Líbalovo sladké políbení

22. 3. 2013

     Sladká, ale moc pěkná vína nám po roce představil ve Viničním altánu Marek Líbal z Horních Dunajovic, především v druhé části večera. Trošku se bojím, aby moravské sladké vlnky nepřerostly v tsunami.
      Ale zpět k degustaci. Marek Líbal zahájil v „obráceném gardu” – červeným vínem. Konkrétně Rulandským modrým 2006 ve výběru z hroznů. Podle mne víno již překročilo svůj zenit a dnes nepotěší nahnědlou barvou, přezrálou vůní i chutí. Ovoce již zmizelo, zůstaly jen tóny hořké čokolády a nespecifikovatelného koření.
      Částečně jsem se „srovnal” následujícím vínem Zweigeltrebe 2011 v pozdním sběru. Pěkná vůně „čistých” tmavých peckovin. Chuť měkce ovocná, uhlazenější s jemnými tříslovinami i pikantností. Svěží a ovocné víno, vhodné na běžné pití. Ale i toto víno nabídlo podle mne nevýhodný poměr cena/výkon.
      Rulandské bílé 2006 v pozdním sběru bylo druhýmí návratem do odcházející minulosti. Ve vůni přezrálé ovoce, květiny, byliny a špetka medu. V chuti suché, přezrálé s tóny bylin a medu. Ovoce zmizelo – víno začíná pomalu odcházet do věčných lovišť.
      Ryzlink rýnský 2010 VOC Znojmo měl téměř vyrovnaný poměr zbytkového cukru a kyseliny (6,4 g/l a 6,1 g/l), ale „chemické” odkyselení mu příliš neprospělo. Vůně v pořádku – bohatě ovocná s jemnými minerálními tóny. Zato ovocná chuť byla poněkud plochá, sice pikantní, ale bez jakékoliv šťavnatosti.
      Obrat k lepšímu a nejlepšímu začal od pátého vzorku. Ryzlink rýnský 2011 v pozdním sběru byl polosladký (21,8 g/l zbytkového cukru). Ve vůni nazrálé světlé peckoviny, medové tóny a jemná minerální stopa. V chuti hodně nasládlý, ale pikantní a šťavnatý. Příjemný je jeho sladkokyselý ocásek.
      Rulandské bílé 2011 ve výběru z hroznů bylo již zřetelně sladké (38 g/l zbytkového cukru). Výrazná aromatika – jižní ovoce (citrusy, broskve, banán), chuť sladší, bohatě ovocná, tělo boubelaté s pikantním závěrem.
      Ještě sladší (42 g/l zbytkového cukru) bylo Rulandské šedé 2011 ve výběru z hroznů. Vůně ovocně-minerální, stejně tak chuť, v závěru lehounce utlumená ovocná složka.
      Výborné bylo Chardonnay 2011 ve výběru z bobulí. Polosladké (32,5 g/l zbytkového cukru) víno s pěknou vůní (výrazně nazrálé ovoce s jemnou medovou stopou). V chuti zřetelně nasládlé, ale ne přeslazené, ovocně-minerální s krásně pikantní, delší dochutí.
      Ještě lepším, a pro mne vůbec nejlepším vínem večera, byl Sauvignon 2011 VOC Znojmo. Polosladké víno s krásnou a bohatou aromatikou (nazrálé světlé ovoce, výrazné tóny černého rybízu a černého bezu). V chuti nasládlé (23,8 g/l zbytkového cukru), šťavnaté a pikantní s atraktivním podílem černého rybízu a černého bezu v delším závěru.
      Velmi pěkný byl také polosladký (29,7 g/l zbytkového cukru) Muškát moravský 2011 v pozdním sběru. Vůně krásná, spíše tramínového stylu (růže, bergamot). Chuť sladká, kořenitá s tóny zralého grepu a majoránky. Tělo šťavnaté s pikantním závěrem. U tohoto vína mne moc nepotěšila jeho cena, stejně jako Ryzlinku rýnského 2010.
      Zlatem od Golden Gate oceněný Tramín červený 2011 ve výběru z hroznů, nebyl sice úplně nejsladším (39,7 g/l zbytkového cukru), ale zato výrazně nejdražším vínem večera. Vůně jemně kořenitá (spíše Gewürztraminer) a lehounce minerální. Chuť delikátně tramínová, nazrálá a zakulacená s výraznou kořenitostí v závěru. Pěkné, ale pro mne nikoliv nejlepší víno z této nabídky Marka Líbala. Milovníci zbytkových cukrů si však rozhodně přišli na své.
      A co na to početně poněkud oslabený „vrcholový tým”? Přechutnal, a takto vyhodnotil:
      Chardonnay 2011 a Sauvignon 2011 VOC – 9 bodů (z 10 možných), Rulandské bílé 2011 – 8,8 b., Muškát moravský a Tramín červený – 8,7 b.,  Rulandské šedé – 8,5 b., Ryzlink rýnský 2011 – 8,3 b., Zweigeltrebe 2011 – 8,2 b., Ryzlink rýnský 2010 VOC – 8 b., Rulandské bílé 2006 – 7,7 b. a Rulandské modré 2006 – 7,6 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist