Laskající i kousavé „třináctky” od Pálavy

17. 4. 2015

     Dolnověstonický vinař Ladislav Lang je ve Viničním altánu již pravidelným hostem, který nás vždy potěší. Nebylo tomu jinak ani tentokrát. Po roce nám ve spolupráci se svou dcerou představil deset vín, převážně z ročníku 2013 – pět bílých, jedno růžové a čtyři červená.
      Zahájili jsme bílým známkovým vínem z ročníku 2013 s poetickým názvem Lada. Toto zemské cuvée odrůd Müller Thurgau a Neuburské bylo lehce doslazeno v moštu. Ve vůni ovocně-květinové, v chuti výrazně ovocné, šťavnaté a velmi pikantní. Nekomplikované, ale příjemně pitelné víno za výbornou cenu.
      Jen o něco bohatší byl suchý Ryzlink vlašský 2013 v pozdním sběru. Víno mělo delikátní ovocně-minerální aroma. V chuti plné, vyzrálejší a ovocně-minerální. V těle šťavnaté se zřetelně pikantní koncovkou.
      Sauvignon 2013 v pozdním sběru byl rovněž suchý. Ve vůni jsem cítil světlé ovoce (broskev) a vzdálenou stopu černého bezu. V chuti jemnější, suchý a velmi pikantní. Nechyběla lehounká mineralita a v dochuti delikátní „zelené” tóny se vzdálenou stopou černého bezu.
      O něco více se mi líbilo bohatší Rulandské šedé 2013 ve výběru z hroznů. Suché víno s vyšším alkoholem (14 %) vonělo po jemně máslových broskvích v delikátním minerálním kabátku. V chuti plné, kulaté, bohaté na vyzrálé světlé peckoviny. V závěru pak měkce pikantní víno.
      Ale pro nejlepším bílým vínem byla Pálava 2013 v pozdním sběru, suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (7,8 g/l) a malinko vyšším alkoholem (13,5 %). Vůně ovocně-květinová, lehce kořenitá. Chuť měkce ovocná s lehkými tóny muškátu „tramínových” růží. V zakulaceném těle bylo víno příjemně pikantní, v závěru se objevily delikátní tóny citrusů.
      Přeskočili jsme „růžovku” a ochutnali zemské Zweigeltrebe 2013, suché víno s vůní, v níž se kombinovaly nazrálé tmavé peckoviny s lesními plody. V chuti zakulacené, měkce ovocné a lehčí s decentně pikantním závěrem. Ideální víno pro běžné pití za skvělou cenu.
      Opravdu jsem si pochutnal na růžovém cuvée Anvej 2013, zemskému víno z odrůd André a Frankovka. Víno na samé hranici suchého a polosuchého vonělo po jemných tmavých peckovinách v lehounkém minerálním kabátku, který se postupně otevíral. V chuti šťavnaté, výrazně ovocité a měkce pikantní. Krásně osvěžující růžové víno nejen pro teplé letní dny.
      Prvním červeným byla Frankovka 2012, suché jakostní víno doslazené v moštu na 22 °NM. V pěkné vůni jemně kořenité tmavé peckoviny. V bohatě ovocné chuti převládaly opět vyzrálé třešně a višně s jemně kořenitým závojem. V těle středně plné a dostatečně zakulacené. Mimořádně pěkná „jakostka” na delší pití za výbornou cenu.
      Na závěr dva Cabernety Sauvignon. První byl jakostní ze sklizně 2013 (cukernatost moštu 18,2 °NM, doslazeno na 22,5 °NM). Ve vůni jemně kořenité tmavé peckoviny se závanem papričky. V chuti tmavé ovoce, stopa kůže a jemná čokoláda. V závěru lehce pikantní s ještě zřetelnými, nicméně sládnoucími tříslovinami. Méně vyzrálá surovina zabránila, aby víno dosáhlo lepšího hodnocení.
      A nakonec mnohem vyzrálejší Cabernet Sauvignon, ročník 2012 v pozdním sběru. Příjemná vůně lehce kořenitých tmavých peckovin. V chuti opět bohaté tmavé ovoce, zřetelná paprička a stále ještě lehce kousající třísloviny. V poměrně dlouhém závěru je víno stále ještě pikantní. Myslím, že jeho ideální čas nastane tak za dva až tři roky. Tak si musím počkat!
      Po příjemném večeru s výbornými víny početně téměř kompletní „vrcholový tým” nečekal, a dospěl k tomuto hodnocení:
Pálava 2013 – 9 bodů (z 10 možných), Cabernet Sauvignon 2012 – 8,9 b., Rulandské šedé 2013 – 8,8 b., Frankovka 2012 a Cabernet Sauvignon 2013 – 8,7 b., Ryzlink vlašský 2013, Sauvignon 2013 a Anvej 2013 rosé – 8,6 b., Lada 2013 – 8,4 b. a Zweigeltrebe 2013 – 8,3 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist