Lechovice: novinky i milá překvapení
15. 7. 2008
Jan Hrachovský z Vinných sklepů Lechovice, s.r.o. je ve Viničním altánu již pravidelným hostem. Tenkrát bez „dohledu“ služebně vytížené pražské „obchodní ruky“ Elemíra Tříšky představil jedenáctku z drtivé většiny nových vín z lechovického (či přesněji borotického) vinařství. Není snadné vybrat odpovídající počet vzorků z velmi široké nabídky vinařství, nicméně mezi ochutnávanými víny bylo i tentokrát několik milých překvapení. Tím prvním bylo hned vstupní víno – Veltlínské červené rané 2006 v pozdním sběru. Tato zanedbávaná „popelka“ moravských vinařů se za větší péči odmění skutečně prvotřídní kvalitou. Tentokrát toto příjemně suché víno hezky vonělo po vyzrálém ovoci (banán, pomeranče) s minerální stopou. V plném, opravdu extraktivním těle (bezcukerný extrakt 26,6 g/l) bylo mazlivě hladké a kulaté, lehce pikantní s elegantní ovocně-minerální dochutí. Müller-Thurgau 2006 v pozdním sběru měl reprízu pro fajnšmekry a zapomnětlivé. Od loňska neztratil nic ze svých předností – pořád je to příjemně ovocný a pikantní krasavec. Rulandské šedé 2007 v pozdním sběru v prvním okamžiku možná někoho zaskočilo svou až animální vůní. Kdo však měl trpělivost a dal „šedivce“ možnost, aby rozvinula také svou ovocnou složku, předvedla se hezky pikantním a lehce minerálním tělem. Není to prvoplánové víno, s ním je třeba mít opravdu jistou trpělivost. Druhým příjemným překvapením byl mnou již dlouho očekávaný kabinetní Sauvignon 2006. Víno s vysokou kyselinou (8,1 g) vonělo i chutnalo po angreštu, bílém i černém rybízu a jednu chvíli jsem v něm ucítil i nedozrálé meruňky. Suché, velmi pikantní a pro někoho možná trošku „ostřejší“ sauvignon, který však (pevně věřím) bude rok od roku lepší. Určitě v láhvi více vyzraje a jeho svěží tělo nabude na boubelatost a pak potěší nejen „chlapy“. A do třetice milých překvapení: Sylvánské zelené 2007 v pozdním sběru. Panenské víno z trati nad Kolářovým sklepem vonělo a chutnalo po ovoci (snad meruňkový kompot) a bylinách, bylo velmi extraktivní, hezky zakulacené, nasládlé, ale zároveň pikantní, a již nyní mazlivé. Jedinou chybičkou byl trochu vyšší alkohol (14,5 %), ale naštěstí příliš nevyčuhoval. Ryzlink rýnský 2006 měl na kabinetní víno překvapivě vysoký zbytkový cukr (25 g), takže působil nasládle, ne však přeslazeně, a to díky slušné kyselině. Středně plné víno s ovocnými i zřetelnými minerálními tóny, na jehož kvalitě se ne všichni shodli. Někdo chválil, jiný kritizoval. Zdá se, že pravda bude někde uprostřed – ocení ho především milovníci určitých typů německých ryzlinků s vyšším zbytkovým cukrem a nižším alkoholem. Obě „roséčka“ (jakostní Svatovavřinecké 2007 a Zweigeltrebe 2007 v pozdním sběru) byla pro mne, velkého milovníka svěžích, jen minimálně nasládlých a pikantních vín této kategorie, tak trochu zklamáním. Výrazný zbytkových cukr u obou (kolem 30 g) malá pikantnost a chybějící jiskra. Vína sice s nižším alkoholem, ale chuťově těžší, spíše pro slavnostní přípitek, než jako aperitiv či osvěžující pití především pro teplejší dny. Škoda, ale asi někdo to rád sladké… I loňská Pálava ve výběru z hroznů má špičkovou úroveň. Polosladké víno s bohatou vůní (zralý hrozen, ovoce – hlavně citrusy) a nasládlou chutí (meruňky, citrusy, především vyzrálé grepy). Příjemně pikantní, elegantní až vznešené víno. Po něm muselo Svatovavřinecké 2007 v pozdním sběru dostat pořádnou facku. Jemně kořenité a ovocité víno (třešeň, višeň) působilo mnohem lehčím a tenčím dojmem, než jaký mělo ve skutečnosti zanechat. Po Pálavě nemělo šanci, ale ostatně ani pořádné dispozice. A závěr opět excelentní v podobě sladké tečky. Chardonnay 2007 ve výběru z bobulí bylo rozhodně nejsladším vínem večera (109,4 g zbytkového cukru), nicméně díky téměř 8 gramům kyseliny se z něj nestala „mrtvá voda s cukrem“, ale sladké, příjemně pikantní a chuťově bohaté víno pro výjimečné příležitosti. A tou závěr lechovické prezentace rozhodně byl. O vínech se ještě dlouho diskutovalo, ale i dochutnávalo. A tak to má být, protože již nyní jsou připravena nová a určitě opět zajímavá vína: z Borotic, Božic, Oleksovic či Lechovic. Hodnocení „vrcholového týmu“: Chardonnay, výběr z bobulí – 9 bodů (z 10 možných), Pálava – 8,7 b., Sylvánské zelené – 8,6 b., Sauvignon – 8,5 b., Müller Thurgau – 8,3 b., Veltlínské červené rané – 8,2 b., Ryzlink rýnský 8,1 b., Rulandské šedé – 8 b., Zweigeltrebe rosé – 7,5 b., Svatovavřinecké rosé – 7,3 b. a Svatovavřinecké 2007, pozdní sběr – 6,5 bodu. Text a fotografie Libor Chlupatý