a Panteleria Moscato – 8,8 b., Tareni del Duca Nero d’Avola – 8,7 b., Dinari del Duca Grillo a Malvasia IGT – 8,6 b., Moscato Sicilia – 8,5 b. a Tareni del Duca Inzolia – 8,4 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý