Kvalita i humor z josefovského sklepa

17. 12. 2014

     „Po více než třech letech navštívili Viniční altán Zuzana Prátová a její syn Eduard, aby nám představili svá nová vína z josefovského sklepa, a přiznejme si to, také nás pobavili. A to díky Eduardovým vinařským ,historkám z natáčení,”. Tak jsem začal své loňské povídání o ochutnávce vín z Vinařství Zuzana Prátová. A změnil bych na tom pouze to, že tentokrát to bylo po více než roce.
      Stejně jako loni bylo vín deset. I to ostatní platilo – tedy především kvalita vína a humor.
      Ochutnali jsme vína z ročníků 2011 až 2013 – sedm bílých a tři červená. Poněkud překvapivě jsme zahájili dvěma z oblíbené moravské odrůdy Pálava. První byla zemská Pálava 2014, která mi však tuto jinak velmi aromatickou odrůdu příliš nepřipomínala. Ve vůni byla jen jemně ovocně-květinová se zřetelnými minerálními tóny. Prý byla cítit i růže. V suché chuti se postupně prodíralo na mé patro ovoce (snad s náznakem citrusů, především grepu), ale opět ve spojení s minerály. Chyběla tolik žádaná aromatika.
      O poznání lépe na tom byla Pálava 2013 ve výběru z hroznů. Opět suché víno, ale s vyšším zbytkovým cukrem i alkoholem (14 %) a zřetelnou kyselinou (7,1 g/l). Ve vůní spíše ovocně-minerální s pomalou nabídkou jižních plodů (snad i banán). V chuti opět suché, ovocné a lehce zakulacené se zřetelnou mineralitou. V koncovce převládaly tóny jemného grepu. Tak trochu chyběly tradiční muškátově-tramínové tóny.
      Výborné bylo Chardonnay 2011 v pozdním sběru, barrique. Suché víno s vyváženým zbytkovým cukrem a kyselinou (5,7 g/l – 5,8 g/l). Ve vůni nazrálé světlé ovoce a jemná stopa vanilky v delikátním máslovém kabátku. V chuti téměř identické, snad se zřetelnějším minerálním „štychem”. Tělo jemně zakulacené s pikantním závěrem. Víno zrálo 6 měsíců v bariku.
      Rozhodně zajímavé bylo Rulandské šedé 2013 v pozdním sběru. Polosuché víno (9,3 g/l kyselin) s bohatou vůní jižního ovoce. Také v nasládlé chuti exotické plody, které však doplňuje výrazná pikantnost a v závěru jemná minerální stopa. Hrozny tohoto vína, které má lepší budoucnost teprve před sebou, se urodily na známé mikulovské vinici Turold.
      Potěšilo také lehce polosladké Veltlínské zelené 2013 v pozdním sběru. Ve vůni nazrálé světlé ovoce a jemné minerální tóny. V chuti se objevil i zelený pepř, ale také dotyk medu a jemných minerálů. V dochuti bylo víno z téměř 40 let staré vinici lehce nasládlé.
      Jedním z nejlepších vín večera byl polosladký Ryzlink rýnský 2012 v pozdním sběru (21,2 g/l zbytkového cukru). Ve vůni hodně nazrálé světlé ovoce a jemné máslové tóny. Chuť nasládlá, měkce ovocná (broskev, citrusy), šťavnatá a pikantní v závěru.
      Prvním červeným byl Saint Laurent (tedy Svatovavřinecké) 2012 v pozdním sběru s vůní tmavých peckovin a lesní směsi. V chuti ovocné, nazrálé a uhlazené a měkce pikantní. Cítil jsem jemnou stopu dřeva a vanilky. Snad nejlepší „vavřinec” v letošním roce ve Viničním altánu.
      Neméně kvalitní byl Cabernet Moravia 2012 v pozdním sběru. Vyzrálé tmavé ovoce s tóny koláče s mákem a povidly. Stejně tak v uhlazené a plnější chuti s džemovitou stopou. Opět jeden z nejlepších moravských cabernetů na letošních degustacích ve Viničním altánu.
     A stejně atraktivní byl Neronet 2013 v pozdním sběru. Víno s panenské sklizně s vůní výrazné lesní směsi. V chuti suché, džemovité ostružiny a borůvky v měkce pikantní koncovce. Ještě mladé víno, ale extraktivní víno (28,1 g/l bezcukerného extraktu), které bude za rok nepochybně ještě krásnější.
     A na závěr sladká, i když ne přeslazená tečka – Hibernal 2013 ve výběru z bobulí. Zbytkový cukr 50 g/l, ale velmi bohatá kyselina (8 g/l).Krásná vůně zralých citrusů. V chuti výrazně nasládlé citrusy, šťavnaté, měkce pikantní s jistou lehkostí na patře.
     Výborná vína doplnila příjemná atmosféra. I to ocenil spokojený „vrcholový tým”. Vína hodnotil takto:
     Hibernal 2013 – 9,1 bodu (z 10 možných), Ryzlink rýnský 2012 – 8,9 b., Chardonnay 2011 a Veltlínské zelené 2013 – 8,8 b., Rulandské šedé 2013, Neronet 2013 a Saint Laurent 2013 – 8,7 b., Pálava 2013 a Cabernet Moravia 2012 – 8,6 b. a Pálava 2014 – 7,9 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist