Lidé jsou zahraničními víny přesyceni. Říká Jiří Radocha

13. 6. 2013

Lidé jsou zahraničními víny přesyceni, vrací se k českým odrůdám, ale nelze s tím zcela souhlasit.


Poměr cena kvalita u zahraničních vín velice často překonává předražená moravská vína. (Naše poznámka).

Tematika vína a vinařství obecně v posledních letech stoupá na popularitě. Lidé se zajímají o způsob pěstování révy, jejího zpracování nebo o rozdíly v jednotlivých druzích. To, jaké odlišnosti existují mezi víny českého a francouzského původu, objasňuje v rozhovoru manažer prodeje z vinařství Patria Kobylí, Jiří Radocha.

Otázka 1.: Můžete uvést, co je typické pro francouzská a česká vína z hlediska pěstování, procesu zpracování, chuti či barvy?
Francie je vinařsky velmi rozlehlá. Každá oblast má tedy v sobě něco osobitého a typického, ať už se jedná o chuť nebo barvu. Záleží na takzvaném terroir, což je vliv dané lokality na charakter vína. Co se týče procesu zpracování, Francie je typická mícháním vín do takzvaných cuvée neboli kupáží. U nás se naopak klade se velký důraz na šetrné zpracování s důrazem na odrůdový charakter vín. Chuť je ovocná s příjemnými kyselinami. Trend je vyrábět svěží, lehce pitelná vína. Zejména v posledních letech se pak čeští pěstitelé zaměřují na dosahování co nejvyšší kvality hroznů pomocí šetrných technik na vinici. V případě plodných let je samozřejmostí redukce, tedy výběr těch nejlepších hroznů. Co se týče zpracování, jsou na tom česká vinařství z hlediska technologické vybavenosti velmi dobře.

Otázka 2.: V čem se francouzská a česká vína odlišují?
Odlišují se jednoznačně v původu pěstování. Každá oblast, dokonce i každý kopec, dělají osobitý hrozen. Z něj se potom utváří jedinečné víno, které je typické pro danou oblast. Každý si tedy může najít to své, které mu chutná. Česká vína lze určitě ocenit za jejich originalitu a velkou odlišnost, příjemnou pitelnost a také velice široký výběr kvalitních odrůdových vín. U francouzských vín bych viděl výhodu v typičnosti a dlouhé tradici jednotlivých oblastí. Zároveň mají Francouzi velice dobře zpracován apelační systém vín, tedy jejich speciální certifikaci. To vnímáme jako podnět k zamyšlení také pro českou vinařskou obec, ačkoli se i u nás již jsou VOC, tedy originální certifikace vín.

Otázka 3.: Komu byste doporučil volit francouzská a komu naopak česká vína?
V tomto případě bych byl patriot. Kvalitní tuzemská vína bych doporučil jak českým zákazníkům, tak samozřejmě i zahraničním turistům při návštěvě naší země. Francouz, Ital, Španěl nebo Rakušan si také k regionálnímu pokrmu neotevře lahev z jižní Ameriky. Obecně je ale možné říci, že Češi volí oba druhy vín, tedy česká i francouzská. Je známo, že rádi zkoušíme a experimentujeme, chceme hodně poznávat a ochutnávat. Většina Čechů se v poslední době nakonec stejně vrací domů, k moravským vínům.

Otázka 4.: Jak se v tomto ohledu vyvíjí trend v posledních 5 letech?
Jsem přesvědčen, že velmi pozitivně. Je znát, že jsou Češi už v mnoha případech takzvaně nacestovaní, zkrátka nabažení exotikou ve všech ohledech. Postupně nyní zjišťují, že přitom vlastně ještě nepoznali všechny poklady naší vlasti. Mezi ty pochopitelně patří i výborné tuzemské víno. Vidíme, že jezdí rádi do vinařských oblastí a chtějí ochutnávat domácí vína. Tráví tady romantické víkendy nebo pořádají firemní sešlosti. Za posledních 5 let je tento jev zcela patrný a v poslední době se ještě výrazně umocňuje.

Jiří Radocha, Patria Kobylí a.s.
 

TOPlist