Krásné tóny od Balatónu
24. 5. 2012
Pěkné i poučné je postupné seznamování se s maďarskými vinaři, jejich výborná vína dováží společnost VINORUM, s.r.o. Tentokrát nás Kristian Ujlaki ve Viničním altánu potěšil víny z rodinného vinařství Figula z oblasti Balatónu. A nejen víny. Představili je totiž přímo maďarští hosté – János Figula, bratr vinaře Mihály Figuly ml., a také sommelier vinařství Andreás Köles. Jinými slovy řečeno – umocněný zážitek z vína.
O vinařství a celé oblasti kolem jezera Balatón by se dalo psát dlouho, ale můj prostor je omezen. Takže soustředím se na vína.
Kdo si myslel, že v této známé maďarské oblasti produkují jen bílá vína, byl opět vyveden z omylu. Právě červená vína u nás nejvíce bodovala, třeba bílá i růžové jim skvěle sekundovala.
Bílá vína byla ve znamení Ryzlinku vlašského (abych byl přesný – Olaszrizlinku). Ochutnali jsme tři, každý v jiném stylu a z odlišných půdních i klimatických podmínek. Moc zajímavé a chutné!
Nicméně vstupním vínem byl Pinot Gris 2009, který nás okamžitě potěšil nazrálou vůní a chutí v ovocně-minerálním stylu. Měkce plné tělo, jemně nasládlé a kulaté v dochuti. Mazlivé víno, kterému by možná slušela o něco větší pikantnost v závěru.
A po něm první „vlašák” – Figula Olaszrizling 2011. Výrazně mladší, zřetelně pikantnější. Příjemně ovocné víno (světlé peckoviny, květy – prý mandloní) s jemnou minerální stopou ve vůni i chuti. Mladé, středně plné víno s pikantní dochutí, vyráběné reduktivní metodou, tedy s minimálním přístupem kyslíku.
Po něm Figula Arácsi Olaszrizling 2009, víno z jiného terroiru, vyráběné zcela jinou metodou. Tedy klasicky: spontánní kvašení v nerezových tancích pomocí přirozených kvasinek, a poté zrání s přístupem vzduchu ve velkých dubových sudech.
Ve vůni hodně vyzrálé světlé ovoce s jemnými květinovými a medovými tóny. V chuti identické, plné a uhlazené. Lehce pikantní víno s jemným náznakem karamelové stopy.
Figula Sáfránykert Olaszrizling 2009 byl opět vyroben klasickou metodou. Trochu odlišný charakter mu dodal jiný terroir. Ve vůni velmi vyzrálé ovoce s bohatými minerálními tóny a také s lehkou botrytickou stopou. Vysoký alkohol (15 %) v hutném, macatém těle. Chuťově bohaté víno s medovými tóny v dlouhé dochuti.
Muškát žlutý (Sárgamuskotály) 2011 ukončil „vlašákovou sérii” svou krásně kořenitou a příjemně aromatickou vůní, ale také chutí. Zakulacené, ovocné (mandarinky) a příjemně pikantní víno s muškátovými i grepovými tóny v dochuti. Milá změna a osvěžení.
Figula Tihanyi Kékfrankos Rosé 2011 nabídla ve vůni vyzrálé jahody a maliny v jemném kompotovém provedení. Hezky ovocná, chuťově bohatá růžová frankovka s pikantním ocáskem. Tato „růžovka” se již trochu přiblížila vínům jižního stylu.
Oba následující vzorky názorně potvrdily, že u Balatónu se vyrábějí krásná červená vína vysoké evropské kvality. v tomto případě z odrůd typických pro oblast Bordeaux – Merlot a Cabernet Franc.
Cuvée Figula II 2010 z odrůd Cabernet Franc (60 %) a Merlot (40 %) bylo kvalitní předehrou k závěrečné tečce. Ve vůni tmavé peckoviny, lehká mineralita a stopa živočišných tónů. V chuti bohatě ovocné, středně plné a lehce pikantní. V závěru jemně kořenité víno, u něhož každá z použitých odrůd zrála samostatně.
Tou závěrečnou tečkou byl Figula Tihanyi Merlot 2009, víno které nadchlo moje chuťové pohárky. Krásná, byť jemnější vůně lehce džemovitých tmavých lesních plodů s trochou višní. Plné, ale elegantní ovocné tělo, jemně kořenité se sladkými tříslovinami v delikátně pikantní dochuti. Opravdu noblesní závěr za krásným maďarským večerem. Pravda, ještě dlouhé hodiny jsem na patře cítil krásné tóny balatonských vín, a v uších mi přitom zněla maďarština. Obávám se, že tento jazyk, bohužel, se již asi nenaučím. Tak se alespoň budu držet vín… A doufám, že již brzy ochutnám vína z jihomaďarské vinařské oblasti Villány.
A takto vína hodnotil oslabený, a přiznám se, že i velmi vstřícný „vrcholový tým”:
Tihanyi Merlot – 9,3 bodu (z 10 možných), Sáfránykert 2009 – 9,2 b., Arácsi Olaszrizling 2009 – 9,1 b., Figula II 2010 – 9 b., Tihanyi Kékfrankos Rosé 2011 a Olaszrizling 2011 – 8,8 b., Pinot Gris 2009 a Sárgamuskotály 2011 – 8,7 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý