Kvalitní školení z Reistenu

31. 7. 2009

Vinařství Reisten se sklepy v Pavlově patří rozhodně ke klenotům českého vinařství, sice mladším, nicméně dostatečně třpytivým a žádoucím. Již třetí degustace vín z Reistenu byla ve znamení absolutně rekordního zájmu – v „hlavím sále“ bylo přítomno přes 70 osob, nicméně i díky ráznému přístupu bývalého pedagoga a současného ředitele vinařství Petra Očenáška se řízenou degustaci podařilo udržet v příznivých mezích. Myslím, že se o to postarala i skutečně velmi kvalitní vína, kterých jsme ochutnali celou desítku, včetně šesti ze špičkové řady Maindenburg.

Myslím, že proti předchozí degustaci na konci roku 2007 (vína z ročníků 2004 až 2006) se ochutnávaná vína mohla pochlubit vyšší kvalitou, a to především několika vín z řady Maindenburg.

První trojici tvořila vína určená převážně pro „širší gastro” – suchá či téměř suchá, s výraznější kyselinkou, zřetelnou minerální stopou i s relativně nižším alkoholem. Vstupní Pinot 2007 v pozdním sběru, cuvée dvou pinotů (bílého a šedého), doplněných odrůdou Chardonnay, možná trochu doplatilo na svou „zavíňovací roli“. Suché víno s malinko vyšším zbytkovým cukrem (5,6 g/l) mne zaujalo příjemnou kombinací ovocných a minerálních tónů ve vůni i chuti. Poměrně vyvážené, v těle zakulacené, docela nazrálé víno se středně dlouhou dochutí. Velmi pitelné, zvláště po předchozím zavínění.

Kabinetní Ryzlink vlašský 2007 ze známé trati Pod Pálavou byl na hranici polosuchého vína. Delikátně zaoblený, přitom s lehčím tělem, v němž (stejně jako ve vůni) převládalo nazrálé světlé ovoce a minerály. Docela pikantní a dobře pitelné víno pro delší posezení.

Sauvignon Blanc 2007 v pozdním sběru byl rozhodně nejatraktivnějším vínem z této trojice (a pro mnohé i nejlepším). Suché víno s nižších alkoholem (11,2 %) s vůní angreštu a limetky, v chuti vyčuhují z ovocného základu tóny černého rybízu a černého bezu. Suché, výrazně pikantní víno s pošťuchující kyselinkou v dochuti.

Prvním vínem z proslulé řady Maindenburg byl Pinot Gris 2007 v pozdním sběru (trať Valtická). Ve vůni nazrálé tropické ovoce s máselnými tóny. V identické chuti (včetně máselného „štychu“) vyniká zřetelná mineralita. Samotný závěr je na „šedivku“ možná až překvapivě pikantní. Víno se vyrábělo poměrně složitě – ze 3 sběrů se vyrobila tři vína, která se následně smíchala, výsledek byl příznivý.

Hned těsně za ním zaujal pozici Maindenburg Riesling 2006 v pozdním sběru (trať Valtická). Víno s meruňkovo-broskvovou vůní. V chuti uleželé ovoce a zřetelný minerální závoj. Poměrně uhlazený ryzlink byl v dochuti výrazně pikantní.

Další víno z řady Maindenburg – kabinetní Riesling 2007 (opět z trati Valtická) – mne malinko zklamalo. Polosuchému vínu s vůni ovoce a minerálů (až náznak petrolejových tónů), s ovocitým a výrazně pikantním tělem, trochu chyběla plnost – nižší extrakt a možná i alkohol (pouze 10,4 %).

Kabinetní Svatovavřinecké Claret 2007 (trať Valtická) byl zdařilý, byť možná již těsně za vrcholem. Ve vůni nazrálé peckoviny i „lesní směs“, v chuti tohoto polosuchého a velmi extraktivního vína převládalo tmavé ovoce, které v dochuti získalo výrazně pikantní styl.

Maindenburg Sauvignon Blanc patří k tomu nejlepšímu z vinařství Reisten. Polosladké víno z viniční trati Nad Nesytem voní po ovoci (převaha angreštu), a je ho takříkajíc „plná huba“. V ovocité chuti je nasládlé s lehkou minerální stopou a v závěru dost plné a delší.

Naprostou jedničkou večera však pro mne byl Mandenburg Pinot Blanc 2007 v pozdním sběru z vyhlášené trati Boží muka. Opět polosladké, svým charakterem však spíše polosuché víno s mazlivou ovocitou vůní (nazrálá jablíčka) s dostatkem minerálních tónů. V těle opět světlé ovoce a minerály, chuť mazlivá, tělo až „mazlavé“, decentně nasládlé s pikantní dochutí. Plná chuť a krásný zážitek!

Závěrečný Maindenburg Merlot 2006 ve výběru z hroznů (trať Valtická) patří k těm nejlepším moravským vínům z tradiční bordeauxské odrůdy, která můžeme spočítat na prstech obou rukou. Ve vůni „griotkové“ peckoviny (třešně, višně), v chuti je víno pěkně nazrálé, bohatě ovocité s jemnými tóny vanilky po více než ročním zráním v rok starém bariku. Hladké, svěží víno, kterému k dokonalost chybí jen trošku větší hloubka. Extrakt kolem 24 g/l je na tento typ vína dost průměrný. A proto jeho cena zcela neodpovídá kvalitě – spíše by se měla blížit ceně přibližně stejně kvalitního merlotu od jednoho mého oblíbeného vinaře z Hrušek. A ta je přibližně poloviční. Nicméně zážitek je to příjemný. Což potvrdil ve svém hodnocení i „vrcholový tým“:

Maindenburg Pinot Blanc – 9,3 bodu (z 10 možných), Manidenburg Merlot – 9,2 b., Maindenburg Sauvignon Blanc – 8,9 b., Maindenburg Riesling 2006 – 8,8 b., Maindenburg Riesling 2007 a Sauvignon Blanc 2007 – 8,5 b., Maindenburg Pinot Gris – 8,4 b., Ryzlink vlašský – 8,3 b., Svatovavřinecké Claret – 8,2 b. a Pinot 2007 – 8 bodů.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist