Malé jubileum se Staňou

14. 5. 2018

     Již popatnácté jsme ve Viničním altánu přivítali Našeho vinaře Staňu Mádla z Velkých Bílovic. Toto malé jubileum jsme oslavili tuctem vín z ročníků 2015, 2016 a 2017 – osm bílých, jedno růžové a tři červená.
     Možná se již opakuji, ale Staňova vína se mi zdají rok od roku lepší. Ostatně několik pravidelných hostů Viničního altánu (včetně mne) si to mohlo ověřit o několik dní později přímo ve sklepě Mádlova vinařství. Vstřícný, vtipný a moudrý „nejensomeliér” Pavel Suk nám předkládal vína, na kterých jsme si ve Viničním altánu neměli možnost pochutnat. Byl to silný zážitek, takže ještě jednou díky – Staňovi i Pavlovi.
      Styl degustace byl tradičně veselý a vína vstřícná. Prvním byl zavíňovací Müller-Thurgau 2017 v pozdním sběru, ovocné a lehounce minerální víno s lehčím, nicméně se šťavnatým a měkce pikantním tělem. Myslím, že ho někteří „nezavínění” členové „vrcholového týmu” poněkud podcenili.
      A svým způsobem to platilo i o následujícím Ryzlinku vlašském 2017 v pozdním sběru, suchém víně s lehce kořenitou, ovocně-minerální vůní. Ve šťavnaté, výrazněji kořenité chuti bylo víno měkce pikantní a poměrně šťavnaté. Potřebovalo by ležet v láhvi alespoň půl roku.
      Velmi mi chutnalo Veltlínské zelené 2017 v pozdním sběru. U Stani pochopitelně v suchém provedení. Příjemně pitelné víno s nižším alkoholem (11 %). Ve vůni výrazněji ovocné, lehce kořenité (stopa pepře) se vzdálenými mandlovými tóny. Chuť téměř identická, zakulacená a příjemně šťavnatá s pikantním ocáskem. Tipoval bych podle ročníku 2016, že víno bude do roka krásně nazrálé.
      Všechna tři předchozí vína byla ideální pro delší pití, a to prakticky již nyní. Následující Chardonnay 2017 bylo z trošku jiného soudku, přesněji nerezového tanku. Opět suché víno s výraznější kyselinou (7 g/l) a s vůní vyzrálého světlého ovoce. V chuti lehce nazrálé světlé peckoviny s lehounkou stopou medu. V těle uhlazené, ale ještě ne zcela ideálně zakulacené. Potřebuje ležet v láhvi ještě minimálně půl roku, díky čemuž se mimo jiné nepochybně zjemní i výrazně pikantní ocásek.
      Sauvignon 2016 v pozdním sběru je již v ideální kondici. Opět suché víno s malým „zbytkem” (3 g/l) a odpovídajícím alkoholem (12,5 %). Vůně broskvově-meruňková, středně bohatá. Výraznější bylo ovoce v lehounce nasládlé chuti. Tělo zakulacené, měkce pikantní s poměrně delším závěrem.
      Ryzlink rýnský 2017 v pozdním sběru byl ještě mladý, nicméně velmi perspektivní. Ve vůni ovocně-květinový se stopou jemné lipoviny. V chuti bohatě ovocný, trošku zakulacený, spíše lehčí s pikantní koncovkou. Jeho skutečnou krásu ukáže až čas, za rok, možná i dva. Staňův ryzlink z ročníku 2013 jsem nedávno vytáhl ze sklípku a ochutnal. Byl nesrovnatelně lepší v porovnání s jeho premiérou v roce 2014.
      Jedním z vrcholů večera byl Tramín červený 2015 v pozdním sběru. Víno zrálo 15 měsíců v sudu, který mu dodal eleganci a delikátní styl. Ve vůni jemně ovocně-květinový s lehkým dotykem exotického liči. V chuti jemně nasládlé citrusy a dotyk květin. Měkce pikantní víno, třeba i na delší pití, které se nabízí i mužům.
      A vítězem mezi bílými víny bylo… Rulandské šedé 2015 v pozdním sběru, velmi bohaté, výrazně nazrálé a mnohovrstevné víno. Suchá „šedivka” s malinko vyšším, zbytkovým cukrem (kolem 5 g/l) a s pořádnou kyselinou (8 g/l při lahvování). Vůně výrazně ovocná (jižní plody) a lehounce minerální. Ve šťavnaté chuti bohatá na jižní ovoce s jemnou mineralitou. V delší koncovce bylo víno měkce pikantní.
      Potěšila i „roséčko” 2017 z Frankovky v pozdním sběru. Víno s vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (6 g/l a 7 g/l) vonělo po hodně vyzrálých peckovinách. V lehounce nasládlé chuti bylo zakulacené, výrazně ovocité (kombinace lesních plodů a tmavých peckovin) s měkce pikantním závěrem.
      Prvním červeným byl Staňou kdysi zatracovaný Cabernet Moravia, z něhož se nakonec vyklubala docela pěkná moravská odrůda, a to i z Mádlova sklepa. Ochutnali jsme ročník 2016 v pozdním sběru. Ve vůni džemovitá lesní směs s jemnou kořenitostí. V chuti to byla spíše kombinace lesních plodů s tmavými peckovinami včetně kompotované švestky. Uhlazené, malinko lehčí a v koncovce jemně kořenité víno.
      O chloupek více mi chutnala Frankovka 2016 v pozdním sběru. Ve vůni vyzrálé, lehce džemovité tmavé ovoce. V chuti nazrálé višně, jemně kořenité, a v závěru měkce pikantní. Příjemná frankovka na delší pití.
      A druhým vítězem večera bylo Rulandské modré 2016 v pozdním sběru, víno ze základní řady, které zrálo rok ve starém bariku (5. – 6. použití). Malinko vyšší alkohol (13 %), ve vůni jemně kořenité tmavé ovoce. V chuti bohaté, delikátně kořenité a měkce pikantní. Pěkné víno k tmavému masu, ale i na delší pití. Elegantní tečka za utěšeným večerem se vstřícným vinařem a jeho výbornými víny.
      Vína Stáni Mádla hodnotil téměř kompletní „vrcholový tým” takto:
      Rulandské šedé 2015 a Rulandské modré 2016 – 9 bodů (z 10 možných), Tramín červený 2015 – 8,9 b., Frankovka 2016 – 8,8 b., Ryzlink rýnský 2017, Sauvignon 2016 a Cabernet Moravia 2016 – 8,7 b., Rosé 2017 a Veltlínské zelené 2017 – 8,6 b. (moje hodnocení – 8,8 b.), Chardonnay 2017 – 8,5
9,5. Ryzlink vlašský – 8,2 b. (moje hodnocení – 8,7 b.) a Müller-Thurgau – 8,1 bodu (moje hodnocení – 8,5 b.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

 

TOPlist