Maďarská nabídka chutí, stylů – a elegance
22. 9. 2010
S pravou rukou v sádře až po rameno se mi píše dost obtížně, takže budu muset být stručnější. První červnovou degustací byla prezentace mých velmi oblíbených maďarských vín z nabídky dovozní společnosti Vinorum.cz – Entee, s.r.o. Dovozci – příjemní, sympatičtí mládenci – a krásná vína z nejlepších vinařských oblastí země, včetně zastoupení několika maďarských špiček. Co víc jsme si mohli přát! Opravdu jsem si pochutnal na vínech, jejichž kvalitu (a nejen u červených) bych přál mnoha svým milovaným Moravanům.
Byla to již druhá degustace maďarských vín z nabídky společnosti Vinorum.cz, a jak jsem ta na první chválil, tak tato byla ještě lepší. I díky zastoupení proslulé jihomaďarské vinařské oblasti Villány.
Kristian Ujlaki a Peter Tóth nám představili celkem deset vín z pěti maďarských vinařských oblastí. Zavínili jsme se velmi kvalitním bílým cuvée ze čtyř odrůd včetně Chardonnay, Lipoviny a Tramínu. St. Andrea Akutyafáját 2008 z oblasti Egeru potěšilo příjemnou vůní nazrálého světlého ovoce, květin a lehkých minerálních tónů. V plnější ovocité chuti byla zřetelná jemná mineralita a lehounká nasládlost v dochuti s náznakem hořčinky.
Ještě bohatší a výraznější bylo cuvée Loliense Konyári 2009 z oblasti Balatonu. Pěkně vyvážená směs odrůd Sauvignon blanc, Chardonnay a Ryzlink vlašský z jižního břehu Balatonu předvedla krásnou vůni jižního ovoce (hlavně citrusy, broskve a meruňky). V identické a poměrně uhlazené chuti bylo víno příjemně zakulacené a dostatečně pikantní.
Vinařství St. Andrea se může pochlubit titulem Vinař roku 2009. Čistá Lipovina St. Andrea Harslevelü 2007 to jen potvrzuje. Ve vůni med, lipový květ a minerální tóny v jemném máslovém kabátku. V chuti se objevuje ještě lehounká vanilka ve svěží dochuti. Elegantní pití pro hezké chvilky!
Béres Löcse Furmint 2007 ze známého vinařství v Tokaji pochází ze starých keřů (kolem 40 let). Ve vůni a chuti kombinovalo ovocnou složku (hlavně citrusy), med, byliny (anýz) i lípové tóny. V plné a pikantní chuti byla zřetelná stopa po zrání ve dřevě i dotyk minerálů.
Tibor Gál z Egeru je jednou z maďarských vinařských ikon. Jeho Bikavér je excelentní, nicméně mne uchvátil také Gálův Viognier 2006. Odrůda proslavená v Údolí Rhôny se představila v krásném provedení. Ve vůni ovoce (citrusy, broskve), med, jemná živočišnost a mineralita. V plné a šťavnaté chuti se přidává vanilka a stopa bylin. Bohaté tělo je dostatečně nazrálé s jemně pikantním a sametově ovocným závěrem. U mne jednoznačná jednička z bílých vín.
Byla radost ochutnávat červená vína z této maďarské nabídky. Různé styly, odlišné chuti, ale vždy výborná kvalita. To se týká i mladého vína Pfneiszl Kékfrankos 2009 Újra Együtt z oblasti Sopron. Ve vůni tmavé peckoviny, čokoláda i tabák. V chuti téměř identické, uhlazené, pikantní se špetkou koření v dochuti. Frankovka s pěkným poměrem cena/kvalita.
Jedním z vrcholů večera byl Bikavér Bartók 2006 od slavného Tibora Gála. V delikátní vůni lehce kořenité tmavé peckoviny. Krásně uhlazené, velmi elegantní víno (9 – 10 odrůd, každopádně tyto tři: Frankovka, Kadarka a Syrah) s chutí vyzrálých třešní a višní, jemné čokolády a decentní kořenitostí. Na můj vkus až moc jemné víno, ale výborné s předpokladem delšího pití.
Naopak Sauska Cabernet Sauvignon 2008 z oblasti vynikajících červených vín, Villány, polaskal mé chuťové buňky. Víno z velmi mladé výsadby (2004) nabídlo vůni vín „jižního stylu“ – živočišnost, přezrálé peckoviny, čokoláda i stopa černého rybízu. Víno se pěkně otevíralo a ukázalo plné tělo, lehce uhlazené a elegantní se sládnoucími tříslovinami v dochuti. Již nyní inspirující, ale to nejlepší má ještě před sebou!
Rozhodně mne potěšilo následující cuvée Loliense Konyári 2007 z oblasti Balatonu. „Směs Bordeaux“ (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot) se pochlubilo ve vůni i chuti vyzrálými tmavými peckovinami, stopou čokolády i zřetelnými tříslovinami. Bohaté víno s velkou perspektivou delšího ležení v láhvi má pěkně nastartováno!
A na závěr sladká tečka, jak jinak než z Tokaje. Béres Magita Cuvée 2008 mělo 130 g/l zbytkového cukru a 6 g/l kyselin. Ve vůni krásná kombinace citrusů, medu a minerálních tónů. V příjemně sladké chuti bylo navíc zřetelné sušené ovoce (meruňky, hrušky). Dochuť pikantní s příjemnou stopou medu a minerálů. Tekuté pokušení a potěšení s velmi vstřícnou cenu.
Není divu, že také hodnocení „vrcholového týmu“ bylo dostatečně vstřícné:
Bartók Bikavér a Sauska Cabernet Sauvignon – 9,2 bodu (z 10 možných), Béres Magita Cuvée a Viognier Gál Tibor – 9 b., St. Andrea Harslevelü a Loliense Konyári 2007 – 8,8 b., Loliense Konyári 2009, Béres Löcse Furmint a Pfneiszl Kékfrankos – 8,7 b. a St. Andrea Akutyafáját – 8,2 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý